ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα & Γιορτές: Πόσο συνδυάζονται; Οι συμβουλές της διατροφολόγου

It’s the most wonderful time of the year. Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου. Όλη η ατμόσφαιρα μας προδιαθέτει να είμαστε λίγο παραπάνω χαρούμενοι. Βέβαια, αυτή η ατμόσφαιρα «κουβαλάει» μαζί της και πεντανόστιμες λιχουδιές. Έχει καθιερωθεί η έκφραση «τα κιλά των Χριστουγέννων», η οποία περικλείει μέσα της όλη τη λαιμαργία που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες.

Τι γίνεται όμως με τη δίαιτα αυτές τις ημέρες; Πώς διαχειριζόμαστε όλα αυτά τα αλμυρά και γλυκά που ξεπετάγονται συνεχώς μπροστά μας και που, όσο και να μην το θέλουμε, σταδιακά μειώνουν τις αντιστάσεις μας;

Η απάντηση είναι: Κάνοντας παύση.

Η περίοδος των Χριστουγέννων δεν είναι μία περίοδος στην οποία έχει θέση η δίαιτα. Αν προσπαθήσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στο πρόγραμμα διατροφής μας, ζυγίζοντας τα φαγητά μας και μετρώντας θερμίδες στο μυαλό μας, τότε είναι σίγουρο πως θα τρελαθούμε. Πέρα από ανάγκη, το φαγητό αποτελεί σίγουρα και απόλαυση, συνδέεται με κοινωνικές εκδηλώσεις, μας φέρνει κοντά, είναι χαρακτηριστικό των γιορτών. Το μόνο που θα καταφέρουμε, αν προσπαθήσουμε να τα αρνηθούμε όλα αυτά και να μείνουμε στον κανόνα μας «πρωτεΐνη και σαλάτα» που έχουμε –λανθασμένα-  ως πανάκεια, είναι να καταπιεστούμε.

Άρα οι συμβουλές μου για τα Χριστούγεννα είναι:

Απόφυγε να ψάξεις στο ίντερνετ για τις θερμίδες των εορταστικών φαγητών

Απενοχοποίησε τα νόστιμα γεύματα και απόλαυσέ τα. Το φαγητό δεν είναι μόνο θερμίδες. Αντί γι’ αυτό αναζήτησε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι!

Μην τρως με τις σκέψεις «από αύριο δίαιτα» ή «από αύριο γυμναστήριο»

Δεν  τρώμε με σκοπό να κάψουμε τις θερμίδες αργότερα. Αυτό μπορεί εν μέρει τη στιγμή που είμαστε με την μπουκιά στο στόμα να μας καθησυχάζει, όμως το μόνο που καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο είναι να γεμίζουμε ενοχές, πείθοντας τον εαυτό μας κάνουμε κάτι κακό για το οποίο πρέπει να μετανιώσουμε.

Μην μένεις νηστική όλη μέρα για να έχεις τη δυνατότητα να φας χωρίς τύψεις στο εορταστικό γεύμα

Είναι μία συμπεριφορά που μοιάζει πολύ με τη διαταραχή υπερφαγίας. Μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με τέτοιες σκέψεις. Αν εφαρμόσεις αυτή την τακτική, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φτάσεις μπροστά από το εορταστικό τραπέζι πεινασμένη, θέλοντας να φας διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες από αυτές που θα κατανάλωνες υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η λύση: Κατανάλωσε κανονικά όλα τα υπόλοιπα γεύματά σου με την προοπτική το κυρίως σου γεύμα να είναι το εορταστικό.

Απόφυγε τις συζητήσεις σχετικά με το φαγητό

Όλο και κάποιον θα ακούσεις να λέει «πω πω έφαγα σα βόδι» ή «πόσα κιλά μπορεί να πήρα σήμερα» και άλλα παρόμοια. Οι συζητήσεις αυτές εντείνουν το άγχος σου σχετικά με το βάρος και αυξάνουν τις ενοχές σου σχετικά με το φαγητό. Βρες ένα πιο ενδιαφέρον θέμα να συζητήσεις, από τις θερμίδες των εορταστικών γευμάτων.

Μην κάνεις αυστηρή δίαιτα πριν τις γιορτές

Η τακτική πολλών είναι να μειώνουν πολύ τη θερμιδική πρόσληψη τις ημέρες πριν τις γιορτές με σκοπό να έχουν το περιθώριο να φάνε πολύ στα εορταστικά γεύματα. Αυτή είναι ακόμα μία λανθασμένη συμπεριφορά σε σχέση με το φαγητό. Με αυτό τον τρόπο τοποθετείς τα εορταστικά φαγητά σε ένα «βάθρο» και τα κατατάσσεις σε νόστιμα και απαγορευμένα. Κάνεις στον εαυτό σου την κλασική ερώτηση «πότε θα έχω τη δυνατότητα να τα ξαναφάω» και καταλήγεις να τρως σα να μην υπάρχει αύριο. Και όλο αυτό συμβαίνει επειδή έχεις αυθυποβληθεί σε μία διαδικασία αποκλεισμού φαγητών, έχοντας στερήσει από τον εαυτό σου την απόλαυσή τους.  Θυμήσου! Δεν υπάρχουν κακά και καλά τρόφιμα.

Μην αποφεύγεις εξόδους που συμπεριλαμβάνουν φαγητό

Επειδή αυτές τις ημέρες θα τύχει πολλές φορές να καλεστείς για φαγητό με φίλους, μην το αποφύγεις για να γλιτώσεις θερμίδες. Θα στερηθείς πολλές χαρούμενες στιγμές, παρασυρόμενη για ακόμα μία φορά από το  φόβο του νόστιμου φαγητού.

Η δίαιτα, σίγουρα, δεν μπορεί να καταστραφεί τις 10 ημέρες που διαρκούν οι γιορτές. Βάλε σα στόχο φέτος να είναι μια χρονιά χωρίς πίεση όσο αφορά το φαγητό. Χτίσε μία υγιή σχέση μαζί του. Μην βάζεις ταμπέλες σε τρόφιμα και μην τα κατηγοριοποιείς σε υγιεινά και ανθυγιεινά.  Άλλωστε σημασία έχει τι θα φάμε μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων και όχι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς!

Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2410 288053

Facebook page: Dieticious by Zoi Samara

Instagram: @dieticious_sam

www.dieticious-zoisamara.blogspot.com