MAGGIE SMITH

Η καριέρα της υπέροχης Maggie Smith και η επιστροφή της στο “Downton Abbey”

Καθηγήτρια McGonagall, Dowager Countess Violet, Granny Wendy. Κάθε φορά που ακούω το όνομα Maggie Smith, μου έρχονται στο μυαλό όλοι οι ρόλοι που με έκαναν να την αγαπήσω και την καθιέρωσαν στην καρδιά μου. Και όχι μόνο στη δική μου. Η υπέροχη Dame Maggie Smith μπορεί να νιώθει υπερήφανη για μία πλούσια (επαγγελματικά και προσωπικά) ζωή. Μεγαλωμένη στην Οξφόρδη, με αυστηρούς γονείς που ήθελαν να την καμαρώσουν ως γραμματέα (το γυναικείο επάγγελμα της εποχής), εκείνη πήγε κόντρα και έγινε Maggie (από Margaret) αναχωρώντας για το Broadway, λίγο αφότου έκλεισε τα 20.

Ας μας επιτρέψει η 20χρονη Maggie μια μικρή παύση να πάρετε μια γεύση του τι ετοιμάσαμε εμείς ως 24MEDIA για τον ερχομό της ταινίας Downton Abbey. Σε συνεργασία με την Tulip Entertainemnt οργανώσαμε μια μαγική βραδιά σε ένα Σπίτι που είχε μεταμορφωθεί σε Πύργο του Downton.

 

Με τη Μίνα Μπιράκου, την Ελιάνα Χρυσικοπούλου και τη Ζέτα Τσακούμη να γίνονται Ladies του δικού μας Πύργου φορώντας ρούχα εποχής και κάθε μικρή λεπτομέρεια εκείνης της βραδιά να μας φέρνει πιο κοντά στο κλίμα και τη μαγεία του Downton Abbey. Τολμώ να πω ότι η Maggie Smith θα ήταν ευχαριστημένη με αυτό το event. Αλλά ας συνεχίσουμε την εξιστόρηση της δικής της συναρπαστικής πορείας.

 

«Ήταν ένα μοναχικό παιδί που κρατούσε τις αποστάσεις του από τους γονείς, τα δίδυμα (αγόρια) αδέρφια της αλλά και από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο δικός της τρόπος επανάστασης ήταν να κινηθεί αργά, μεθοδικά και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της», έχει γράψει ο βιογράφος της, Michael Coveney.  Ξεκίνησε να κάνει πολύ σοβαρό θέατρο, πλάι στον Lawrence Olivier, μέχρι τα 30, και φαινομενικά της ταίριαζε αλλά η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν ένιωθε καθόλου άνετα. «Μάλλον δεν είναι του στιλ μου».

AP Photo/Reed Saxon

AP Photo/Reed Saxon

 

AP Photo/Bob Dear

AP Photo/Bob Dear

Είναι όμως και δύσκολο να εντοπίσεις τι της ταιριάζει περισσότερο. Πίσω από αυτό το αυστηρό βρετανικό πρόσωπο, κρύβεται μία κωμική φλέβα αλλά και μία ευαισθησία που αποτυπώνεται σε κάθε ρόλο της. Η μητέρα της πάντως συνειδητοποίησε ότι η Margaret δεν πρόκειται να γίνει γραμματέας, όταν την είδε να παίρνει Όσκαρ, το 1969, για την ταινία “The Prime of Miss Jean Brodie”. Ακολούθησε και άλλο Όσκαρ, το 1978, για το Β’ Γυναικείο ρόλο στην ταινία “California Suite” αλλά και πολλές άλλες βραβεύσεις για την αβίαστη ερμηνεία της. «Κάθε ρόλος απλά προέκυπτε. Όταν ξεκινούσα, δεν είχα τίποτα από όλα αυτά στο μυαλό μου. Νόμιζα μόνο ότι θα κάνω λίγο θέατρο και όλα θα κυλούσαν όμορφα».

AP Photo/Max Nash, File

 AP Photo/Max Nash, File

Οι νεότερες γενιές την λάτρεψαν ως Minerva McGonagall σε όλες τις ταινίες “Harry Potter”, την αυστηρή και δίκαιη καθηγήτρια του Hogwarts, που αγαπούσε και προστάτευε τα παιδιά του σχολείου. Αν και οι ταινίες ήταν παγκόσμια επιτυχία για πολλά χρόνια, αυτός ο ρόλος ήρθε απλά για να μας υπενθυμίσει το εύρος του ταλέντου της και το χαμαιλεοντισμό που επιδεικνύει σε ό,τι της ανατεθεί. Προσωπική αγαπημένη μου είναι ο “Hook”, που σαν γιαγιά Wendy, σε ταξιδεύει στη Neverland, μόνο και μόνο μέσα από τη ζεστή αφηγηματική φωνή της. Μπορεί να ήταν λιγότερο από 60 χρονών στην πραγματικότητα, αλλά σε έπειθε ότι ήταν η υπερήλικη γιαγιά που θα ήθελες να σου διαβάζει παραμύθια κάθε βράδυ.

Η ταινία “Lady in the van” ήταν η μεγάλη ανατροπή. Από αριστοκρατική φιγούρα, με επιβλητικό ύφος και ψηλό ανάστημα, την είδαμε ως μία γυναίκα που ζούσε ως νομάς σε ένα van, είχε φτάσει στα όρια της παράνοιας, αλλά και πάλι κατάφερνε να περάσει την ευαισθησία του ρόλου της στο κοινό. «Μπορεί να σε αιχμαλωτίσει μέσα σε μία μόνο στιγμή, κάτι που πολλοί ηθοποιοί δεν μπορούν να κάνουν μέσα σε μία ολόκληρη ταινία.  Μπορεί να γίνει ευάλωτη, άγρια και εξωφρενικά αστεία ταυτόχρονα, ενώ έρχεται στα γυρίσματα με την ενέργεια μίας φρέσκιας ηθοποιού», έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Nicholas Hytner.

Και φτάνουμε στη σειρά που μας έδειξε αυτό που ήδη ξέραμε. Την αριστοκρατική φύση της, μπολιασμένη με ειρωνικό χιούμορ και τη μηδενική ανοχή της στην ηλιθιότητα, πράγματα που και η ίδια έχει ως άνθρωπος. O σεναριογράφος, Julian Fellowes, έχει δηλώσει ότι ο ρόλος της Violet Crawley γράφτηκε σαν συνέχεια του ρόλου της ως Countess of Trentham από την ταινία “Gosford Park”. «Κατανοεί κάθε πτυχή του ρόλου και δε χρειάζεται να της εξηγήσεις πότε πρέπει να γίνει αστεία. Απλώς το ξέρει. Και το ξέρει με μία χειρουργική ακρίβεια. Και ακούω πάντα τις υποδείξεις της. Θα ήμουν τρελός αν δεν το έκανα», έχει πει ο Fellowes.

 

Είναι γνωστό εξάλλου ότι είναι η μούσα του γιατί πάντα συναρπάζεται από γυναίκες που είναι ταυτόχρονα δυνατές και γοητευτικές. Η σειρά που της χάρισε 3 βραβεία Emmy, την τρίτη της Χρυσή Σφαίρα και το Screen Actors Guild Award, είναι και εκείνη που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού ως μία πανέξυπνη γυναίκα με καυστικό χιούμορ. Στο “Downton Abbey”, ο ρόλος της Maggie Smith ως “Lady Violet Grawley” είχε να πει πολλά για όλα τα κοινωνικά θέματα και έχει αποτελέσει έμπνευση για όλες τις αμήχανες στιγμές που έχεις ζήσει αλλά θα ήθελες να έχεις κάνει ένα έξυπνο σχόλιο. Πριν πας να δεις την ταινία, που βγήκε στις αίθουσες στις 12 Σεπτεμβρίου, θυμήσου μερικά καυστικά σχόλια της Lady Violet Crawley για όλα τα σημαντικά θέματα της ζωής.

Για τον έρωτα

«Ξέρω πολλά ζευγάρια που είναι απόλυτα ευτυχισμένα. Έχουν να μιλήσουν χρόνια».

«Αγαπητή μου, η αγάπη είναι πιο επικίνδυνο κίνητρο από το μίσος».

«Δεν είμαι καθόλου ρομαντική. Ωστόσο, ακόμα κι εγώ παραδέχομαι ότι η καρδιά δεν υπάρχει μόνο για να αντλεί αίμα».

 Για τη ζωή

«Καμία ζωή δεν σε ανταμείβει αν το υπεραναλύεις».

«Η ελπίδα είναι ένα κόλπο που έχει σχεδιαστεί για να μας αποτρέπει από το να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα».

Για το πώς να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους

«Ελπίζω να διακόπτω κάτι…».

«Είσαι μία γυναίκα με μυαλό και λογική. Σταμάτα να κλαψουρίζεις και βρες κάτι να κάνεις».

«Δεν τον αντιπαθώ. Απλώς δεν μου αρέσει, και αυτό έχει μεγάλη διαφορά».

Η ταινία “The Downton Abbey” από την TULIP Entertainment έρχεται δύο χρόνια μετά το τέλος της σειράς και αυτή η είδηση μας χαροποίησε όσο δεν πάει. Η ταινία ακολουθεί το τέλος της σειράς, γύρω στο 1927 και περίπου 2 χρόνια αργότερα. Το κεντρικό θέμα είναι η προετοιμασία του σπιτιού Crawley για την επίσκεψη του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, George V και Queen Mary. Αυτή η επίσκεψη θα σταθεί αφορμή για την αποκάλυψη ενός σκανδάλου, έρωτα και ίντριγκας που θα δημιουργήσει ανισορροπία στο μέλλον του Downton, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση για την ταινία. Ο δημιουργός αποκάλυψε ότι η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματική επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στο Wentworth Woodhouse στο Yorkshire, την εποχή που άλλες ευρωπαϊκές μοναρχίες καταποντίζονταν.

 

Για ακόμα μία φορά, η Maggie Smith καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις, μόνο μέσα από το trailer με 4 φαρμακερές ατάκες, έτσι όπως την αγαπήσαμε και μέσα από τη σειρά που ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017. Ραντεβού λοιπόν στις αίθουσες με το κρινολίνο και το ομπρελίνο μας.