ROLE MODELS

Maye Musk: Η μαμά του Elon Musk ξέφυγε από την ενδοοικογενειακή βία και μεγάλωσε τρεις ιδιοφυΐες

Evan Agostini/Invision/AP

Μπορεί να τη βλέπεις απαστράπτουσα σε καμπάνιες, εξώφυλλα και πασαρέλες και η γοητεία της να σε συνεπαίρνει, αλλά η ζωή της μαμάς του πρωτοπόρου της τεχνολογίας, δισεκατομμυριούχου Elon Musk δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Η Maye Musk πέρασε τη δεκαετία των 20 της σε έναν γάμο γεμάτο περιστατικά βίας, που επιπλέον την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας και την άφησε να φοβάται για τη ζωή της. Όταν κατάφερε να ξεφύγει από την κακοποιητική αυτή σχέση μαζί με τα τρία της παιδιά – τον 8χρονο τότε Elon, τον Kimbal, που πλέον είναι μεγιστάνας στον κλάδο των τροφίμων και την Tosca, παραγωγό και σκηνοθέτη του κινηματογράφου- ξεκίνησε να χτίζει τη ζωή της από το μηδέν.

Διάβασε επίσης: Hot over 70! Οι 12 διάσημες κυρίες που έχουν κάνει συμφωνία με το χρόνο

Αρχικά ως διαιτολόγος και έπειτα ως μοντέλο καταλόγων, η Maye ξεκίνησε να εργάζεται, να χτίζει την καριέρα της και να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Οι πασαρέλες για τους μεγάλους οίκους της μόδας ήρθαν αργότερα, στα 60 της. Και τώρα στα 71 της η Maye Musk είναι έτοιμη να μοιραστεί την εκπληκτική ιστορία της ζωής της μέσα από την βιογραφία της “A Woman Makes A plan” που θα κυκλοφορήσει στις31 Δεκεμβρίου. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις αναμνήσεις της αλλά και συμβουλές ζωής, την συνταγή για την αγαπημένη της σούπα για κάθε στιγμή που θα χρειαστείς παρηγοριά και οικογενειακές φωτογραφίες. Στο πλαίσιο αυτό φωτογραφήθηκε ως «αστροναύτης» για το Αμερικανικό Harper’s Bazaar.

Η Maya Musk γεννήθηκε στον Καναδά και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική. Μεγάλωσε σε μία παράξενη οικογένεια που έψαχνε εκεί την «χαμένη πόλη» των Kalahari. Όχι, δεν είναι ψέμα, αυτή ήταν η παιδική της ηλικία. Αυτή η παιδική ηλικία τέλειωσε όταν κέρδισε τα καλλιστεία και ξεκίνησε τη δική της οικογένεια, που αποτελείται αυστηρά από παιδιά ιδιοφυΐες.

Donald Traill/Invision/AP

Donald Traill/Invision/AP

«Θες να μάθεις πώς να μεγαλώσεις μια ιδιοφυΐα; Οι άνθρωποι με ρωτούν όλη την ώρα. Εγώ πιστεύω ότι ήταν το γεγονός πως τους άφησα ήσυχους να αναπτύξουν τα δικά τους πάθη και ότι τους έδωσα ελευθερία να εξερευνήσουν τις δικές τους ιδέες. Φυσικά είχαν όρια τα παιδιά – ήξεραν ότι αν με απασχολούσαν την ώρα που δούλευα δεν θα είχα δουλειά. Δεν θα είχαν σπίτι. Τους έλεγα πάντα την αλήθεια. Μάλλον με έναν τρόπο δεν τους συμπεριφερόμουν σαν παιδιά. Τους συμπεριφερόμουν σαν να είναι άνθρωποι», εξήγησε η Maye Musk στο Harper’s Bazaar. Και ναι, μάλλον έπιασε όλο αυτό.

Αν και άφηνε τα παιδιά της να μεγαλώνουν σε απόλυτη ελευθερία, η ίδια ήταν εγκλωβισμένη σε έναν βίαιο γάμο. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι θετική και διασκεδαστική. Αλλά έπρεπε να μιλήσω για όσα πέρασα. Όλοι όσοι τον ήξεραν τον φώναζαν “Το γουρούνι” γιατί μου συμπεριφερόταν τόσο άσχημα δημοσίως. Και ήμουν πολύ φοβισμένη για να μιλήσω στον οποιονδήποτε για τη βαθύτερη βία. Όπως κάθε κακοποιημένη γυναίκα, ντρεπόμουν και νόμιζα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος», εξομολογήθηκε το μοντέλο. «Μου έλεγε ξανά και ξανά ότι ήμουν ηλίθια, άσχημη, βαρετή. Ήταν πολύ πλούσιος και σιγουρευόταν ότι εγώ δεν είχα τίποτα. Όταν πήγαιναν τα παιδιά να τον δουν μετά τον χωρισμό μας, πέταγε ότι έφερναν μαζί τους κι έτσι έπρεπε να τους αγοράζω ξανά και ξανά ρούχα και σχολικά. Μετά με μήνυσε για να πάρει την επιμέλεια των παιδιών, είδε μια άφθα στο στόμα της Tosca και πίστεψε ότι δεν την έτρεφα σωστά. Είδε μία μελανιά στο χέρι του Kimbal -ένα ζωηρό αγοράκι με μία μελανιά, φαντάσου- και είπε ότι τον χτυπούσα», διηγήθηκε η ίδια.

Evan Agostini/Invision/AP

Με τον γιο της, Elon- Evan Agostini/Invision/AP

Ο 5 ετών Elon σύμφωνα με το βιβλίο είχε προσπαθήσει να σταματήσει τον πατέρα του από το να χτυπήσει τη μαμά του. Ο Elon όμως στα 10 του χρόνια αποφάσισε να μείνει με τον μπαμπά του. Σύμφωνα με την Maye πίσω από αυτή την απόφαση υπεύθυνη ήταν η «κακιά γιαγιά» του που του δημιουργούσε τύψεις. Ωστόσο το παιδί γυρνούσε κάθε Σαββατοκύριακο στη μαμά του. Και στο σπίτι της Maye ο πατέρας τους δεν αναφερόταν ποτέ.

Η Maye επιπλέον αποκαλύπτει στη βιογραφία της πως κάποτε ήταν plus size μοντέλο, ωστόσο εργαζόμενη ως διαιτολόγος είδε πώς άλλαζε τη ζωή των πελατών της και κάπως έτσι αποφάσισε να αλλάξει και τη δική της. Η ζωή της μοιάζει κινηματογραφική και η ίδια δε θα είχε πρόβλημα να τη δει στη μεγάλη οθόνη αρκεί το cast να ήταν καλό. Για την ηθοποιό που θα μπορούσε να την υποδυθεί, η ίδια προτείνει τη Charlize Theron. «Μιλάει Afrikaans όπως κι εγώ», λέει στο Harper’s Bazaar. Όσο για τον διάσημο γιο της προτιμά τον The Rock.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου η Maye το αποκλείει. «Αγαπώ να ζω σε ένα άδειο σπίτι. Μπορώ να γυμνάζομαι το βράδυ, φεύγω κι έρχομαι όποτε θέλω. Μπορώ να κυκλοφορώ γυμνή» σημειώνει και καταλήγει: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι στις σχέσεις. Το έχω δει να συμβαίνει στη δίδυμη αδερφή μου και στους γονείς μου. Το ρομάντζο είναι κάτι υπέροχο. Αλλά ποτέ στη ζωή μου δε θα φροντίσω ξανά κάποιον άνδρα. Θέλω τον δικό μου χώρο».

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP