TRANSGENDER

Η Asia Kate Dillon ενέπνευσε μία ιστορική αλλαγή στα φετινά MTV Awards

Μετά από χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων της LGBTQI κοινότητας για την εξασφάλιση και αναγνώριση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήρθε η εκλογή του Donald Trump να πάει αρκετά βήματα πίσω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκόσμια, εξαιτίας των αναχρονιστικών του αντιλήψεων.

Ίσως γι’ αυτό ακριβώς, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ που στην Αμερική του ζάμπλουτου μεγιστάνα πληθαίνουν οι αναγνωρίσιμες φωνές οι οποίες αξιώνουν να μη γίνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ζητήματα αξιοπρέπειας και αυτοδιαχείρισης του καθενός. Μία τέτοια δυναμική φωνή είναι και η ηθοποιός, Asia Kate Dillon.

Αν παρακολουθείς σειρές, τότε σίγουρα τη γνωρίζεις από τους ρόλους της στα “Billions”, “Orange is the new Black”, “Younger”, “Master of None”. Αν πάλι όχι, τότε απλώς ήρθε η ώρα να γνωρίσεις μία νεαρή ταλαντούχα ηθοποιό και μαχητική ακτιβίστρια υπέρ της κανονικοποίησης της ταυτότητας φύλου ενός ανθρώπου πέρα από τα δύο φύλα και το δικαίωμά του να ζητά να τον προσδιορίζουν ως “εκείνοι” και όχι ως “εκείνος” ή “εκείνη”, όντας κάτι ανάμεσα και στα δύο.

Η δράση της έως σήμερα ενέπνευσε τη φετινή διοργάνωση των βραβείων MTV, που ξεκινούν σε λίγες ώρες από τώρα, να ενώσει τις μέχρι πρότινος χωριστές κατηγορίες για τον καλύτερο και την καλύτερο ηθοποιό ταινίας σε μία, με την Asia να παρουσιάζει το σχετικό βραβείο.

Είμαι περήφανη που το MTV συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια να σπάσουμε τα δεσμά του διπόλων. Τα δίπολα, είτε πρόκειται για εκείνο του άντρας-γυναίκα, είτε λευκός-μαύρος δημιουργήθηκαν για να μας χωρίζουν, για να φτιάξουν ένα “εμείς” κι ένα “οι άλλοι”. Χωρίς αυτά τα δίπολα, υπάρχει μόνο “εμείς” που σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίσοι“, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της και συμπλήρωσε:

Η παρουσίαση του πρώτου βραβείου στην ιστορία που βασίζεται εξολοκλήρου στην ερμηνεία και όχι στην ταυτότητα φύλου θα είναι μια ιστορική στιγμή που μοιράζομαι όχι μόνο με τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και με όλους τους trans και μη προσδιορισμένης ταυτότητας φύλου ανθρώπους, ειδικά τους μαύρους, που έδειξαν το δρόμο της αλλαγής πολύ πριν γεννηθώ εγώ

Δε μένει παρά να δούμε και να ακούσουμε όσα θα πει επί σκηνής, στη διάρκεια παράδοσης του βραβείου. Όπως και να έχει, σ΄ευχαριστούμε Asia Kate Dillon.

Κεντρική Φωτογραφία: © Getty Images / Ideal Image