WOMEN TODAY

Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες της μόδας

Willy Sanjuan/Invision/AP

Χρήμα, δόξα, στιλ, τεράστιες ντουλάπες, γνωριμίες, επιδείξεις, περιοδικά και μία άνευ προηγουμένου επιρροή. Αυτή είναι η ζωή των ισχυρών γυναικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας. Επιχειρηματίες, σχεδιάστριες, ηθοποιοί, style icons και κεφαλές περιοδικών μόδας. Καθορίζουν τις τάσεις, κινούν τα νήματα και είναι περιζήτητες. Αυτές είναι οι γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή στο καταναλωτικό κοινό.

Γυναίκες που έχουν επιτύχει στον επαγγελματικό τομέα και αποτελούν πρότυπο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο συνέδριο Game Changer in Women of Influence στις 5 Φεβρουαρίου στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή για να παρακολουθήσεις κορυφαίες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συζήτηση για τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών του συνεδρίου είναι οι: Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Xρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας, Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ, Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος, ΣΕΒ, Δόμνα Μηχαηλίδου, Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα μεταρρυθμίσεων, Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών, Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, Μανώλης Θεοδωράκης, HR Director Greece & Balkans, Toyota Hellas, Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants,  Charlotte Sammelin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Μαρία Παπάζογλου, Carreer & Life Coach.

Sarah Jessica Parker

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker) on

 

Ο ρόλος της στο ”Sex and the City” ήταν καθοριστικός για την πορεία της στη μόδα. Πάντα αγαπούσε τις τάσεις, όμως η τεράστια ώθηση ήρθε με τη βοήθεια της ενδυματολόγου Patricia Field. Τόλμησε να συνδυάσει τα αταίριαστα και να λανσάρει τα Manolo Blahnik. Ο ίδιος ο σχεδιαστής έχει δηλώσει πως για την επιτυχία του οφείλει πολλά στην ηθοποιό. Ό,τι κι αν φορέσει μετά από λίγο γίνεται τάση. Οι σχεδιαστές την προσκυνούν και οι ακριβοπληρωμένες καμπάνιες είναι η καθημερινότητά της. Έχει κυκλοφορήσει το δικό της άρωμα, την προσωπική της σειρά παπουτσιών αλλά και ρούχων.

Nina Garcia

A post shared by Nina Garcia (@ninagarcia) on

 

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο style icon με κλασικό ύφος και λατρεία στις minimal γραμμές. Creative director στο Marie Claire και κριτής στο επιτυχημένο reality ”Project Runway” η Ninotchka, όπως είναι το όνομά της, βρίσκεται στο χώρο της μόδας από την ηλικία των 20. Έχει συνεργαστεί με όλα τα κορυφαία ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Michael Kors, Alexander Wang, Miuccia Prada, Tom Ford και Raf Simons. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων μόδας.

Carine Roitfeld

 

Η γαλλική Vogue της οφείλει πολλά. Υπήρξε για δέκα χρόνια editor-in-chief από το 2001 μέχρι και το 2011, όταν και αποχώρησε για να δημιουργήσει το δικό της περιοδικό το ”CR”. Ξεκίνησε ως μοντέλο στα 18 της και η γνωριμία της με τον φωτογράφο Mario Τestino υπήρξε καταλύτης. Σταθμός της ζωής της ήταν ο σχεδιαστής Tom Ford με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά στους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent. Το 2013 πρωταγωνίστησε με την κόρη της στην καμπάνια του οίκου Givenchy και κατατάχτηκε πέμπτη στη λίστα στις πιο καλοντυμένες γυναίκες άνω των 50.

Rosalia Mera

A post shared by pixelegant (@pixelegant) on

 

Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2013 ενώ ήταν η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας. Η δαιμόνια επιχειρηματίας Rosalia Mera είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης, που δεν είναι άλλη από το Zara. Μαζί με το σύζυγό της Amancio Ortega Gaona άνοιξαν το πρώτο κατάστημα το 1975. Η εταιρεία Inditex αριθμεί 6000 καταστήματα σε 86 χώρες και πάνω από 120.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Forbes η Mera ήταν στη θέση 66 στη λίστα με τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο.

Kate Lanphear

A post shared by Kate Lanphear (@kate.lanphear) on

 

Το αγοροκόριτσο που έγινε style icon. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της βιογραφίας της Kate Lanphear. Υπεραγαπά το ανδρόγυνο look τα κοντά ξανθά-άσπρα μαλλιά της και το μαύρο χρώμα. Η φιγούρα της είναι χαρακτηριστική και το στιλ της πολύ ιδιαίτερο. Παραμένει πιστή στις επιλογές της και οι τάσεις της μόδας κοιτούν την πλάτης της. Οι θαυμαστές της λατρεύουν τη θεατρικότητα των εμφανίσεών της και όλοι παραδέχονται πως είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες παρουσίες της μόδας.

