VIRAL

Το “Πρόσωπο της Χρονιάς” είναι μια ιστορία γραμμένη μόνο από γυναίκες. Και αυτό είναι σπουδαίο

Το περιοδικό Time ανακοίνωσε τον "νικητή" του τίτλου "Person of the Year" για το 2017 και ήταν όλες οι γυναίκες που ξεκίνησαν και συμμετείχαν στο κίνημα #MeToo, σπάζοντας τη σιωπή τους και καταγγέλοντας όλα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης/βίας/κακοποίησης που έχουν δεχτεί σε κάθε φάσμα της ζωής τους.

 

Πέρα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το περιοδικό, έδωσε σε 3 γυναίκες, τις Stephanie Zacharek, Eliana Dockterman, και Haley Sweetland Edwards το ελεύθερο να γράψουν εκείνες το κομμάτι που θα συνόδευε την έκδοση του περιοδικού για το κίνημα #MeToo. Χωρίς καμία λογοκρισία, χωρίς ίχνος ανδρικής αμφισβήτησης, ή απόψεις που ρίχνουν την ευθύνη στα θύματα και την πιθανότητα να “τα ήθελαν και να τα έπαθαν”, αυτή η ιστορία και ο χαμός που έγινε αρκετά μακριά από ‘δω, είναι η αρχή του τέλους της επιβολής των ισχυρότερων στους άλλους.

Ο κόσμος ξεχνάει πως υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από αυτό, κάποιος που έχει πληγωθεί πολύ. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Πυροδοτεί τη φωτιά μέσα μου. Τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο“.

 

Όταν νιώθεις ότι κάτι είναι λάθος, είναι λάθος και είναι λάθος επειδή εγώ το βλέπω έτσι, και όχι απαραίτητα και κάποιος άλλος”.

 

“Κοιτάζω την κόρη μου και σκέφτομαι, σε παρακαλώ ας αξίζει ολο αυτό. Μακάρι η κόρη μου να μη χρειαστεί να περάσει τίποτα απ’ όλα αυτά ποτέ”.

 

Αν συνεχίσεις να παλεύεις, κάποια στιγμή θα δεις τον ήλιο.

 

Αποφάσισα να αγνοήσω τις τυπικότητες του δικαστηρίου και να τα πω όπως έγιναν. Αυτός ο άντρας δεν ήταν καθόλου τυπικός όταν μου επιτέθηκε. Εγώ γιατί έπρεπε να είμαι ευγενική;

 

Δε μπορείς να αποκαλείς 147 γυναίκες, ψεύτρες. Δε μπορεί να είμαστε όλες τρελές. Δε μπορεί να είμαστε όλες τσούλες“.

Η γυναικεία άποψη και ματιά πάνω στα πράγματα, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα φέτος. Με το να λέμε την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει χωρίς να φοβόμαστε, μπορούμε να πάμε μπροστά.