ΔΙΑΙΤΑ

“Μήπως επέλεξα να κάνω τη λάθος δίαιτα;”: Η διατροφολόγος Ζωή Σαμαρά σου λύνει την απορία

Πόσες φορές έχεις μπει στη διαδικασία να ακολουθήσεις μία δίαιτα που σου έδωσε μία φίλη σου ή που διάβασες στο internet ή σε κάποιο περιοδικό επειδή πανικοβλήθηκες από το νούμερο που είδες στη ζυγαριά; Αναρωτήθηκες ποτέ αν αυτή η δίαιτα θα κάνει καλό στον οργανισμό σου ή θα τον βλάψει;

Από τη Ζωή Σαμαρά*

Γι αυτό σου παραθέτω κάποια key points, ώστε την επόμενη φορά να αντιληφθείς μόνη σου αν η δίαιτα που επέλεξες να ακολουθήσεις θα σε βοηθήσει ή θα σου κάνει κακό. Αν λοιπόν η δίαιτα που αποφάσισες να ακολουθήσεις:

  1. Υπόσχεται πάρα πολύ γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως συνοδεύεται από φωτογραφίες «πριν- μετά»)

  2. Διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 1-2 εβδομάδες)

  3. Είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες ή/και αποκλείει κάποια ομάδα τροφίμων

  4. Περιλαμβάνει ένα μαγικό συστατικό. π.χ. κάποιο χυμό/ βότανο/ συμπλήρωμα/ νερό με λεμόνι κλπ.

  5. Συστήνει την αγορά κάποιου τροφίμου / βοτάνου/ συμπληρώματος.

  6. Συστήνει απεριόριστη κατανάλωση κάποιου τροφίμου (συνήθως χυμού/ σούπας/ λαχανικού)

  7. Χρησιμοποιεί ελκυστικές λέξεις/ φράσεις για να προσεγγίσει το κοινό όπως «αποτοξίνωση», «νηστεία», «νέα έρευνα», «η δίαιτα που μας κρύβουν οι διαιτολόγοι» κλπ (Fun fact: Δε σας κρύβουμε καμία δίαιτα, αντιθέτως σας αποκαλύπτουμε πολλά παραπάνω απ’ όσα θα έπρεπε)

  8. Βασίζεται σε παραποίηση επιστημονικών ευρημάτων. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι ο όρος αποτοξίνωση, ο οποίος είναι ιατρικός όρος και έχει καταλήξει να περιγράφει δίαιτες που έχουν χυμούς και σούπες.

  9. Την έχει ακολουθήσει ή την προτείνει κάποιος διάσημος

Τότε πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μία «fad diet». Δηλαδή μία δίαιτα που έχει γίνει δημοφιλής για ένα συγκεκριμένο διάστημα, υπόσχεται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από το διαιτώμενο.

 

Σου ακούγεται ελκυστική επιλογή; Κι όμως, οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια δίαιτα στην υγεία σου είναι πολύ μεγάλες. Ενδεικτικά, οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν διατροφικές ανεπάρκειες, επιβράδυνση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, αμηνόρροια, υπόταση, υπογλυκαιμία, ζαλάδες, πεπτικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Συμπέρασμα: Μην ακολουθείτε δίαιτες που δεν έχουν σχεδιασθεί αποκλειστικά για εσάς. Μην εμπιστεύεστε τη διατροφή σας και κατ’ επέκταση την υγεία σας σε οποιονδήποτε. Εμπιστευτείτε μόνο πτυχιούχο διαιτολόγο- διατροφολόγο που θα συντάξει πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά για εσάς, με βάση τις ανάγκες σας.

* Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2410 288053

Facebook page: Dieticious by Zoi Samara

Instagram: @dieticious_sam

www.dieticious-zoisamara.blogspot.com