Anna Wintour

 

Πρόκειται μάλλον για την ισχυρότερη γυναίκα που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τα περιοδικά μόδας. Την έχουν χαρακτηρίσει ”ιερό τέρας”, καθώς από το 1988 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας στην αμερικανική Vogue, ο κόσμος των εκδόσεων της ανήκει. Γεννημένη το 1939 στο Λονδίνο, από οικογένεια με μακρινή αριστοκρατική καταγωγή, η Wintour έζησε τα 60s και καθορίστηκε από αυτά. Η παρουσία της στη Vogue έχει συνδεθεί με τη φημολογία περί δύσκολου χαρακτήρα. Ο ”Στάλιν του στιλ” είναι ένας ακόμη χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί, με την ίδια να αδιαφορεί για όσα ακούγονται. Το ένστικτό της είναι αλάνθαστο και ο λόγος της κάτι παραπάνω από συμβόλαιο.

Olivia Palermo

 

Από τις πιο πρόσφατες εισόδους στο χώρο της μόδας με τεράστια επιρροή στο αγοραστικό κοινό. Έχει εργαστεί για την Diane von Furstenberg και τα περιοδικά Elle και Marie Claire. Είναι fashion blogger και οι εμφανίσεις της γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Το νεαρό κοινό την ακολουθεί πιστά. Αγαπά τις μαρινιέρες και τα χρώματα. Λάνσαρε συλλογή με κοσμήματα μαζί με τη Roberta Freymann. Από τις πιο καλοντυμένες της γενιάς της. Ο λογαριασμός της στο Instagram μετρά περισσότερους από 5 εκατομμύρια followers. Πρόσφατα έκλεισε συμβόλαιο με το beauty brand Bobbi Brown.

Natalie Massenet

A post shared by Natalie Massenet (@nat_mass) on

 

Γεννήθηκε το 1965 και έζησε μεταξύ Los Angeles και Παρισιού. Το όνομά της δεν είναι πολύ γνωστό σε αντίθεση με το τεράστιο επίτευγμά της. Είναι η δημιουργός του κερδοφόρου Net-a-Porter. Τον Απρίλιο του 2010 η εταιρεία Richemont εξαγοράζει την επιχείρηση για 350 εκατομμύρια δολάρια. Η Massenet σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική Vogue το 2015 δήλωσε μεταξύ άλλων ”η ανάγκη μου για καινοτομία έχει γίνει το πάθος μου. Αυτός είναι ο οδηγός μου σε κάθε νέο επιχειρηματικό βήμα. Οι απίστευτες εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας αλλά και οι άνθρωποι που είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους θα είναι για πάντα πηγή έμπνευσης.”

Chiara Ferragni

 

Ιταλίδα fashion blogger με χιλιάδες followers και πιστούς θαυμαστές. Είναι γνωστή ως ”The Blonde Salad”, όπως είναι το όνομα του blog της και του πρώτου της βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με διάσημους οίκους, όπως οι Christian Dior, Louis Vuitton, Max Mara, Chanel, Tommy Hilfiger, Runny Green Booghers, J Brand και Seven for All Mankind. Ένα από τα μεγαλύτερα street style icons των τελευταίων ετών. Έχει εργαστεί ως μοντέλο για τη Guess και τον Steve Madden. Η Ferragni έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση στα ιταλικά βραβεία TRL ως παρουσιάστρια, αλλά έχει κάνει και μία guest εμφάνιση στο ιταλικό σόου Chiambretti Night.

Miuccia Prada

A post shared by Filippo Serrai (@nuovoamilano) on

 

Είναι το μεγάλο αφεντικό του οίκου Prada που κληρονόμησε μία ολόκληρη αυτοκρατορία χωρίς να το θέλει ιδιαίτερα. ”Νομίζω ότι αισθάνομαι λίγο ένοχη που δεν κάνω κάτι πιο σημαντικό, πιο πολιτικοποιημένο. Δεν ενδιαφέρομαι για τη σιλουέτα μου και δεν έχω την ικανότητα να σχεδιάζω. Είναι πιο πολύπλοκο. Προσπαθώ να καταλάβω ποιες γυναικείες εικόνες με ιντριγκάρουν και ενδιαφέρομαι να αναλύσω. Δεν με απασχολούν τα ρούχα και το στιλ” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της. Το 1985 κυκλοφορεί την κλασική τσάντα της Ρrada και τo 1992 λανσάρει το brand Μiu Μiu (από το υποκοριστικό του ονόματός της), απευθυνόμενη στους νεότερους καταναλωτές. Μία δεινή επιχειρηματίας, μία τολμηρή γυναίκα.

