CELEBRITIES

Βασίλης Κεκάτος: Ο Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι’ αυτόν

Vianney Le Caer/Invision/AP

Η ταινία μικρού μήκους «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες σε αυτήν την κατηγορία και ο σκηνοθέτης της, Βασίλης Κεκάτος, είναι ο πρώτος Έλληνας που τα καταφέρνει. Παρέλαβε το βραβείο του φανερά συγκινημένος «Μου κάνετε πλάκα ε;» και έκλεισε τον λόγο του με ένα «ευχαριστώ πολύ» στα ελληνικά.

 

Το story

Συμμετείχαν 11 ταινίες στο διαγωνιστικό κομμάτι αλλά, εντέλει, ξεχώρισε η «Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Εκεί συναντιούνται δύο άγνωστοι άντρες, ο ένας ένας για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του κι ο άλλος επειδή χρειάζεται 22,50 ευρώ για να γυρίσει στην ΑΘήνα, όσο κοστίζει και η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

«Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία και για την απόσταση που μας χωρίζει από ο,τιδήποτε πιστεύουμε ότι δε θα πλησιάσουμε ποτέ» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Η ταινία απέσπασε και το Queer Palm, το Φοίνικα για ταινίες με queer αισθητική ή θεματολογία. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου και ο Ιωάννης Κοτίδης (Ιώκο).

Δες κι αυτό: 5 σύγχρονες ταινίες που τα βάζουν με το «τέρας» του ρατσισμού

 

Τι πρέπει να ξέρεις για Βασίλη Κεκάτο

#1

Γεννήθηκε το 1991 στην Κεφαλλονιά και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με άριστα.

#2

Είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Seanema Open Air Film Festival, το καλοκαιρινό φεστιβάλ της Κεφαλλονιάς που μετατρέπει όμορφα παραθαλάσσια σημεία σε θερινά σινεμά.

#3

Έχεις άλλες 3 ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του: τον «Ανάδρομο», που παρουσίασε το 2015 στο Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, το “Zero Star Hotel”, εξαιτίας του οποίου έλαβε υποτροφία από το Sundance Institute (2016) και το «Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν», με την οποία έλαβε διεθνή αναγνώριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και του Sunfance.

#4

Έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, μεταξύ αυτών και για καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ του Βιλερμπάν. Αυτήν την εποχή δουλεύει το σενάριο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

#5

Έχει δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί (θεματικά) από τον Καμύ και τον Κάφκα, επειδή αγαπά το παράλογο και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ταινίες του.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP