Rachel Morrison: Μία από τις σπουδαιότερες δημιουργούς του Hollywood περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα

Μαι κινηματογραφίστρια και μητέρα κόντρα στα στερεότυπα.

Είναι η πρώτη γυναίκα που γυναίκα που προτάθηκε για Όσκαρ Φωτογραφίας, για μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της περασμένης σεζόν. Η Rachel Morrison του "Mudbound", του "Black Panther" και του "Cake" είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες δημιουργούς στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία που παλεύει ανοιχτά με τα τέρατα της προκατάληψης και του σεξισμού.

Η ανεξάρτητη δημιουργός μοιραία έχει επιφορτιστεί με έναν ρόλο που την κάνει να νιώθει ευθύνη απέναντι στο φύλο της και όλες εκείνες τις γυναίκες που προσπαθούν να ισοροπήσουν το δίπτυχο μητέρα-επαγγελματίας, υπό το βάρος μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει τη γυναίκα είτε ως το ένα είτε ως το άλλο. Η ίδια, είναι μητέρα ενός 4χρονου γιου και σήμερα περιμένει το δεύτερο παιδί της, μια εγκυμοσύνη που συνέπεσε με τα γυρίσματα της ταινίας "Against all enemies", στην οποία κρατάει φυσικά τη θέση της διευθύντριας φωτογραφίας.

Η 40χρονη Morrison δεν «λυγίζει» ούτε από το βάρος της κάμερας, ούτε από εκείνο που κουβαλάει για χάρη του παιδιού της. Αυτό που την κάνει να νιώθει δυσφορία είναι η προκατάληψη πως μια γυναίκα που περιμένει το παιδί της είναι ένας άνθρωπος μειωμένων ικανοτήτων. Ότι η εγκυμοσύνη είναι ο προθάλαμος μιας περιόδου κατά την οποία μια γυναίκα αρχίζει να χάνει την ατομική της ταυτότητα. Πως «πρέπει» να σταματήσουν να εργάζονται και να ασχολούνται με όσα τις γεμίζουν, όχι γιατί δεν μπορούν εκείνες, αλλά γιατί κάποιος άλλος, ένα σύστημα βαθιά πατριαρχικό τους το επιβάλλει. Γι' αυτό ακριβώς μίλησε εκτενώς σ' ένα από τα τελευταία posts της στο Instagram και δέχθηκε τα συγχαρητήρια πολλών followers. Μεταξύ αυτών και η Anne Hathaway, η οποία το έκανε repost. 

Respect, @rmorrison— and congrats! #femalefilmmakerfriday #Repost @rmorrison There’s a common misconception that likens pregnancy to some kind of disability— the idea that women who are pregnant shouldn’t be active and can’t go about their normal lives... While no two pregnancies are the same, I just want to say that for many to most women this isn’t the case at all. I just wrapped a feature #againstallenemies at 8+ months pregnant. Now I’m on to a commercial and I plan to keep shooting for as long as anyone will hire me knowing in a few weeks I may have to replace myself if I go into labor on set... the point is I am NOT a superhero. I am just going about my life doing the thing that I love for as long as I can because the more I work before baby the longer I can take off after. Which should also be MY choice and no one else’s. Physically speaking I could have gone back to work within a week of having my son. At the time, I lost many jobs because people were nervous to hire me so soon after the birth but again I say this should be left up to us. Pregnancy and motherhood in general is not a disadvantage and the craft doesn’t suffer as a result. If anything the added experience and enhanced empathy has made me a better cinematographer and filmmaker. That’s all. Happy Friday! #femalefilmmakerfriday #shootfilm #cseries #panavisionofficial by @loganwhitephoto

A post shared by Anne Hathaway (@annehathaway) on

«Υπάρχει μία εσφαλμένη αντίληψη που παρομοιάζει την εγκυμοσύνη με κάποιου είδος αναπηρίας- ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν μπορούν να είναι δραστήριες και να ζουν τη ζωή τους κανονικά», γράφει η Morrison. «Κι ενώ δύο εγκυμοσύνες δεν είναι ίδιες, θέλω να πω μόνο ότι για πολλές αν όχι τις περισσότερες γυναίκες αυτό δεν ισχύει καθόλου. Μόλις ολοκλήρωσα το #againstallenemies στους 8+ μήνες εγκυμοσύνης. Τώρα δουλεύω για μία εμπορική διαφήμιση και σχεδιάζω να συνεχίζω να δουλεύω για όσο κάποιος θέλει να με προσλάβει, γνωρίζοντας πως θα πρέπει να με αντικαταστήσει αν χρειαστεί να ξεκινήσω γύρισμα για κάποια ταινία. Το point δεν είναι ότι είμαι υπερηρωίδα. Απλά θα συνεχίσω τη ζωή μου κάνοντας αυτό που αγαπώ για όσο μπορώ γιατί όσο πιο πολύ δουλεύω πριν γεννηθεί το μωρό τόσο περισσότερο θα μπορέσω να μείνω εκτός μετά. Το οποίο θα έπρεπε επίσης να είναι ΔΙΚΗ ΜΟΥ επιλογή και κανενός άλλου. Από οργανικής άποψης θα μπορούσα να έχω επιστρέψει στη δουλειά μία βδομάδα αφού γέννησα το γιο μου. Εκείνη την εποχή έχασα πολλές δουλειές γιατί οι άνθρωποι ήταν τόσο ανυπόμονοι να με προσλάβουν τόσο σύντομα μετά τη γέννηση, αλλά λέω και πάλι πως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι στο χέρι μας. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα σε γενικές γραμμές δεν είναι μειονέκτημα, και συνεπώς ούτε και η καριέρα υποφέρει. Αν συνέβη κάτι, ήταν πως η προστιθέμενη εμπειρία και η ενισχυμένη ενσυναίσθηση με έκαναν καλύτερη κινηματογραφίστρια και σκηνοθέτιδα» γράφει η Morrison, δείχνοντας όλους εκείνους που αρχικά απομακρύνουν μία γυναίκα επειδή είναι έγκυος και αφού γεννήσει επιλέγουν να την εντάξουν και πάλι σ' ένα πρόγραμμα, όπως βολεύει το σύστημα που εκείνοι υπηρετούν. Το οποίο, όπως επισημαίνει η Morrison, στερεί συχνά από τη γυναίκα το δικαίωμα να επιλέξει. 

 

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