Κate Middleton

 

Ό,τι κι αν φορέσει στην κυριολεξία ξεπουλά στα επόμενα λεπτά. Οι γυναίκες την θεωρούν πρότυπο και παρακολουθούν τα στιλιστικά της βήματα. Είναι απλή και προσιτή για αυτό επιλέγει να φορά οικονομικά κομμάτια ακόμη και σε επίσημες εκδηλώσεις. Επιλέχθηκε από την εφημερίδα The Daily Telegraph ως η “Πιο Υποσχόμενη Νεοφερμένη” στην λίστα του 2006. Η Tatler την τοποθέτησε στο νούμερο 8 στη λίστα με τα δέκα “style icons”, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους για το 2015 του περιοδικού People. Επιλέχθηκε από το Style.com ως το μηνιαίο τους “beauty icon”. Τον Ιούλιο του 2008, η Κate συμπεριλήφθηκε στην λίστα των “Παγκοσμίως Πιο Καλοντυμένων” του περιοδικού Vanity Fair. Ενδεικτικό της επιρροής της το φόρεμα Diane Von Furstenberg, αξίας 355 ευρώ, το οποίο ξεπούλησε online μέσα σε μόλις 8 λεπτά μετά από περιοδεία στην Αυστραλία το 2014.

Sarah Burton

A post shared by Wyman Wong (@concertyy) on

 

Υπήρξε για χρόνια το δεξί χέρι του Alexander McQueen, ενώ μετά την αυτοκτονία του ανέλαβε τα ηνία του βρετανικού οίκου. Ως νέα διευθύντρια του δημιουργικού τμήματος εντυπωσίασε με τις επιλογές και τις εμπνεύσεις της και κατάφερε να καταξιωθεί παρά τις δυσκολίες. Το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο. Ευρέως γνωστή έγινε μετά το βασιλικό γάμο του Πρίγκιπα William και της Κate Middleton. Σχεδίασε το λευκό νυφικό της Κate και το φόρεμα της Pippa Middleton.

Diane von Furstenberg

 

Αρχικά ήρθε στο προσκήνιο με το γάμο της. Δεν παντρεύτηκε κάποιον απλό, αλλά τον πρίγκιπα Egon του Furstenberg, εξού και το όνομα. ”Τη στιγμή που παντρεύτηκα ήξερα πως πρέπει να κάνω καριέρα. Να ασχοληθώ με κάτι δικό μου και να μην είμαι απλά το μικρό κοριτσάκι που παντρεύτηκε” είπε η Diane για την απόφασή της να ασχοληθεί με τη μόδα. Το 1974 λανσάρει το jersey wrap dress και η επιρροή που ασκεί στο γυναικείο κοινό με τα σχέδιά της χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη. Βρέθηκε στην 33η θέση της λίστας Forbes για το 2013 με τις πιο ισχυρές γυναίκες στη βιομηχανία της μόδας. Οι συλλογές της πωλούνται σε περισσότερες από 55 χώρες. ”Αν έχω κάποια αποστολή στη ζωή ως σχεδιάστρια, ή ακόμα ως γυναίκα, ή ως μητέρα είναι να κάνω τις γυναίκες να αισθάνονται σίγουρες για τον εαυτό τους, να εμπιστεύονται την κρίση τους, τη δύναμή τους και τις ικανότητές τους”.

Daphne Guinness

 

Η πρώην σύζυγος του Σπύρου Νιάρχου λατρεύει τη μόδα και τα εκκεντρικά κομμάτια. Μαύρο και λευκό τα αγαπημένα της χρώματα και σχεδιάστρια που την αντιπροσωπεύει η Isabella Blow (επιτομή της εκκεντρικότητας). Η μόδα για τη Daphne είναι μία εκ των Καλών Τεχνών και θεωρεί ότι οι δημιουργίες της υψηλής ραπτικής πρέπει να απολαμβάνουν τον θαυμασμό όλων. Η γκαρνταρόμπα της είναι χώρος ιερός και θέμα αυστηρά προσωπικό. ”Θα ήταν σαν να βρίσκομαι στον γιατρό και εκατομμύρια μάτια να είναι στραμμένα επάνω μου. Ψυχολογική εισβολή” θα πει σε συνέντευξή της. Εκτός από τα εντυπωσιακά της ρούχα, είναι γνωστή για τα τουλάχιστον εφτά δαχτυλίδια που φορά στα χέρια της και τα δίχρωμα μαλλιά της. Πάντα άσπρο-μαύρο.

Anna Dello Russo

 

Μοναδική και ανεπανάληπτη. Η Anna Dello Russo είναι συνώνυμη του στιλ και της ανατροπής. Η σχέση της με τη μόδα ξεκινά από νεαρή ηλικία ενώ η απόλυτη καταξίωση έρχεται με την ανάληψη καθηκόντων ως editor-at-large και σύμβουλος έκδοσης της Γιαπωνέζικης Vogue. Ποια μόδα; Η  Dello Russo δεν υπακούει σε κανόνες και στερεότυπα.”Είμαι μία παθιασμένη fashionista” απαντά σε όσους την ρωτούν για τη ζωή της, ενώ ο Helmut Newton την έχει χαρακτηρίσει ”fashion maniac”. Λατρεύει τα παπούτσια και διαθέτει μία τεράστια συλλογή που υπερβαίνει τα 4000 ζευγάρια.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Willy Sanjuan/Invision/AP