CELEBRITIES

Η Meghan Markle στα 11 της τα έβαλε με μια σεξιστική διαφημιστική καμπάνια και κέρδισε

Μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα της Meghan Markle με τον πρίγκιπα Harry η ζωή της έχει μπει στο μικροσκόπιο και κάθε μέρα μαθαίνουμε όλο και κάτι καινούριο για την γυναίκα που έγινε αφορμή για τον εκσυγχρονισμό του πρωτοκόλλου που είχε το βρετανικό παλάτι, ώστε να αποδεχτεί τη σχέση του πρίγκιπα με μια Αφροαμερικανή κατά το ήμισυ, ηθοποιό, διαζευγμένη, φεμινίστρια και μεγαλύτερή του κατά 3 χρόνια. Η Meghan ωστόσο είναι συνηθισμένη στο να προκαλεί θετικές αλλαγές στον κόσμο, χαρακτηριστικό παράδειγμα η πίεση που άσκησε σε μεγάλη εταιρεία να αλλάξει τη σεξιστική της διαφημιστική καμπάνια.

Η ηθοποιός, που είναι και Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας το 2015 σε μια ημερίδα για την Ημέρα της Γυναίκας είχε μοιραστεί την εμπειρία της, που καθόρισε την εξέλιξή της και τον τρόπο που αντιμετώπιζε τους ανθρώπους γύρω της.

”Όταν ήμουν 11 χρονών, χωρίς να το γνωρίζω και κατά κάποιο τρόπο τελείως τυχαία, έγινα υπέρμαχος των γυναικών. Ήμουν στο σχολείο τότε και βλέπαμε μια εκπομπή, όταν έπαιξε μια διαφήμιση για απορρυπαντικό πιάτων που έλεγε Οι γυναίκες σε όλη την Αμερική παλεύουν με λερωμένα πιάτα και κατσαρόλες. Δύο αγόρια από την τάξη μου είπαν Ναι, εκεί ανήκουν οι γυναίκες, στην κουζίνα. Θυμάμαι ότι είχα σοκαριστεί, είχα θυμώσει και επίσης ένιωθα ότι δεν ήταν σωστό και κάτι έπρεπε να γίνει για αυτό. Έτσι όταν πήγα σπίτι και είπα στον μπαμπά μου τι συνέβη, εκείνος με ενθάρρυνε να γράψω γράμματα, κάτι που έκανα. Έστειλα γράμματα σε όλους τους ανθρώπους με δύναμη, που μπορούσα να σκεφτώ. Ο 11χρονος εαυτός μου σκέφτηκε πως αν πραγματικά ήθελα κάποιος να με ακούσει, τότε έπρεπε να γράψω γράμμα στην Πρώτη Κυρία, όπως και έκανα. Έγραψα ένα γράμμα στην Hillary Clinton αλλά και στην παρουσιάστρια Linda Ellerbee, που παρακολουθούσα και στην δικηγόρο Gloria Allred, γιατί ακόμα και στα 11 μου ήθελα να καλύψω κάθε ενδεχόμενο. Τέλος έγραψα στην εταιρεία του απορρυπαντικού και μετά από μερικές εβδομάδες έλαβα έκπληκτη γράμματα που μου έδιναν κουράγιο από την Hillary Clinton, από την Linda Ellerbee και την Gloria Allred. Ήταν φανταστικό. Η εκπομπή της κυρίας Ellerbee έστειλε κάμερες στο σπίτι μας για να καλύψει την ιστορία και περίπου ένα μήνα μετά η εταιρεία παραγωγής άλλαξε το διαφημιστικό του απορρυπαντικού, από Γυναίκες σε όλη την Αμερική σε Άνθρωποι σε όλη την Αμερική. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα το μέγεθος των πράξεών μου στην ηλικία των 11, είχα δημιουργήσει μια αντίδραση επειδή μίλησα υπέρ της ισότητας. Οι γυναίκες χρειάζονται μια θέση στο τραπέζι, χρειάζονται μια πρόσκληση να καθίσουν εκεί και σε μερικές περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμη, τότε ξέρετε, χρειάζεται να δημιουργήσουν το δικό τους τραπέζι’‘ είχε πει χαρακτηριστικά αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Για του λόγου το αληθές, στο youtube εντοπίσαμε το βίντεο από εκείνη την εμφάνισή της στην εκπομπή τη Ellerbee, όπου μίλησε για τη διαφήμιση που την προβλημάτισε και την οδήγησε να στείλει γράμματα ζητώντας να αλλάξει η σεξιστική προσέγγιση της εταιρείας.

Απλά υπέροχη.

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP