ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Από δω ο Πέτρος, ο νέος σύντροφος της Έλενας, χωρισμένης με δύο παιδιά

Τον καημενούλη… Πειράζαμε την Έλενα. Θα έχει πολύ άγχος, ε; Θα θέλει να μας εντυπωσιάσει. Πρώτη φορά θα συναντήσει τις κολλητές σου φίλες. "Μέρες δεν θα κοιμάται. Γιατί τους άντρες μας; Τρόμος θα τον έχει κυβερνήσει. 44 χρονών άντρας που δεν έχει παντρευτεί, σίγουρα κάποιο πρόβλημα θα έχει, σχολιάζανε μεταξύ σοβαρού και αστείο.

Είσαι σίγουρος βρε Πέτρο; Θέλεις να μπεις σε αυτή την παρέα των παντρεμένων με παιδιά; Αυτοί όλοι την ώρα συζητούν για τα παιδιά τους, μετά για την δουλειά τους, μετά για όσα τους κάνουν οι σύζυγοι και οι σύζυγοι και ύστερα για μπάλα. Εκεί κάτι, ελπίζουμε, θα βρεθεί κοινό.

Τι ομάδα είναι ο Πέτρος; Ρωτάμε την Έλενα. Α, μου είπε, μα δεν θυμάμαι. Κι εκείνη χάλια είναι. Έχει άγχος. Θα φέρει σε αυτή την παρέα των τριών ζευγαριών με παιδιά, έναν εργένη. Κι όχι όποιον κι όποιον εργένη, αλλά τον νέο της σύντροφο. Γκόμενο; Α πα πα πα πα , δεν το λέμε έτσι. Δεν μας φτάνουν οι τύψεις της που έχει και σύντροφο, μην τον πούμε κι έτσι!

– Ο άντρας σου λες να σας έχει δει μαζί;

– Μην τον λες άντρα μου.

– Α, ναι. Ο πρώην άντρας σου λες να σας έχει δει μαζί;

Το πείραγμα έχει γίνει πια ενοχλητικό και καλύτερα να το σταματήσουμε εδώ. Η Έλενα έχει πλέον σύντροφο. Μετά από ένα και παραπάνω χρόνο μόνη της, αφού χώρισε και είναι πλέον single mom με δύο παιδιά, κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχές της, όχι βέβαια όλες, και να βγει με κάποιον ραντεβού.

Δηλαδή, αφού είχε κάνει γενική καθαριότητα στο σπίτι, στην αποθήκη, στις σκάλες έξω από το διαμέρισμά της, στον κήπο και στην αποθήκη παραπάνω από δέκα φορές, επέτρεψε στον εαυτό της μα ντυθεί, να βαφτεί και να βγει ραντεβού.

Ωχου, τι τα θέλω εγώ αυτά τα ραντεβού, μας έλεγε πριν την σπρώξουμε να το κάνει. Δεν ήθελε. Ένιωθε άσχημα. Σαν να μην έπρεπε να βγει. Σαν να πρόδιδε τον εαυτό της. Μάνα με δυο παιδιά και να βγει ραντεβού; Δεν της πήγαινε. Καθόταν νύχτες και νύχτες μόνη. Κοιτούσε σειρές ή το τζάκι να καίει, όταν επέτρεπε στον εαυτό της να χαζεύει το τζάκι ή οτιδήποτε άλλο που δεν είχε σχέση με τα παιδιά. Σαν να έπρεπε να τιμωρηθεί που χώρισε. Πώς να μην στεναχωρηθούν τα παιδιά. Πώς να μην επηρεάσει τη ζωή τους. Πώς το πέρα δώθε από την μαμά στον μπαμπά να μην τα κουράσει, πώς να βγει ένα γεμάτο πρόγραμμα καθημερινό με σχολείο, φαγητό και δραστηριότητες.

Μήπως καλύτερα να τακτοποιήσει το δωμάτιό τους;

Φυσικά και πίστευε ότι της άξιζε τιμωρία. Και τη βίωνε. Χώρισες. Φταις κι εσύ. Άρα σου αξίζει να υποφέρεις. Και υπέφερε. Αρκετά. Ακόμα και τώρα που ένας άνθρωπος θέλει να την βγάλει για φαγητό ή ποτό διχάζεται. Να πάει; Μήπως καλύτερα να μείνει και να τακτοποιήσει το δωμάτιό τους; Μήπως να ξεκουραστεί λίγο στο σπίτι; Ότι της λείπει ύπνος και ξεκούραση δεν χωράει αμφιβολία. Και να βγει με τον Πέτρο που θα πάει αυτό; Σε σχέση; Και πώς είναι οι σχέσεις μια χωρισμένης μάνας με δύο παιδιά; Μήπως και ξέρει.

Ευτυχώς ένα ευχάριστο μήνυμα κάνει ένα γλυκό μπιπ στο κινητό της και για λίγο την κάνει να ξεχνιέται. Θα πάω μωρέ. Και τι θα γίνει; Μήπως θα ξαναπαντρευτώ.

Τώρα ο Πέτρος θέλει να γνωρίσει την παρέα της. Άλλη πίστα αυτή. Λες και δεν της έφτανε να βγει και να περπατήσει με έναν άλλο άντρα δίπλα της εκτός του πρώην άντρα της. Νομίζεις αυτό ήταν εύκολο; Πόσα χρόνια είχε να το κάνει; 12. Βάλε και τον χωρισμό. Σχεδόν 14. Για δοκίμασέ το και μετά πες μου.

Τι είναι ο Πέτρος;

Θα πάμε σε ένα μπαράκι και ο Πέτρος είπε μήπως θέλετε να έρθετε, μας λέει την ώρα που πίνουμε καφεδάκι στον παιδότοπο. Α, ωραία, αρχίζουμε το πείραγμα. Να τον ρωτήσουμε γιατί δεν παντρεύτηκε, λέει η μία. Να τον ρωτήσουμε πόσα λεφτά βγάζει και τι σκοπό έχει μαζί σου, συμπληρώνει η άλλη. Σε μπαράκι, λέω εγώ, τι είμαστε φοιτητές; Το τραπέζι να μας κάνει… Η Έλενα γελάει, ξέρει ότι έτσι προσπαθούμε να χαλαρώσουμε τη φάση.

Φυσικά και θα τον γνωρίσουμε. Θα τον σκανάρουμε, κι αν είναι κανένας μίζερος θα στο πούμε ε; Δεν πιστεύω να είναι κανένας τσιγκούνης; Σύμφωνο συμβίωσης να κάνετε, να μην έχουμε τα ίδια με τον πρώην.

Η Έλενα ξέρει πια ότι δεν είναι η μόνη που φταίει για το διαζύγιό της. Ξέρει ακόμα πώς η ζωή της δεν πρέπει να σταματήσει εκεί, στον χωρισμό. Τα παιδιά της είναι η πρώτη προτεραιότητά της και μην τολμήσεις να το αμφισβητήσεις ποτέ αυτό. Τα μαλλιά της, τα νύχια της, το ντύσιμό της έρχονται πολύ μετά τα έξοδα των παιδιών και του σπιτιού. Ακολουθεί η δουλειά της και μετά τους γονείς της που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κόρη τους χώρισε μπήκε τώρα ο Πέτρος. Τι είναι ο Πέτρος; Ένας γκόμενος που θέλει να γνωρίσει την παρέα της. Τι είναι αυτό για την Έλενα; Μια ακόμα πίστα που θα πρέπει να δοκιμάσει ως χωρισμένη με δύο παιδιά. Για μας τις φίλες της; Μια μικρή ανησυχία, αν κάποιος ξέρει πώς είναι να πλησιάζει μια μάνα που έχει χωρίσει. Αλλά μην ανησυχείτε! Από σκάνερ θα τον περάσουμε. Όχι μόνο μία. Πολλές φορές!