ROLE MODELS

Giusy Versace: Μια παραολυμπιονίκης στο Φεστιβάλ Βενετίας παραδίδει μαθήματα αληθινού glam

AP Photo/Mauro Pimentel

Μπορεί να έχεις συνδέσει το κόκκινο χαλί των κινηματογραφικών φεστιβάλ με την τελειότητα κι έτσι είναι. Μόνο που η τελειότητα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως σκέφτεσαι. Η τελειότητα δεν έχει να κάνει με τις αναλογίες σου, δεν έχει να κάνει με τα κιλά, με το ύψος σου, με τα ρούχα σου, με την εμφάνισή σου. Έχει να κάνει με το πόσο αποδέχεσαι τον εαυτό σου, τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή σου, το έξω και το μέσα σου. Το όσο πιο κοντά στην τελειότητα γίνεται, είναι το πόσο άνετα νιώθεις στο ίδιο σου το σώμα και με την προσωπικότητά σου. Και αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς γίνεται όλο αυτό, μπορείς απλά να παρακολουθήσεις τα video και τις φωτογραφίες που μοιράστηκε από το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας η παραολυμπιονίκης, τηλεπερσόνα και πολιτικός Giusy Versace στο Instagram της.

Διάβασε κι αυτό: Η Gwyneth Paltrow ένιωθε ότι χάνει την ταυτότητά της όταν έπαψε να είναι ποθητή και όμορφη. Ευτυχώς τη βρήκε γρήγορα

Η Giusy ή Giuseppina όπως επίσης αποκαλείται, γεννήθηκε το 1999, ζει και εργάζεται στο Μιλάνο ενώ είναι ανηψιά των διάσημων Donatella, Santo και Gianni Versace. Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει τη ζωή της ασχολούμενη με τη μόδα, μέχρι που το 2005 όταν ήταν 28 ετών ένα τροχαίο της στέρησε και τα δύο της πόδια. Η Giusy δεν το έβαλε κάτω, και το 2010 άρχισε να τρέχει με ένα ζευγάρι προσθετικά πόδια (η πρώτη αθλήτρια με ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων στην Ιταλία), ενώ το 2011 ίδρυσε μία ένωση (Disabili No Limits Onlus) που θα βοηθούσε άλλα παιδιά σαν και αυτήν να μην αντιμετωπίσουν την αναπηρία τους ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Η Giusy όπως καταλαβαίνεις δεν κρύφτηκε στο καβούκι της, ούτε θέλησε να κρύψει ποτέ την αναπηρία της. Αντίθετα την έκανε όπλο δύναμης και επιμονής και κατέκτησε 11 ιταλικούς τίτλους τρέχοντας σε αγώνες. Τον τίτλο κατέκτησε και στο Dancing With The Stars, παρουσίασε δύο εκπομπές και το 2018 έβαλε υποψηφιότητα στις κοινοβουλευτικές εκλογές με το Forza Italia. Αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικά ασταμάτητη, εκλέχτηκε και ασχολείται με θέματα ισότητας ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες.

Η ίδια παρότι δε σταματά ποτέ να τρέχει, έβγαλε τα πόδια του στίβου και προτίμησε ένα ζευγάρι τεχνητών μελών με τακούνια για το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Και αντίθετα με ό,τι ίσως θα περίμενες, δε φόρεσε μια μάξι δημιουργία αλλά ένα μίνι φορεμα Oscar Scirè για να δείξει στο κοινό τα διακοσμημένα ασορτί με το φόρεμά της με λουλούδια και αστερίες προσθετικά μέλη της.

Η ίδια στο post της ανέφερε ότι η καρδιά, το πάθος και οι φίλοι είναι τα μόνα πράγματα που χρειάζεσαι για να πετύχεις τα πάντα και πως να μην συμφωνήσεις βλέποντάς τη; Το χαμόγελό της πλατύ, η χαρά της μεγάλη και η δική μας ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί η Giusy Versace, με αυτό το πλατύ χαμόγελο, αυτό το ζευγάρι τεχνητά μέλη, αυτή την θεώρησή της για τη ζωή μας δείχνει ότι τίποτα δε μπορεί να σε σταματήσει αν δε θες να σταματήσεις ο ίδιος να κάνεις σχέδια στη ζωή σου.

Μας μαθαίνει ότι η αληθινή μας λάμψη δε βρίσκεται στα ρούχα και τα κοσμήματά μας σε μια επίσημη εμφάνιση, αλλά στο πόσο την χαιρόμαστε. Μας διδάσκει ότι όλα ξεκινούν από μέσα μας. Και πως όπως τιτλοφορείται και το βιβλίο της, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο στη ζωή μας «Με το κεφάλι και με την καρδιά πάτε παντού». Και σίγουρα σε αυτό το «παντού» δεν χρειάζεστε διαβατήρια που έχουν να κάνουν με την αρτιμέλεια, το ύψος, τους πόντους της περιφέρειάς σας, την ηλικία σας. Η Giusy το υπογράφει.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mauro Pimentel