ROLE MODELS

Η Βάσω Τσαρούχα είναι η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής σε αγώνα της EuroLeague. Σφυρίγματα ενθουσιασμού

Μπορεί κάποιοι ακόμα να αμφισβητούν το αν οι γυναίκες ξέρουν όρους όπως το “Jumpball”, η «τεχνική ποινή» και το «αντιαθλητικό φάουλ», αλλά στην περίπτωση της Βάσως Τσαρούχα τέτοιες αμφιβολίες δεν χωράνε. Η Βάσω Τσαρούχα ετοιμάζεται να περάσει στην ιστορία, αφού είναι η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής που θα σφυρίξει σε αγώνα της EuroLeague. Η Τσαρούχα έγινε η 2η γυναίκα στην ιστορία της EuroLeague (μετά την Anne Panther) που πήρε το χρίσμα για να συμμετέχει σε αγώνες της διοργάνωσης και ορίστηκε στον αγώνα Bayern – Asvel απόψε το βράδυ.

Διάβασε κι αυτό: H Mariah Carey γιορτάζει τον θρίαμβο των γυναικών απέναντι στον μισογυνισμό

Μία ακόμα επιτυχία για τις Ελληνίδες στον χώρο του μπάσκετ  είχε σημειωθεί νωρίτερα το 2019, αυτή της Άννας Παντέλη, που έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έκανε περιγραφή σε αγώνα της EuroLeague. Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η πρώην καλαθοσφαιρίστρια και νυν αναλύτρια σε τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ, μοιράστηκε την επιτυχία της Βάσως Τσαρούχα με τους διαδικτυακούς της φίλους δημοσιεύοντας στιγμιότυπα από την πορεία και των δύο στο άθλημα στον λογαριασμό της στο Instagram. Μαζί έστειλε τα δικά της «συγχαρητήρια» στη Βάσω Τσαρούχα αλλά και το ουσιαστικό μήνυμα αυτής της χαρμόσυνης είδησης για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε επαγγέλματα, παραδοσιακά ανδροκρατούμενα.

«Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε, ως γυναίκες, να καταφέρουμε. Η Βάσω Τσαρούχα θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα διαιτητής στην ιστορία της Euroleague απόψε στον αγώνα Bayern – Asvel. Επειδή μπορούμε και θα κάνουμε όλα όσα θέλουμε», έγραψε μεταξύ άλλων η Δώρα Παντέλη.

Η Βάσω Τσαρούχα ήταν διεθνής τα τελευταία χρόνια, ενώ μεταξύ άλλων έχει διευθύνει αγώνες στην EuroLeague Woman και στο Basketball Champions League. Πριν ασχοληθεί με τη διαιτησία ήταν καλαθοσφαιρίστρια και μάλιστα εξαιρετική σκόρερ.

Το 2019 αποδεικνύεται μια πολύ θετική χρονιά για τις γυναίκες, στο μπάσκετ ειδικά, και μια ελπιδοφόρα χρονιά γενικότερα για τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να καταπιαστούν με το όνειρό τους, ακόμα κι αν αυτό απέχει πολύ από τα έμφυλα στερεότυπα τα οποία ακόμα και σήμερα επικρατούν σε μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες κοινωνίες. Κι αυτό είναι οπωσδήποτε ένας λόγος να σφυρίξουμε απόψε με ενθουσιασμό βλέποντας τη Βάσω με τη δική της σφυρίχτρα στο παρκέ.