CELEBRITIES

Ο πρίγκιπας Κάρολος μπορεί να μην γίνει ποτέ βασιλιάς, αναγνωρίζεται όμως ως εξαίρετος ζωγράφος

Toby Melville/Pool via AP

Σε παλαιότερο άρθρο της για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του πρίγκιπα Καρόλου, η Guardian, ξεκινά σχολιάζοντας. «Υπήρχε κάποτε ένας Κινέζος αυτοκράτορας, που πέρασε τόσο χρόνο ζωγραφίζοντας, ώστε έχασε τον θρόνο». Αν και δεν φαίνεται να είναι οι ακουαρέλες του ο λόγος που δεν θα ανέλθει ποτέ στον θρόνο - αν αυτό συμβεί - ο γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Κάρολος, έχει κερδίσει για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα περισσότερες από 2 εκατ. λίρες, μόνο από την ζωγραφική του.

Κάποιες από τις δημιουργίες του εκτέθηκαν πρόσφατα στη Σκωτία, στην 83η έκθεση της Εταιρείας Καλλιτεχνών του Κάιθνες. Άλλωστε, μόνο καλά λόγια έχει να πει για τις καλλιτεχνικές επιδόσεις του Καρόλου και ο καθηγητής τέχνης στο Hostos Community College, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης Ian Scott. «Ο πρίγκιπας είναι σπουδαίος τύπος. Έρχεται στη Σκωτία κάθε Αύγουστο. Απολαμβάνει το ουίσκι του, μιλά και λίγο με σκωτσέζικη προφορά» είπε ο Scott.

 

Ο καθηγητής Scott, που όπως είναι προφανές είναι και εκείνος Σκωτσέζος, ζει στο Brooklyn και έχει διπλή υπηκοότητα και εκθέτει τα έργα του στην ετήσια έκθεση της εταιρείας από τότε που ζούσε η γιαγιά του Καρόλου, η βασίλισσα Ελισάβετ. Σε αντίθεση με τη γιαγιά του, ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας δεν αγοράζει έργα τέχνης. «Εκθέτει τη δουλειά του, η οποία δεν είναι προς πώληση» εξηγεί ο Ian Scott. Άλλωστε ένα γαλαζοαίματος του βεληνεκούς του Καρόλου, έχει την ευκολία να εμπνέεται στην ζωγραφική. Είναι πιο εύκολο για εκείνον όταν πίνει το τσάι του καθημερινά μπροστά σε έναν αυθεντικό Rebrandt (σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών).

Ο Σκοτσέζος καθηγητής υπογραμμίζει ότι η δεινότητα στις εικαστικές τέχνες ρέει στις φλέβες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. «Η βασίλισσα Βικτωρία ήταν σπουδαία ζωγράφος» θυμίζει. Έχει επίσης αναφερθεί στο παρελθόν πως και η πριγκίπισσα Charlotte, η εγγονή του και κόρη του πρίγκιπα William, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τις τέχνες και λατρεύει το τραγούδι. Αν και γι’ αυτό το τελευταίο θα πρέπει να παρατηρήσουμε, πως πέραν των περήφανων γονέων και μοναρχόπληκτων Βρετανών που βλέπουν ιδιαίτερα χαρίσματα σε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι επειδή είναι γαλαζοαίματο, κάθε παιδάκι ως την ηλικία των 5 ετών τουλάχιστον, λατρεύει να ζωγραφίζει και να τραγουδάει.

 

Το 2001, 20 λιθογραφίες του που αναπαριστούσαν τα διάφορα κάστρα της οικογενείας στην εξοχή, εκτέθηκαν στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Ο πρίγκιπας έχει εκδώσει επίσης αρκετά βιβλία με τις ακουαρέλες του. Μάλιστα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έχει λάβει το βραβείο Montblanc για τις τέχνες και τον πολιτισμό από το Ίδρυμα Πολιτισμού Montblanc για την στήριξή και την αφοσίωσή του στις τέχνες.

 

 

Κεντρική φωτογραφία: Toby Melville/Pool via AP