CELEBRITIES

Met Gala: Οι αυστηροί (άτυποι) κανόνες για τους διάσημους καλεσμένους. Από το κάπνισμα μέχρι τις selfies

Evan Agostini/Invision/AP, File

Το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη όλα τα φλας θα αστράφτουν έξω από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης. Εκεί όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται το υπέροχο Gala του Ινστιτούτου Κοστουμιού, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας Met Gala. Οι σταρ του χώρου της μόδας, της μουσικής και της υποκριτικής που έχουν πάρει την «έγκριση» της Anna Wintour, της διευθύντριας της αμερικανικής Vogue και υπεύθυνης για τη σύνταξη της λίστας καλεσμένων, συγκεντρώνονται εκεί και φωτογραφίζονται φορώντας τις πιο περίτεχνες και εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Το αν όμως περνάνε καλά όλοι οι καλεσμένοι στο Met Gala, είναι ένα άλλο θέμα. Η αιτία; Η αυστηρότητα των κανόνων που η Anna Wintour επέβαλε δε λέει να χαλαρώσει.

Λέγεται πως η Gwyneth Paltrow και η Amy Schummer έχουν χαρακτηρίσει το Met Gala «μη διασκεδαστικό» ή ακόμα χειρότερα «τιμωρία», αλλά η γκρίνια τους έχει πέσει στο κενό. Οι άτυποι κανόνες του Met Gala συνεχίζουν να ισχύουν κι εμείς μάθαμε μερικούς από αυτούς.

Είναι ζώνη όπου οι selfies απαγορεύονται

Ό,τι συμβαίνει στο Met Gala, μένει στο Met Gala ή αναμεταδίδεται στη Vogue. Η εκδήλωση είναι τόσο exclusive που απαγορεύεται στους καλεσμένους να τραβούν φωτογραφίες ή video με τα κινητά τους τηλέφωνα. Βέβαια τον κανόνα αυτόν θα σου θυμίσω ότι έσπασε με την πιο εντυπωσιακή selfie όλων των εποχών για το Met Gala η Kylie Jenner που τόλμησε να παρακούσει τον κανόνα στην τουαλέτα του μουσείου. Μαζί της τον παράκουσαν ένα κάρο διασημότητες όπως θα δεις παρακάτω.

View this post on Instagram

annual bathroom selfie

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

 

Τα κινητά γενικώς απαγορεύονται

Το να κοιτάς το κινητό σου και μόνο λέγεται πως είναι ανεπίτρεπτο στο Met Gala. Η Sylvana Durett που σχεδίαζε την οργάνωση του Met Gala επί χρόνια είχε πει σχετικά στην New York Post: «Δεν καθόμαστε και πίσω από την πλάτη των καλεσμένων αλλά αν δούμε κάποιον που ασχολείται με το κινητό του απροκάλυπτα ίσως του υπενθυμίσουμε τον κανόνα ευγενικά. Η Anna είναι λίγο της παλιάς σχολής. Της αρέσουν τα δείπνα όπου οι άνθρωποι στα αλήθεια μιλούν μεταξύ τους».

Υπάρχει ηλικιακό όριο

Μπορεί στο παρελθόν να έχουν βρεθεί στο Met Gala ανήλικοι όπως ο Jaden και η Willow Smith, αλλά οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ήδη από πέρσι στο The Hollywood Reporter ότι το Met Gala έχει ηλικιακό όριο και δε θα καλούνται πλέον άτομα κάτω των 18 ετών, αφού «δεν είναι κατάλληλη εκδήλωση για παιδιά».

Ποτά ναι, τσιγάρα όχι

Το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους είναι απαγορευμένο στη Νέα Υόρκη και το Met Gala δεν κάνει καμία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ωστόσο, διάσημοι όπως ο Marc Jacobs, η Bella Hadid αλλά και η Dakota Johnson, το είχαν ανάψει το τσιγάρο τους στην τουαλέτα του μουσείου εξοργίζοντας το διοικητικό του συμβούλιο. Εκτός από την ασέβεια προς τους μη καπνιστές οι σταρ αυτοί επέδειξαν ασέβεια προς την έκθεση και το μουσείο και αυτό ήταν βαρύ ατόπημα. Πλέον η απαγόρευση του καπνίσματος αναφέρεται ρητά στις προσκλήσεις και προσωπικό λέγεται πως βρίσκεται πάντα έξω από τις τουαλέτες για να «μυρίσει» τους παραβάτες.

Οι σύζυγοι δεν είναι -ιδιαίτερα- ευπρόσδεκτοι

Ξέχνα το plus one σου σε αυτή την περίσταση. Δεν απαγορεύεται φυσικά να συνοδευτείς από τον σύζυγο ή την σύζυγό σου αν είσαι προσκεκλημένος στο Met Gala αλλά σίγουρα θα δεις το αποδοκιμαστικό βλέμμα της Anna Wintour και μάλλον θα καθίσεις πολύ μακριά από το ταίρι σου. Ο λόγος είναι πως η φιλοσοφία πίσω από το φιλανθρωπικό δείπνο για την ενίσχυση του Ινστιτούτου Κοστουμιού είναι η συναναστροφή με ανθρώπους που δε γνώριζες ως τώρα. Το να περνάς το χρόνο σου λες και βγήκες ραντεβού με τον καλό σου, αυτό για την Anna είναι μια μίνι καταστροφή.

 

Οι κανόνες του φαγητού

Η τελειότητα που απαιτείται από τους σταρ του Hollywood αυτή τη βραδιά δεν αγγίζει μόνο τα φορέματα και τα beauty looks τους αλλά και το φαγητό που θα φάνε στο δείπνο. Μυρωδικά όπως ο μαϊντανός για παράδειγμα είναι απαγορευμένα γιατί μπορεί να κολλήσουν στα δόντια των συνδαιτυμόνων. Καταλαβαίνεις επίσης ότι αποκλείεται να περιλαμβάνεται στο μενού κάτι με σκόρδο ή κρεμμύδι. Είπαμε, το παν είναι η συναναστροφή και πώς να συναναστραφείς αν μυρίζει η ανάσα σου; Όπως καταλαβαίνεις το φαγητό καταντά τόσο άνοστο που ο περσινός επίτιμος καλεσμένος, Cardinal Dolan, έστειλε να του πάρουν hot dog από τους δρόμους της Νέας Υόρκης για να κορέσει την πείνα του.

Δεν αρνείσαι επουδενί την πρόσκληση. Εκτός κι αν είσαι η Beyonce

Είσαι η Beyonce; Δεν είσαι, οπότε αν ποτέ λάβεις πρόσκληση για το Met Gala μην το σκεφτείς στιγμή για να απαντήσεις θετικά. Λέγεται πως αν πεις όχι, έστω και μία φορά, έχεις βγει από τη λίστα καλεσμένων της Anna Wintour για πάντα.

 

Στους μάνατζερ λέμε όχι

Ίσως ο μόνος χώρος στον οποίο όλοι οι σταρ βρίσκονται χωρίς την παρουσία μάνατζερ, εκπροσώπων Τύπου και λοιπών συνεργατών. Οι μάνατζερ δεν επιτρέπονται καν στο κόκκινο χαλί γιατί αυτή είναι η βραδιά των σταρ και μόνο, ακόμα κι αν εκείνοι χρειαστεί να βάλουν μόνοι τους μια έξτρα παραμάνα στο φόρεμα τους. Όπως θα έλεγε και η Ντένη Μαρκορά: «Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς».

 

Για το διαδικαστικό κομμάτι της φετινής εκδήλωσης να σου πω πως ξεκινά στις 7 το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ). Για μία ώρα οι καλεσμένοι απολαμβάνουν cocktail το οποίο τους προσφέρεται καθώς εισέρχονται στο χώρο του κόκκινου χαλιού και στη συνέχεια καθώς περιηγούνται στην έκθεση που δίνει κάθε φορά την αφορμή για το ενδυματολογικό θέμα της βραδιάς. Φέτος το θέμα είναι: Camp Notes on Fashion από την έκθεση “Notes on Camp”. Στη συνέχεια κάθονται στα τραπέζια τους για το εκλεπτυσμένο δείπνο ενώ παρακολουθούν και τις εμφανίσεις καλλιτεχνών στη σκηνή. Ααναμένεται να εμφανιστούν η Lady Gaga και ο Harry Styles που είναι μέλη της επιτροπής.

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP, File