ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Αδυνάτισμα: 5 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

unsplash

Η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μας διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη μακροχρόνια διατήρηση των κιλών και τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις 5 καθημερινές συνήθειες που θα αποτελέσουν βασικό σύμμαχό σου στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις:

#1: Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας

Προγραμματίζοντας τα γεύματα της εβδομάδας και ξέροντας ακριβώς τι χρειάζεσαι από το supermarket ελέγχεις καλύτερα τι μπαίνει στο ντουλάπι σου. Mε αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να αγοράσεις επιπλέον πράγματα τα οποία είτε θα καταναλώσεις, είτε θα πετάξεις. Ακολούθησε πιστά τη λίστα που θα έχεις ετοιμάσει και μην ενδώσεις στους πειρασμούς που θα συναντήσεις μπροστά σου καθώς διασχίζεις τους διαδρόμους.

#2: Ετοίμασε το πρωινό σου από το προηγούμενο βράδυ

Αν η μέρα σου ξεκινά νωρίς, τότε η σωστή προετοιμασία του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ θα σου λύσει τα χέρια. Μερικές από τις επιλογές που μπορείς να φτιάξεις και να πάρεις μαζί σου είναι σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, βρώμη με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα και βραστά αυγά. Ετοιμάζοντας το πρωινό σου από το βράδυ δε θα έχεις πια δικαιολογία πως δεν πρόλαβες να το ετοιμάσεις πριν φύγεις για τη δουλειά σου.

unsplash

 

#3:  Πες ναι στα ταπερ

Παίρνοντας τάπερ μαζί σου στη δουλειά ή στη σχολή μπορείς να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου με συνέπεια, να αποφύγεις τους ανθυγιεινούς πειρασμούς και να κάνεις οικονομία. Επιπλέον, κυκλοφορούν στο εμπόριο μικρά δοχεία για σνακ που μπορείς να βάλεις ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και να τα έχεις παντού μαζί σου, ώστε να μη χάνεις τα ενδιάμεσα γεύματά σου, τα οποία είναι και πολύ βασικά. 

#4:  Μοίρασε το πιάτο σου σωστά

Ένα πλήρες γεύμα πρέπει να αποτελείται από την τριάδα υδατάνθρακας-πρωτεΐνη-λαχανικά. Χώρισε το πιάτο σου σε 4/4. Τα 2 /4 του πιάτου σου γέμισέ το με λαχανικά, το ¼ με υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα, μακαρόνια) και το ¼ με πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά, όσπρια). Αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα και τα γεύματα εκτός σπιτιού.

#5: Μη μένεις νηστική

Παραλείποντας γεύματα ο μεταβολισμός πέφτει και η ανάγκη για γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρά αυξάνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτα. Επιπλέον μοιράζοντας τα γεύματά μας σωστά μέσα στην ημέρα καταναλώνουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια ισορροπημένα και μειώνουμε την πιθανότητα η περίσσεια ενέργεια ενός μεγάλου γεύματος να αποθηκευτεί σε λίπος.

* Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Κοντοδήμου,

Πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc Δημόσιας Υγείας

Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη

Instagram: www.instagram.com/nutrition_home

Facebook: www.facebook.com/nutritionhome.thessaloniki