TRAVEL

Διακοπές και εθελοντισμός: 7 προορισμοί στην Ελλάδα για αξέχαστες, εναλλακτικές διακοπές

Instagram.com/archelon_greece

Υπάρχει τρόπος να συνδυάσεις τις διακοπές σου με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο; Υπάρχει κι απαντάται στον όρο «εθελοτουρισμός». Είναι διακοπές με προϋπόθεση την εθελοντική εργασία. Διακοπές που σε ωθούν να συνεργαστείς, να γνωρίσεις ανθρώπους από άλλες κουλτούρες, αλλά και να αφήσεις ένα ουσιαστικό έργο πίσω σου. Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα, δημιουργούν προγράμματα σύντομης ή μεγαλύτερης διάρκειας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν θες το επόμενο καλοκαίρι σου να ταυτιστεί με κάτι πολύ ουσιαστικό, είναι καιρός να ενημερωθείς για τον εθελοτουρισμό.

Αν θες να μάθεις στα παιδιά σου την κοινωνική συνείδηση και την αξία της, το να γίνεις παράδειγμα γι’ αυτά είναι μάλλον ο πιο επιδραστικός δρόμος. Οι διακοπές όταν συνδυάζονται με τον εθελοντισμό, μπορεί να μην χαρακτηρίζονται από θερινή ραστώνη και ατελείωτο άραγμα στην παραλία, αλλά είναι πολύ ουσιαστικές. Ναι δουλεύεις μαζί με άλλους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους, από κάθε background. Αλλά αφήνεις πίσω σου κάτι ουσιαστικό. Ο εθελοντισμός αξίζει να γίνει μέρος της ζωής σου ιδιαίτερα όταν σου δίνει την ευκαιρία να εμπιστευτείς υπέροχα τοπία και περιοχές της Ελλάδας.

Ποτέ πριν το ταξίδι με παιδιά στο αεροπλάνο δεν ήταν τόσο εύκολο. Αυτό το καλοκαίρι μπορείς να ταξιδέψεις με όλη την οικογένεια σε έναν από τους 160 προορισμούς της AEGEAN, κάνοντας την κράτησή σου εδώ.

Εθελοντισμός στον Αρκτούρο- Φλώρινα

Ο Αρκτούρος είναι μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Ακρτούρου στο Νυμφαίο μπορεί κανείς να εργαστεί εθελοντικά σε εργασιες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου), σε εργασίες στο καταφύγιο Αρκούδας και Λύκου στην εξυπηρέτηση επισκεπτων, το τάισμα και τη φροντίδα των ζώων του Καταφυγίου, σε χειρωνακτικές εργασίες, σε διαχείριση περιηγητικών μονοπατιών, κλπ. Επιπλέον μπορείς να εργαστείς σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και στη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης για την καφέ Αρκούδα του Αρκτούρου στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου.

Ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να συμμετάσχει κάποιος σαν εθελοντής είναι 15 ημέρες. Για διαμονή παρέχεται ένα σπίτι στον Αετό Φλώρινας που μπορεί να φιλοξενήσει ως 10 άτομα Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Αρχέλων – Ζάκυνθος/Κυπαρισσία/ Χανια/ Αμβρακικός κόλπος

Ο σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχελών, διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικά προγράμματα μέσω των οποίων καταγράφει και προστατεύει τις θάλασσιες χελώνες, τις φωλιές τους και τα χελωνάκια στις παραλίες ωοτοκίας και επιπλέον περιθάλπτει τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης. Οι περιοχές στις οποίες οργανώνονται οι εθελοντικές δράσεις είναι πολλές και όλες μαγικές.

Έχε υπόψη σου ότι τα Αγγλικά είναι η γλώσσα που χρησιμοοιείται σε όλα τα προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν μόνο ενήλικοι άνω των 18 ετών. Η εθελοντική εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος της διαμονής, έξοδα εκπαίδευσης και διοίκησης, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ για το τρέχον έτος.

Περισσότερες πληροφορίες και online αιτήσεις για το επόμενο καλοκαίρι θα βρεις εδώ.

Εθελοντισμός στην Καλλιστώ – Ροδόπη

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η Καλλιστώ διοργανώνει εθελοντικά προγράμματα στη Ροδόπη, τον Γράμμο ή τα βουνά των Γρεβενών με ενδεικτική διάρκεια 1 ή 2 εβδομάδες. Εκεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση Καλλιστώ υλοποιεί προγράμματα δασοπροστασίας, πραγματοποιεί δημιουργικές παρεμβάσεις στο πεδίο, ενημερώνει επισκέπτες της περιοχής, ενώ βοηθά στην επόπτευση των Προστατευόμενων περιοχών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Πρόκειται για το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Ελλάδα και τον μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Εκεί μπορείς να απασχοληθείς ως εθελοντής σε διάφορες δραστηριότητες στο πεδίο ή στα γραφεία του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, που βρίσκεται στο Πατητήρι.

Τα καθήκοντα των εθελοντών και το πρόγραμμα εργασιών τους, καθορίζονται κατά τις πρώτες ημέρες άφιξής τους στην Αλόννησο, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συζήτησης. Τα καθήκοντά τους θα υλοποιούνται με τη βοήθεια του προσωπικού του Φορέα και διοργανώνονται συχνές συναντήσεις για την αξιολόγηση της προόδου των εργασιών και την επίλυση προβλημάτων. Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν και θα εποπτεύονται από το προσωπικό του Πάρκου.

Στα καθήκοντα του γραφείου συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού που γίνεται στο Κέντρο Ενημέρωσης, στο Πατητήρι.

Οι εθελοντές για παραμονή και προσφορά εθελοντικής εργασίας 15 ημερών, δικαιούνται 2 ημέρες ελεύθερες για δικές τους δραστηριότητες.

Οι εθελοντές επωμίζονται τα έξοδα μετάβασης τους από και προς το νησί καθώς και τα καθημερινά προσωπικά τους έξοδα, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης τους παρέχει δωρεάν τη διαμονή στο «Σπίτι των Εθελοντών», το οποίο βρίσκεται στο Πατητήρι, 2 λεπτά από τα γραφεία του Φορέα και το κέντρο Ενημέρωσης. Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια (από 2-4 μονά κρεβάτια το καθένα), σαλόνι, κουζίνα (πλήρως εξοπλισμένη) και μπάνιο. Οι εθελοντές θα πρέπει να φέρουν δικά τους σεντόνια και πετσέτες για τη διαμονή τους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.