WOMEN TODAY

H Julia Hawkins έσπασε ρεκόρ στο στίβο στα 103 της κι εμείς χειροκροτάμε (με “πιασμένη” μέση)

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει το σταυρό της να φτάσει τα 100, κι ας πεθάνει την επόμενη μέρα. Όχι όμως η Julia Hawkins. Εκείνη απλώς έβαλε ένα στόχο στα 103, τον κατάφερε, και όλη η υφήλιος την αποθεώνει. Ο «Τυφώνας» Julia έσπασε το ρεκόρ ως η γηραιότερη γυναίκα στους Εθνικούς Αγώνες Τρίτης Ηλικίας, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, που περιλαμβάνει 20 αθλήματα για άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Η Hawkins δε συμμετείχε απλώς, αλλά κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε αγώνες 50 και 100 μέτρων στο Νέο Μεξικό. Ο επίσημος λογαριασμός του Twitter της αθλητικής οργάνωσης μας ενημέρωσε ότι η Julia είναι η γηραιότερη γυναίκα που συμμετέχει σε αθλητικό event σε αμερικάνικο έδαφος.

 

Το πιο αστείο από όλα (εντάξει, κανείς δε γελάει) είναι ότι ξεκίνησε το τρέξιμο μετά τα 100 γιατί σου λέει, πριν, έκανε κέφι την ποδηλασία, αλλά δυστυχώς ένας τραυματισμός στον αγκώνα την ανάγκασε να απέχει από το σπορ. Εγώ θα εγκατέλειπα πριν τραυματιστώ, αλλά αυτός είναι ο λόγος που εμένα δε με ξέρουν ως «Τυφώνα».

Δες κι αυτό: Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι αν έχεις τη σωστή καθοδήγηση

Πριν 2 χρόνια, πέτυχε το πρώτο της ρεκόρ στα 100 μέτρα, με χρόνο τρεξίματος στα 39,62 δευτερόλεπτα. Αν και τώρα ήταν 6 δευτερόλεπτα πιο αργή, είπε (αφοπλιστικά) στους New York Times: «Φέτος είμαι δύο χρόνια μεγαλύτερη, το θυμάστε;» Το ξεχνάμε νομίζεις κορίτσι μου;

 

Πώς παραμένει σε φόρμα και ποια προπόνηση ακολουθεί; Κάνει κυρίως stretching και κηπουρική. Αλλά όταν προπονείται, βάζει σημάδια στο δρόμο για να βλέπει τις αποστάσεις. «Δεν προπονούμαι συχνά. Όσο μεγαλώνω, ξέρω ότι μειώνεται ο χρόνος και δε θέλω να σπαταλώ την αντοχή μου στην εξάσκηση. Αλλά είμαι καλή στο να κινούμαι».

Αυτό που συγκινεί είναι ότι δεν είναι τόσο περήφανη για τα αμέτρητα ρεκόρ της αλλά για τα παιδιά και το σύζυγό της, τον οποίο έχασε στα 95. «Τίποτα δεν ξεπερνάει τα παιδιά, τα εγγόνια και το δισέγγονό μου. Αυτά είναι τα υπέροχα πράγματα στη ζωή μου. Ο αθλητισμός είναι κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Το μυστικό της για μακροζωία; Ε, αυτό είναι μάλλον προφανές. «Να είσαι σε καλή φόρμα, αν μπορείς. Να έχεις πάθος και να αναζητάς τις μαγικές στιγμές».