ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 συμβουλές για να επανέλθεις στα κιλά σου μετά τις γιορτές

Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, καλά είχαμε ξεφύγει από οποιαδήποτε συνετή στάση σε διατροφή και άσκηση, αλλά «οι σκυλίσιες μέρες πέρασαν» που λέει κι η Florence η Welch, οπότε επιστροφή στην τάξη. Αν έχεις ήδη ζυγιστεί και το νούμερο που είδες σου φάνηκε όχι και τόσο γνώριμο, μη φρικάρεις. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει, είναι νόμος της φύσης κι εκτείνεται σε χίλιους δυο άλλους τομείς της ζωής. Μην το πεις «δίαιτα» σε καμία περίπτωση, πες το «συμμάζεμα».

Κόψε ό,τι παρά(φαγες) τις προηγούμενες μέρες

Αλκοόλ, ζάχαρη, κόκκινο κρέας, trans λιπαρά (σήμα κατατεθέν τροφίμων όπως προτηγανισμένα, σφολιατοειδή, γλυκά κτλ), ήταν οι πρωταγωνιστές του πάρτι στις γιορτές. Τα ξεχνάς για μερικές μέρες, ιδανικά για όσο τον δυνατόν περισσότερο μπορείς. Περιορίζεις τον καφέ επίσης κι αντικαθιστάς όλα τα παραπάνω με σαλάτες, λευκή πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα), φρούτα, δημητριακά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ψάρια, βιολογικά αυγά, προϊόντα ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, κινόα, κά). Επιλογές υπάρχουν όπως βλέπεις, δε θα πεινάσεις, απλά θα τρως σωστά. Ό,τι γλυκό έχει απομείνει, δυστυχώς το αποχωρίζεσαι.

Υιοθέτησε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές συνήθειες

Λογικά, με τόση υπερκατανάλωση και ξάπλα, νιώθεις ήδη την ανάγκη να «καθαρίσεις» από τοξίνες. Συμφωνούμε λοιπόν, οπότε το νερό που πίνεις δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 2 λίτρα καθημερινά κι ενυδατώσου παράλληλα με τσάι ή ό,τι άλλο φυτικό ρόφημα κάνεις κέφι. Στα γεύματά σου, πρόσθεσε όπου μπορείς κουρκουμά, κανέλα, πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο. Αναπλήρωσε τον χαμένο ύπνο των γιορτών υιοθετώντας και πάλι τον 8ωρο ύπνο σε φυσιολογικές βραδινές ώρες. Κι εκείνα τα συμπληρώματα διατροφής που έκρυψες στο ντουλάπι πριν την Παραμονή, μήπως να τα ξαναξεκινούσες;

Μπες και πάλι σε κίνηση

Ξεκίνα οποιαδήποτε μορφή άσκησης- έστω και γρήγορο περπάτημα σε σταθερή ταχύτητα- για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Προτίμησε μία αερόβια μορφή άσκησης προκειμένου να ξεπρηστείς από την κατακράτηση που λογικά σου έχει προκαλέσει η ακινησία και η ακατάσχετη λιγούρα των ημερών. Αυτά, μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον.