DONALD TRUMP

Μια καθολική μοναχή καταρρίπτει τα επιχειρήματα για την απαγόρευση των εκτρώσεων

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εικόνα του Donald Trump, με όλο το ανδροκρατούμενο υπουργικό του συμβούλιο να υπογράφουν στο προεδρικό γραφείο του Λευκού Οίκου διάταγμα ενάντια στις αμβλώσεις; Μάλλον κανείς ή, ακόμα περισσότερο, καμιά μας.

Κι αυτό γιατί η εν λόγω εικόνα συνιστούσε ειρωνεία από μόνη της. Ένα μάτσο άντρες να αποφασίζουν περιχαρείς για το πώς μια γυναίκα μπορεί να διαχειρίζεται το σώμα της, την ίδια της τη ζωή και μάλιστα όλα αυτά στο όνομα του αλτρουισμού για το αγέννητο έμβρυο και της υπεράσπισης της ανθρώπινης οντότητας.

Έτσι, η τοποθέτηση μιας καθολικής μοναχής ήδη από το 2004 για το δικαίωμα στην άμβλωση και την υποκρισία όσων προφασίζονται την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, βάλλοντας ενάντια σε όσους και όσες μάχονται για το δικαίωμα στην επιλογή, μια τοποθέτηση που είχε γίνει στο σόου “Now with Bill Moyers” είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Η μοναχή, Joan Chittister, είχε πει τότε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τα εξής: “Δεν πιστεύω ότι το να εναντιώνεσαι στην άμβλωση αυτό σε κάνει αυτόματα υπερασπιστή της ζωής. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ηθικότητα που προφασίζεσαι έχει πολλές ελλείψεις, αν το μόνο που επιδιώκεις είναι το παιδί να γεννηθεί αλλά όχι και να μπορεί να ταϊστεί, ούτε να έχει εκπαίδευση και στέγη. Και γιατί δεν πιστεύω ότι τα θες όλα αυτά; Γιατί δεν θες να πάει κανένας φόρος σε αυτές τις παροχές για ανήμπορες μητέρες. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι υπεράσπιση της ζωής, αλλά υπεράσπιση της γέννησης. Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη συζήτηση για το τι είναι ηθική της προ-ζωής και τι όχι“.

Ίσως, η πιο αφοπλιστική απάντηση σε όλους εκείνους που κάνουν μεγάλους σταυρούς, αρνούμενοι παράλληλα το δικαίωμα μιας γυναίκας να ορίζει το σώμα και τη ζωή της όπως νομίζει, από μία θρησκευόμενη, πλην μορφωμένη και ανοιχτόμυαλη μοναχή.