CELEBRITIES

Πριν τον Harvey Weinstein ήταν πάντα ο Terry Richardson

Η περίπτωση του Terry Richardson είναι γνωστή και πάρα πολύ μυστήρια εδώ και χρόνια. Το μόνο που δεν μπορείς ν' αμφισβητήσεις σε αυτόν είναι το φωτογραφικό του ταλέντο. Από 'κει και πέρα, ό,τι τον αφορά είναι ύποπτο, διεστραμμένο και έχει περάσει αδικαιολόγητα στο "ντούκου".

Η φήμη του είναι σχεδόν ταυτισμένη με αιωρούμενες μαρτυρίες και ιστορίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης μοντέλων. Γυναίκες που έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλούν για εκείνον με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τις στιγμές που πέρασαν μαζί του. Ένας ασταμάτητος θόρυβος γύρω από το όνομά του, μία σχεδόν δεδομένη ενοχή που ποτέ δεν πήρε τη μορφή σωρείας επίσημων καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης στο όνομα μιας τέχνης, αν και θα μπορούσε. Βασικά θα έπρεπε. Το αυστηρώς ακατάλληλο τακτ του Terry Richardson δεν σταματά στον τρόπο που στήνει τα μοντέλα του μπροστά στον φακό, αλλά και στον τρόπο που τα αντιμετωπίζει, που τα αγγίζει, που τα μεταχειρίζεται.

AP Photo/Oded Balilty

Εκείνος κατά καιρούς έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, προβάλλοντας σταθερά το βασικό επιχείρημα “δουλεύω με ενήλικες γυναίκες που έχουν συναινέσει σ’ αυτό και έχουν πλήρη επίγνωση του τι θα κάνουν, δεν έχω αναγκάσει κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Η διχογνωμία για θέματα που αφορούν το σεξ είναι μεν το πιο φυσικό και λογικό πράγμα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και το πιο ευαίσθητο και ικανό να διχάσει”.

Ό,τι και να λέει ο “θείος Τέρι” με τ’ όνομα, ο κόσμος της μόδας το γνωρίζει: Η ενοχλητικά προκλητική του συμπεριφορά εν ώρα εργασίας, οι σεξουαλικές χάρες που ζητάει από τα κορίτσια που φωτογραφίζει είναι κοινό μυστικό. Το άλλοθι μιας “απελευθερωμένης τέχνης” δεν επαρκεί. Μεταξύ των γυναικών που έχουν δηλώσει μετανιωμένες που συνεργάστηκαν μαζί του, η Miley Cyrus για το προκλητικό videoclip του Wrecking Ball (ο Richardson υπογράφει το concept και τη σκηνοθεσία).

AP Images

Με την κολλητή του φίλη, Kate Moss έχουν συνεργαστεί πολλές φορές.

Στον απόηχο του σκανδάλου Weinstein στον πλανήτη της διεθνούς showbiz γίνεται ξεσκαρτάρισμα. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, ο όμιλος Condé Nast International, ο οποίος εκδίδει περιοδικά όπως η Vogue, το GQ και το Vanity Fair βάζουν τέλος στη συνεργασία τους με τον Terry Richardson, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες συνεργασίες τους μαζί του. Μία κίνηση που επιβεβαιώνει ότι οι φήμες δεν είναι καθόλου ανεδαφικές. Δυστυχώς.

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Mark Von Holden/Invision/for The Hollywood Reporter/AP Images