ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λαχανικά που είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύεις

Η ωμοφαγία είναι τις περισσότερες φορές η καλύτερη επιλογή όταν θες να φας κάποιο φρούτο ή λαχανικό, αλλά όχι πάντα απ' ό,τι φαίνεται.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία για σένα, όταν τα καταναλώνεις μαγειρεμένα. Όχι, η υψηλή θερμοκρασία δεν σκοτώνει οτιδήποτε καλό, αφού τελικά ο οργανισμός σου απορροφά πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά από τα ακόλουθα λαχανικά, αφού τα μαγειρέψεις.

Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να αυξήσουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιεί το σώμα και έχουν και πιο ωραία γεύση. Τα μαγειρεμένα καρότα έχουν υψηλότερα επίπεδα σε βήτα-καροτένιο, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό. Το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη των οστών και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ντομάτες

Το μαγείρεμα αυξάνει την περιεκτικότητα σε λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες. Η θερμότητα το πετυχαίνει αυτό με τη διάσπαση του κυτταρικού τοιχώματος, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει μια ποσότητα δεσμευμένων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Επίσης, οι μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών προσβολών, ενώ το λυκοπένιο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ισχυρότερο αντιοξειδωτικό σε σύγκριση με τη βιταμίνη C.

Σπανάκι

Το σπανάκι όταν μαγειρευτεί σε προμηθεύει με περισσότερα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και του φερουλικού οξέος, σε σχέση με το να το καταναλώνεις ωμό. Αυτό ισχύει είτε το κάνεις στον ατμό, είτε ακόμα κι αν το βράσεις, αφού βοηθα στη διατήρηση των αντιοξειδωτικών για καλύτερη απορρόφηση.