ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

10 τρόποι να χάσεις τα κιλά του καλοκαιριού, χωρίς να κάνεις δίαιτα

Καλοκαίρι και απόλαυση πηγαίνουν μαζί. Όλοι γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα. Τι όχι; Γίνεται να πας διακοπές στα ελληνικά νησιά και να μην απολαύσεις παραδοσιακές συνταγές; Να φύγεις δηλαδή και να μην έχεις δοκιμάσει κάθε πιθανή τοπική λιχουδιά; Αμαρτία!

Αν ανήκεις, λοιπόν, κι εσύ στην κατηγορία αυτών που ”του έδωσαν και κατάλαβε” και τώρα ψάχνουν να βρουν παντελόνι να τους κουμπώνει, σε χτυπάω με κατανόηση στην πλάτη και σου λέω δύο λέξεις: ”Σε νιώθω”.

Πάμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα τώρα. Αν θέλεις να χάσεις τα κιλά που πήρες στις διακοπές σου, αλλά δε θέλεις να ακούσεις τη λέξη δίαιτα (και να την ακολουθήσεις), τότε διάβασε τα παρακάτω tips και λάβε δράση. Μπορείς να αδυνατίσεις χωρίς να λιμοκτονήσεις. Να πώς:

1. Το έχεις διαβάσει εκατοντάδες φορές, αλλά ήρθε η ώρα επιτέλους να το τηρήσεις. Μη φεύγεις από το σπίτι χωρίς να πάρεις πρωινό. Αν δε φύγεις χορτάτη από το σπίτι, τότε οι πιθανότητες να υποκύψεις στην τυρόπιτα του κυλικείου της δουλειάς είναι τεράστιες. Τι μπορείς να φας στα γρήγορα και να σε κρατήσει πλήρη μέχρι το δεκατιανό σου; Ιδανική επιλογή είναι μία κούπα άπαχο γάλα, συνοδεία βρώμης και ανάλατων ξηρών καρπών. Αν πάλι αυτό σου φαντάζει βαρετό, τότε δοκίμασε μία από αυτές τις επιλογές με λιγότερες από 400 θερμίδες.

 

2.  Μην κάνεις το λάθος και παραλείπεις γεύματα για να γλιτώνεις θερμίδες. Ο μεταβολισμός σου δε θα δουλεύει ρολόι αν μένεις για πολλές ώρες νηστική, άσε που με άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να υποπέσεις σε διατροφική ατασθαλία. Για να καταφέρεις να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, φρόντιζε να κάνεις συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα. Τα λαχανικά και τα φρούτα θα σε βοηθήσουν να παραμένεις χορτάτη μέχρι το επόμενο βασικό σου γεύμα.

3. Αύξησε την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στο αδυνάτισμα. Πώς θα το καταφέρεις; Εδώ σου έχουμε όχι έναν, αλλά πέντε διαφορετικούς τρόπους για να το καταφέρεις.

4. Μείωσε τις ποσότητες ζάχαρης που προσλαμβάνεις καθημερινά και δες άμεσα τα οφέλη στο σώμα και τη γενικότερη υγεία σου. Φρόντισε να περιορίσεις τη ζάχαρη που ρίχνεις στον καφέ σου και φυσικά να προσέξεις τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνεις. Τι νόημα έχει να προσέχεις τη διατροφή σου όλη μέρα και το βράδυ να το ρίχνεις στο ποτό; Ε;

5. Πράσινο και πάλι πράσινο. Για να καταφέρεις να χορτάσεις χωρίς να καταναλώσεις πολύ μεγάλες ποσότητες από το κυρίως πιάτο σου, τότε ξεγέλασε το στομάχι σου με πράσινη σαλάτα. Το μαρούλι, η ρόκα, το σπανάκι και το iceberg, σε συνδυασμό με λαχανικά της επιλογής σου, θα σε χορτάσουν χωρίς να σου χαρίσουν περιττές θερμίδες και λιπαρά. Συνόδευε πάντα το γεύμα σου με μία γενναία ποσότητα σαλάτας και σύντομα θα δεις αποτελέσματα.

8 υλικά που ρίχνεις στη σαλάτα σου και σε παχαίνουν

 

6. Και αυτό το έχεις ακούσει/διαβάσει άπειρες φορές, αλλά στοιχηματίζω πως δεν το τηρείς. Το νερό είναι απαραίτητο για να καταφέρεις να αδυνατίσεις, μιας και βοηθά στη διαδικασία καύσης του λίπους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είσαι διαρκώς ενυδατωμένη. Πώς; Με τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα. Βάλ’το στο πρόγραμμα.

7. Επίλεξε πιο σοφά τι τρως. Προφανώς και μπορείς να απολαύσεις ένα μεγάλο σάντουιτς στο γραφείο, αρκεί τα υλικά που θα επιλέξεις να μην είναι θερμιδικές βόμβες. Αντί για ζαμπόν ή κοτομπουκιές, πρόσθεσε για παράδειγμα βραστή γαλοπούλα. Αντί για μαγιονέζα προτίμησε μουστάρδα, κέτσαπ ή γιαούρτι. Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν θέλεις να φας σουβλάκι. Ίσες θερμίδες έχει ένα σουβλάκι με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό, ένα σωρό πατάτες και τζατζίκι και το ίδιο έχει ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι και γιαούρτι; Δε χρειάζεται να στερείσαι αγαπημένα σου φαγητά, αρκεί να αντικαθιστάς τα παχυντικά συστατικά τους με πιο υγιεινές επιλογές.

8. Βραδινό, μια SOS υπόθεση. Οι επιλογές που κάνεις το βράδυ είναι πολύ σημαντικές, καθώς δεν έχεις μπροστά σου πολλές ώρες να κινηθείς και κατά συνέπεια να κάψεις τις θερμίδες που έχεις προσλάβει. Τις περισσότερες φορές καταλήγεις να πέφτεις για ύπνο λίγες μόλις ώρες μετά το βραδινό σου γεύμα. Αν θέλεις, λοιπόν, να χάσεις άμεσα τα κιλά του καλοκαιριού θα πρέπει να προσέχεις τι καταναλώνεις τις βραδινές ώρες. Ιδανικές επιλογές αποτελούν οι σαλάτες, το γιαούρτι με βρώμη και τα φρούτα.

9. Τον αγαπάς αλλά για κάποιο λόγο δε φροντίζεις να τον απολαμβάνεις όσο πρέπει. Φυσικά μιλάω για τον ύπνο, ο οποίος κάνει καλό και στον παράγοντα αδυνάτισμα. Σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο της Lyon, τα άτομα που κοιμούνται λίγο, αισθάνονται κατά 25% περισσότερο το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν από 350 έως και 500 περισσότερες θερμίδες ανά μέρα. Βάλε, λοιπόν, στο πρόγραμμα τον 8ωρο ποιοτικό ύπνο άμεσα.

 

10. Και για το τέλος άφησα το πιο δύσκολο κομμάτι. Λέγεται γυμναστική και υπόσχεται θαύματα, αν φυσικά τη βάλεις στο πρόγραμμά σου. Είναι γεγονός πως από μόνη της η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Συνδυαστικά όμως με την εντατική γυμναστική μπορεί να κάνει. Γράψου γυμναστήριο, χορό, τένις, TRX, pilates ή ό,τι τέλος πάντων σε εξιτάρει περισσότερο. Το βασικό είναι να μην κάθεσαι. Έστω μισή ώρα άσκησης την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις και μετέπειτα να διατηρήσεις ένα υγιές και όμορφο σώμα. Σήκω από τον καναπέ σου και υποσχέσου στον εαυτό σου πως επιτέλους θα δραστηριοποιηθείς.