CELEBRITIES

Εννέα γυναίκες κατηγορούν τον Plácido Domingo για σεξουαλική παρενόχληση

Paul A. Hebert/Invision/AP

Περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του από τον διάσημο τενόρο Plácido Domingo, καταγγέλουν 9 γυναίκες (8 τραγουδίστριες και μία χορεύτρια), σύμφωνα με το Associated Press. Τα περιστατικά συνέβησαν σε διάστημα τριών δεκαετιών ξεκινώντας από τα τέλη του 1980, ενώ έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων όπερας στις οποίες ο μουσικός είχε υψηλότατες θέσεις.

Έξι επιπλέον γυναίκες ισχυρίζονται ότι ο Plácido Domingo, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη σοπράνο Marta Ornelas από το 1962, τις έκανε να αισθανθούν άβολα με τις σεξουαλικές του προτάσεις.

Διάβασε ακόμα: O Harvey Weinstein θα αποζημιώσει με 44 εκατομμύρια δολάρια τα θύματά του

Ως συνήθως οι καταγγελίες συνοδεύτηκαν και από τα απαραίτητα «Ήταν κοινό μυστικό στον χώρο» και δεκάδες ανθρώπους της όπερας να λέμε ότι έχουν δει μπροστά τους τον πολυβραβευμένο μουσικό να συμπεριφέρεται ακατάλληλα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Το γιατί όλοι το θυμούνται κατόπιν εορτής δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Η πρώτη δήλωση του 78χρονου τενόρου για την υπόθεση είναι: «Οι κατηγορίες αυτών των ανώνυμων ατόμων που φτάνουν μέχρι και 30 χρόνια πίσω είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές και όπως παρουσιάζονται, ανακριβείς. Ακόμα κι έτσι, είναι επώδυνο να ακούω ότι μπορεί να έχω αναστατώσει κάποιον ή να τον έχω κάνει να αισθάνεται άβολα, ανεξάρτητα από το πόσο παλιά έγινε και παρά τις καλές μου προθέσεις. Πίστευα ότι όλες οι συναναστροφές και οι σχέσεις μου ήταν πάντα καλοδεχούμενες και συναινετικές. Οι άνθρωποι που με ξέρουν ή που έχουμε συνεργαστεί, γνωρίζουν ότι δεν είμαι κάποιος που θα πλήγωνε, θα πρόσβαλε ή θα έφερνε κάποιον σε δύσκολη θέση επίτηδες».

Μεταξύ των κατηγοριών είναι εκείνη μίας γυναίκας που είπε ότι ο Domingo έβαλε το χέρι κάτω από τη φούστα της, ενώ τρεις ακόμα είπαν ότι τις φίλησε χωρίς να το θέλουν, μέσα σε δοκιμαστήρια, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε επαγγελματικά γεύματα. Οι επτά από αυτές είπαν πως η καριέρα τους επηρεάστηκε όταν απέρριψαν τις προτάσεις τους, ενώ μόνο μία έκανε τις καταγγελίες της επώνυμα, η μέτζο σοπράνο Patricia Wulf. «Κταταλαβαίνω ότι οι κανόνες και τα standard με τα οποία κρινόμαστε σήμερα και έτσι πρέπει, είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν» ανέφερε επίσης ο Domingo, ενώ οι γυναίκες που τον κατηγορούν εξομολογήθηκαν ότι ένιωσαν υποχρεωμένες να μιλήσουν γι’ αυτό βλέποντας τη δράση του κινήματος #MeToo.

Να σημειωθεί ότι η Philadelphia Orchestra Opera, ακύρωσε την εμφάνιση του Plácido Domngo εκεί τον Σεπτέμβριο ενώ η Los Angeles Opera με την οποία έχει συνεργαστεί αρκετά ο τενόρος ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητο ερευνητή για τις καταγγελίες.

Kεντρική φωτογραφία: Paul A. Hebert/Invision/AP