CELEBRITIES

Οργή στο twitter απέναντι στην Rose McGowan για το σκάνδαλο Argento

AP Photo/Alessandra Tarantino

Η είδηση πως η Asia Argento, μια από τους πρωτεργάτες του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με ανήλικο συνάδελφό της για παρόμοια υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης έχει κατακλύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media. Το γεγονός αποκάλυψε με δημοσίευμά της η New York Times, η οποία παρουσίασε επίσημα έγγραφα της αποζημίωσης 380.000 δολαρίων που κατέβαλε η ηθοποιός στον Jimmy Bennet, κατόπιν προθέσεως του τελευταίου να καταφύγει στην δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση τον Μάιο του 2013, στο δωμάτιο της Argento και όταν εκείνος ήταν μόλις 17 ετών.

Αμέσως, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο έτερο πρόσωπο που αναδείχτηκε μέσα από το σκάνδαλο Weinstein, την ηθοποιό Rose McGowan. Η πρωταγωνίστρια της σειράς “Charmed” υπήρξε παθιασμένη πολέμιος παρόμοιων φαινομένων, ενώ έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην δική της εμπειρία κακοποίησης από τον παραγωγό του Hollywood. Οι δύο ηθοποιοί υπήρξαν τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα αυτής της προσπάθειας να αλλάξει η νοοτροπία στον χώρο του θεάματος. Η McGowan που αναμένεται να παραλάβει το βραβείο Inspiration Award από το ανδρικό περιοδικό GQ, για την δράση της στο ζήτημα, έσπευσε να σχολιάσει την είδηση.

 

Στο πρώτο tweet, η Αμερικανίδα πήρε αποστάσεις από την Asia Argento, τονίζοντας: «Γνώρισα την Asia Argento πριν από δέκα μήνες. Το κοινό ανάμεσά μας ήταν ο πόνος του ότι υπήρξαμε θύματα του Harvey Weinstein. Ράγισε η καρδιά μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω για λογαριασμό των θυμάτων, όπου κι αν βρίσκονται». Ωστόσο. η πρώτη αυτή αντίδραση δεν ήταν αρκετή για ορισμένους από τους χρήστες του twitter που διέγνωσαν στην ανάρτησή της μια κάποια επιείκεια, σε αντίθεση με τα πύρινα tweets σε βάρος του Weinstein και άλλων ανδρών.

Η φράση «η καρδιά μου ράγισε» ήταν εκείνη που δέχτηκε τις περισσότερες επικρίσεις, καθώς από πολλούς χρήστες εξελήφθη ως διαφορετική αντιμετώπιση. Πολλοί από τους χρήστες τόνισαν το γεγονός πως στην Καλιφόρνια η ηλικία από την οποία μπορεί ένας άνθρωπος να συναινέσει στην ερωτική επαφή είναι τα 18 έτη, γεγονός που καθιστά την πράξη της Argento αυτομάτως ποινικά κολάσιμη. Εκείνο όμως που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις ήταν η δήλωση της McGowan πως γνώρισε την συνοδοιπόρο της στο κίνημα μόλις τον περασμένο χρόνο.

The day we met – March 17th, 2003 @rosemcgowan … with @bigbaldhead

A post shared by asiaargento (@asiaargento) on

 

Οι χρήστες του twitter ανάρτησαν post της Argento στο instagram, από τις 17 Μαρτίου του 2003, στο οποίο οι δύο ηθοποιοί ποζάρουν για τον φακό. Μια φωτογραφία που αναιρεί τον ισχυρισμό της τηλεοπτικής Paige, πως γνώρισε πολύ πρόσφατα την συνάδελφό της και ότι το μόνο τους κοινό ήταν η τραυματική τους εμπειρία από τον παραγωγό Harvey Weinstein.

 

Βλέποντας η Rose McGowan τις αντιδράσεις, που αυτή την περίοδο προμοτάρει το νέο της βιβλίο “Brave”, στο οποίο αφηγείται σαν σε ημερολόγιο τις τραυματικές εμπειρίες που είχε με σειρά ανδρών που βρέθηκαν στο διάβα της, αποφάσισε να κάνει μια νέα ανάρτηση για το θέμα, η οποία συγκέντρωσε ακόμη μεγαλύτερη οργή. Σε αυτήν η ηθοποιός σχολίασε: «Κανείς μας δεν γνωρίζει την αλήθεια για το περιστατικό και είμαι σίγουρη πως περισσότερα αναμένεται να αποκαλυφθούν. Να είστε ευγενικοί».

AP Photo/Alessandra Tarantino

AP Photo/Alessandra Tarantino

Asia Argento και Rose McGowan σε πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών την «Ημέρα της Γυναίκας» στην Ιταλία

 

Η προτροπή της να φερθούν πιο ήπια στην Argneto, την οποία ωστόσο σε αυτό το δεύτερο post δεν κατονομάζει, προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν στον τρόπο που φαίνεται να αντιμετωπίζει η ηθοποιός την είδηση που αφορά στην συνοδοιπόρο της στο κίνημα και γενικότερα την προκατάληψη πως όταν πρόκειται για γυναίκα η αντίδραση είναι κολοσσιαία, ενώ στην περίπτωση που θύτης είναι μια γυναίκα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alessandra Tarantino