WOMEN TODAY

Marta Kauffman: Η συνδημιουργός των Friends αντιμετώπισε τον σεξισμό και φοβάται μην ανακαλύψουν πως είναι “απατεώνισσα”

Taylor Jewell/Invision/AP

Στα 63 της χρόνια η Marta Kauffman έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Η τελευταία από αυτές είναι η σειρά Grace and Frankie που προβάλλεται στο Netflix. Η μεγαλύτερη ωστόσο είναι χωρίς αμφιβολία τα «Φιλαράκια» που έκλεισαν 25 χρόνια από την πρώτη τους προβολή. Θα έλεγε κανείς ότι η Marta Kauffman έχει πολλά να υπερηφανευτεί στη ζωή της, ωστόσο κατά δήλωσή της, πάσχει από το «Σύνδρομο του απατεώνα», αμφισβητεί τα επιτεύγματά της και φοβάται πως κάποιος θα «ξεσκεπάσει» την «απάτη» της. Συναίσθημα που ενισχύθηκε από το μισογυνισμό και τον σεξισμό που αντιμετώπισε στην καριέρα της.

«Αντιμετώπισα αρκετό μισογυνισμό. Έμπαινα σε meetings και ο άνθρωπος που συναντούσα κοιτούσε μόνο τους άνδρες συνεργάτες μου, ούτε καν με έβλεπε κάποιες φορές», είπε η ίδια στο Glamour. «Ήμουν – Είμαι- μια καλή παραγωγός. Έχω έντονες απόψεις αλλά είμαι ευγενική, προσεκτική και συνεργάσιμη. Πολλοί άνθρωποι με είχαν αποκαλέσει σκύλα. Τώρα, πιστεύω ότι απλά ήμουν μια δυνατή παραγωγός και ποτέ δεν θα αναφέρονταν στους άνδρες παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμουν ως αρ@@@@α», αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό Glamour.

Διάβασε ακόμα: ”Φιλαράκια”: Επανένωση για Rachel, Monica και Joey

Η αμφισβήτηση και ο σεξισμός ήταν μέρος της ζωής της και κατά την επιτυχία της σειράς «Φιλαράκια». Η ίδια και ο συνδημιουργός της σειράς David Crane πήγαιναν μαζί με την ομάδα των σεναριογράφων τους για φαγητό την τελευταία Πέμπτη κάθε τηλεοπτικής σεζόν και μιλούσαν μαζί τους για όλο τον κύκλο που μόλις είχαν ολοκληρώσει στην ζωή των Rachel, Ross, Chandler, Monica, Joey και Phoebe.

«Όλοι μιλούσαν για όλους και έλεγαν τι υπέροχος συγγραφέας είναι ο David και πώς εγώ αν έλεγα ότι κάτι δεν ήταν σωστό σε ένα σενάριο, σίγουρα δεν ήταν σωστό», διηγείται και παραδέχεται πως ακόμα και αν δεν ήταν συνειδητή η πρόθεση να χαρακτηρίζουν τον ένα υπέροχο ως συγγραφέα και να μειώσουν την ίδια ως απλά το πρόσωπο που καταλάβαινε αν κάτι πάει λάθος, ήταν ένα σχόλιο που πόνεσε. «Αυτό που άκουσα εκείνη την νύχτα ήταν σαν μαχαιριά στην καρδιά του “Συνδρόμου του απατεώνα” μου. Όποτε βλέπω λάθη, ατοπήματα ή ακόμα και καρέ που δεν μπορώ να πιστέψω ότι άφησα να βγουν στον αέρα, νιώθω εντελώς απατεώνισσα. Ότι αν ήμουν πραγματικά καλή σε αυτό που κάνω, δεν θα μου ξέφευγε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το συναίσθημα αυτό την ακολουθεί μέχρι και σήμερα αλλά προσπαθεί να μην το αφήνει να την καταβάλει. Πώς; Δουλεύοντας ακόμα πιο πολύ.

Ανάμεσα σε όσα μετανιώνει σήμερα για τη σειρά ήταν ο χαρακτήρας της drag queen – «πατέρα του Chandler». Τα επεισόδια όπου τα ομοφοβικά σχόλια του Chandler κυριαρχούν ή που επικεντρώνονται σε αστεία για την «χοντρή Monica» εξάλλου σήμερα έχουν συναντήσει επικρίσεις, κάτι που η ίδια βρίσκει πολύ φυσιολογικό. «Δεν πιστεύω ότι είναι άδικοι. Απλά εύχομαι να ήξερα τότε όσα γνωρίζω τώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε η Kathleen Turner, στον οποίο αναφερόμασταν ως ο πατέρας του Chandler. Αλλά δεν ήταν εκείνος, ήταν εκείνη. Αυτό ήταν μεγάλο ατόπημα», κατέληξε. Και ναι, ξέρει περισσότερα πράγματα τώρα. Το κυριότερο είναι πως ξέρει λίγο καλύτερα τον εαυτό και την αξία της. Για την σειρά της “Grace & Frankie” νιώθει τεράστια περηφάνια. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι κατά βάθος όλα αυτά είναι μία «απάτη», είναι μια πολύ ωραία, πολύ επιτυχημένη απάτη. Κι αυτό έχει σημασία.

Κεντρική φωτογραφία: Taylor Jewell/Invision/AP