WOMEN TODAY

Η Cyntoia Brown σκότωσε τον βιαστή της και βρίσκεται στη φυλακή. Βρες το λάθος

Η Cyntoia Brown ήταν παιδί όταν έπεσε θύμα του εμπορίου λευκής σαρκός και την κακοποιούσαν καθημερινά σωματικά, σεξουαλικά και λεκτικά. Ένας 43χρονος κτηματομεσίτης την αγόρασε στα 16 της για να την χρησιμοποιεί για σεξ. Στο σπίτι που έμεναν είχε πολλά όπλα, κι έτσι η Cyntoia, μια μέρα, φοβούμενη πως ο βιαστής της θα την σκοτώσει, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε πρώτη.

Στην δίκη που πραγματοποιήθηκε το 2004, η Cyntoia είπε ότι υπήρχε πάντα ένα όπλο που τη σημάδευε. Την χτυπούσαν, την έπνιγαν και την έσερναν. Αυτό δεν εμπόδισε το δικαστήριο να της επιβάλλει ποινή κάθειρξης 51 ετών, για την δολοφονία πρώτου βαθμού του κακοποιού της.

Η Cyntoia είναι η τρίτη γενιά της οικογένειάς της που ζει μια τέτοια κατάσταση. Και η μητέρα, αλλά και η γιαγιά της έχουν ζήσει τη φρίκη του βιασμού. Η μητέρα της έπινε κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κι έτσι η Cyntoia διαγνώστηκε με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο επηρέασε τον εγκέφαλό της.

 

Το 2011 ο Dan Birman κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “Me Facing Life: Cyntoia’s Story”, με συνταρακτικές λεπτομέρειες για τη ζωή της πριν και αφού έπεσε θύμα trafficking. Η προβολή αυτού του film βοήθησε στο να αλλάξει ο νόμος στο Tennessee για παιδιά σαν εκείνη, το 2011. Tώρα, οποιοσδήποτε κάτω των18 ετών δεν μπορεί καν να κατηγορηθεί για πορνεία.

Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, η ιστορία της κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των celebrities, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση της Cyntoia, αφού βρίσκουν εξοργιστικό το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη ποινή φυλάκισης δόθηκε σε ένα παιδί, το όποιο έδρασε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

 

Η Cyntoia σήμερα είναι 29 ετών και έχει όλο το δίκιο του κόσμου με το μέρος της, ώστε να μη χρειαστεί να γίνει 69 ετών προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη. Το κορίτσι που βρήκε τη δύναμη να αμυνθεί ενάντια στον άντρα που την κακοποιούσε, φυλακίζεται για μισό αιώνα. Αν είναι εγκληματικό το να προστατεύεις τον εαυτό σου απέναντι σε μια τόσο φρικτή καθημερινότητα, τότε μπορώ να καταλάβω γιατί η Cyntoia θεωρήθηκε στα 16 της, τόσο τρομερή απειλή.

Από την άλλη, υπάρχουν 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βυθίζονται στον ιστό της εμπορίας ανθρώπων ανά πάσα στιγμή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ήθελαν να γλιτώσουν από τον καθημερινό τους εφιάλτη. Δολοφόνος ή παράδειγμα προς μίμηση τελικά η Cyntoia; Μάλλον το δεύτερο.