WELLNESS

6 διαφορετικές συνήθειες που “ακονίζουν” το μυαλό σου και σε κάνουν πιο έξυπνη

Το sudoku, οι γρίφοι, τα σταυρόλεξα είναι κάποιοι πολλοί γνωστοί, απλοί τρόποι εκγύμνασης του μυαλού. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι, που δύσκολα θα σκεφτόσουν πως επιδρούν θετικά στη σκέψη και κυρίως, στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου σου. Μικρές, καθημερινές προκλήσεις, οι οποίες μ' ένα twist ακονίζουν το μυαλό και ενισχύουν τη μνήμη.

> Βούρτσισε τα δόντια σου με το άλλο χέρι. Έχεις συνηθίσει χρόνια ολόκληρα να βουρτσίζεις με το δεξί. Ποτέ δεν σου πέρασε από το μυαλό πως του κάνει καλό να πιάσεις την οδοντόβουρτσα με το αριστερό. Κι όμως η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πως χρησιμοποιώντας το χέρι που βολέυει λιγότερο, εξασκούμε και το αντίστοιχο μέρος του εγκεφάλου, το οποίο εκ των πραγμάτων λειτουργεί πιο συγκρατημένα.

> Κάνε ντους με τα μάτια κλειστά. Μπες στην μπανιέρα και προσπάθησε να ανοίγεις τα μάτια σου όσο δυνατόν λιγότερο ενώ κάνεις μπάνιο. Άγγιξε τα μπουκάλια, ρύθμισε την ένταση του νερού, κάνε μασάζ στο κεφάλι σου στα «τυφλά». Εντάξει, έχει πάντα το νου σου και όποτε χρειαστεί, άνοιξέ τα. Με αυτό τον τρόπο θα «προπονήσεις» την αίσθηση της αφής, αλλά και της όσφρησης.

> Δες τα πράγματα ανάποδα. Σίγουρα σου έχει τύχει παρατηρώντας μία selfie στο κινητό, να σου φαίνεται το πρόσωπό σου κάπως περίεργα. Όλα είναι στο μυαλό, για άλλη μια φορά. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο συνηθισμένοι είμαστε εμείς στο να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, άλλο τόσο μη εξοικειωμένος είναι εγκέφαλός μας σ’ αυτή την ανεστραμμένη εικόνα του εαυτού μας. Κι αυτό συμβαίνει συνολικά, γιατί είμαστε μαθημένοι στο να κοιτάζουμε τα πράγματα από τη δεξιά πλευρά. Αν, όμως μας υποβάλλουμε στο να παρατηρούμε τα σχήματα, τα χρώματα και τα αντικείμενα από μη συμβατική θέση, ανάποδα, ο εγκέφαλος «ξεβολεύεται» κι αυτό μόνο καλό είναι για εκείνον. 

>Άλλαξε θέση στο τραπέζι. Συμβαίνει στις περισσότερες οικογένειες, ο καθένας να έχει συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι, να ξέρει με τυφλά μάτια που είναι τοποθετημένο το αλάτι και η σαλάτα σε σχέση με εκείνον, να βλέπει την ίδια γωνιά του σπιτιού από εκεί που κάθεται. Μην συνηθίζεις, προσπάθησε να κάθεσαι κάθε φορά σε άλλη θέση. Είναι κι αυτή μία άσκηση για το μυαλό σου.

> Μύρισε όσο πιο πολύ μπορείς. Ενεργοποίησε τη δύναμη της όσφρησης, δίνοντάς της ερεθίσματα. Έστω κι υποσυνείδητα έχεις συνδέσει πολλές εμπειρίες και καταστάσεις με μυρωδιές. Συνέχισε να το κάνεις πιο συνειδητά. Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα, αλλά και στη μνήμη.

> Κάνε μαντεψιές. Στην εποχή του ίντερνετ και των smartphones με το που θες να βρεις κάτι που ίσως ήδη ξέρεις, δεν πολυσκοτίζεσαι, καταφεύγεις αμέσως στην εύκολη λύση του google. Π.χ., δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα ενός τραγουδιού; το γκουγκλάρεις. Ίσως να ήταν πιο χρήσιμο να προσπαθούσες λίγο πιο πολύ. Δες το σαν παιχνίδι, σαν μια πρόκληση για το μυαλό και τη σκέψη σου. Η ικανοποίηση που θα πάρεις όταν το βρεις μόνη σου, αξίζει τον κόπο.