ΔΙΑΙΤΑ

Επίσκεψη στο διαιτολόγο για πρώτη φορά: Όσα πρέπει να ξέρεις

Την απόφαση να χάσεις κάποια κιλά την πήρες, τώρα μένει να βρεις τον κατάλληλο διαιτολόγο, που θα είναι και κοντά σου για να σε εξυπηρετεί και να σε βοηθήσει προετοιμάσεις το σώμα σου.

Αν θέλεις να χάσεις κιλά χωρίς στερήσεις και εξαντλητικές δίαιτες ο μόνος τρόπος είναι να απευθυνθείς σε ειδικό για να βρεις τη δίαιτα που σου ταιριάζει. Αφού επιλέξεις τον καλύτερο, θα πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για το τι σε περιμένει στην πρώτη σου επίσκεψη.

Η πρώτη επίσκεψη στο διαιτολόγο είναι καθοριστική για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις. Αρχικώς, θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου, τα διατροφικά σου γούστα, καθώς και τις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες. Είναι σημαντικό να του αναφέρεις τι τρως ακριβώς, ώστε να εντοπίσει τα λάθη σου στη διατροφή και φυσικά, να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να τα διορθώσεις. Θα πρέπει να του αναφέρεις και τις τροφές που δεν σου αρέσουν καθόλου, ώστε να μην τις εντάξει στο διαιτολόγιό σου.

Μην ξεχάσεις να του αναφέρεις τυχόν δυσανεξίες ή αλλεργίες που έχεις σε τρόφιμα.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση του διαιτολογίου που θα σου προτείνει.

Μαζί με το ιστορικό πραγματοποιείται και η λιπομέτρηση και ανάλυση σύστασης σώματος. Κατά τις διαδικασίες αυτές ο διαιτολόγος με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων μετρά την ποσότητα του λίπους που υπάρχει στο σώμα είτε σε συγκεκριμένα σημεία είτε συνολικά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι το δερματοπτυχόμετρο ή η βιοηλεκτρική αντίσταση.

Πώς να προετοιμαστείς για το πρώτο ραντεβού με το διαιτολόγο

Για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για τις μετρήσεις που θα γίνουν θα πρέπει για 3-4 ώρες πριν να μην έχεις φάει και για 12 ώρες να μην έχεις ασκηθεί. Επίσης, στις γυναίκες συνιστάται να μην κλείσουν το πρώτο τους ραντεβού όταν είναι αδιάθετες. Ο λόγος που ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί είναι για να είναι όσο πιο ακριβές γίνεται το αποτέλεσμα.

Αφού γίνουν όλες οι μετρήσεις και οι καταγραφές, ο διαιτολόγος θα βγάλει ένα διατροφικό πρόγραμμα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια, θα σου ζητήσει να επανέλθεις όταν το ολοκληρώσεις για να παρακολουθήσει την αποτελεσματικότητά του.

Η σωστή διάρκεια μιας δίαιτας

Οι γρήγορες δίαιτες είναι γνωστό πως δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όχι για πολύ τουλάχιστον. Η διάρκεια της δίαιτας που δίνει συνήθως ο διαιτολόγος είναι 2-4 κιλά ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια θα εξαρτηθεί από τον ατομικό σου στόχο, δηλαδή από το πόσα κιλά έχεις σκοπό να χάσεις.

Μετά τη δίαιτα τι;

Το σημαντικότερο ίσως σημείο στη δίαιτα που θα λάβεις από το διατροφολόγο είναι η συντήρηση του αποτελέσματος. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε όλοι είναι ότι δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε το βάρος που πετύχαμε μέσω της δίαιτας. Σε αυτό, λοιπόν, θα σε βοηθήσει ο ειδικός. Μετά την ολοκλήρωση του διατροφικού προγράμματος, ακολουθεί πρόγραμμα συντήρησης. Με το πρόγραμμα αυτό ο οργανισμός λαμβάνει πια τις θερμίδες που χρειάζεται για να διατηρηθεί το νέο του βάρος. Πλέον, δε χρειάζεται να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες γιατί δεν είναι πια στόχος του να χάσει βάρος, όμως δεν πρέπει να επιστρέψει στις παλιές διατροφικές του συνήθειες, καθώς τα κιλά που χάθηκαν θα επανέλθουν.