CELEBRITIES

Η Μαρία Χούκλη μιλά για τον καρκίνο. “Φρόντισα να μη νιώσω άρρωστη ακόμα κι όταν ήμουν πολύ άρρωστη”

NDP Photo Agency

Το 6ο Πανελλήνιο Forum «Διευρύνοντας τα σύνορα» της οργάνωσης «Γυναίκες στην Ογκολογία» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή τριών δημοσιογράφων, τριών γυναικών που πέρασαν την περιπέτεια του καρκίνου. Ρέα Βιτάλη, Μάγια Τσόκλη και Μαρία Χούκλη μίλησαν για την εμπειρία τους με την ασθένεια, για το σοκ, τον πόνο και την αγωνία που βίωσαν και έστειλαν τα δικά του μηνύματα για την αναγκαιότητα της πρόληψης. Η τελευταία παραδέχτηκε ότι τελευταία μπορεί να μιλά για τον καρκίνο και το έκανε ξανά με μία συγκινητική ομιλία της προς το κοινό. Αποσπάσματά της προβλήθηκαν και στο Πρωινό.

Η Μαρία Χούκλη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πριν από 17 χρόνια. Όπως παραδέχτηκε ο καρκίνος την άλλαξε και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Έμαθε να εκτιμά τα ουσιαστικά πράγματα στη ζώη, αλλά της έμεινε «συγκάτοικος» ένας μόνιμος φόβος που ακόμα και σήμερα επιμένει να την αγχώνει. Με ειλικρίνεια και με λόγια δικά της, προσωπικά «της Μαρίας» όπως είπε, απευθύνθηκε στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί.

Διάβασε επίσης: Παρασκευή Μιχαλοπούλου: ”Στο Greece Race for the Cure τρέχουμε για να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει και ζωή μετά τον καρκίνο”

«Στο μυαλό μας έχουμε καρκίνος ίσον θάνατος, που δεν είναι έτσι. Μεγάλο το σοκ, θυμάμαι έκλαιγα επί ώρες. Ρώτησα τη γιατρό μου: “Αν κάνω όλα αυτά που μου λέτε θα γίνω καλά;” και μου είπε “Κατά 99,9%” και της είπα: “Ok, πάμε”», είπε στην αρχή της διήγησής της η Μαρία Χούκλη που παρομοίασε τον καρκίνο σαν ένα δωμάτιο με άγρια θηρία. «Η εικόνα που μου περιέγραψε η γιατρός είναι ότι μπαίνεις σε ένα δωμάτιο με άγρια θηρία τα οποία θα σε δαγκώσουν, θα σε σκίσουν, αλλά σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει μια πόρτα που θα τη βρεις και θα βγεις. Αυτή είναι η ζωή, πρέπει να βγεις από αυτή την αίθουσα με τα άγρια θηρία, αν μείνεις μέσα θα σε φάνε, τέλος», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του να αντιμετωπίζεις τα πράγματα μέρα με την ημέρα.

 

«Αναζήτησα πληροφορίες από μία γυναίκα που είχε περάσει την ίδια περιπέτεια, γιατί άλλο κάποια πράγματα να στα πει ένας επιστήμονας και άλλο να στα πει μια παθούσα. Μετά το χειρουργείο δε θα μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου, θα σου πέσουν τα μαλλιά, θα έχεις δυσάρεστη γεύση στο στόμα από τις χημειοθεραπείες, δε θα μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, οι ακτινοβολίες θα σου κάψουν το δέρμα. Όλα αυτά αν στα πει κάποια που τα πέρασε στα λέει με εκείνες τις λέξεις που φτάνουν μέσα σου, καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θα συμβεί», είπε στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη ενώ αναφέρθηκε και σε όσα τη βοήθησαν ψυχολογικά να αντεπεξέλθει στην δύσκολη αυτή μάχη. «Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις να φας να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα», δήλωσε.

Διάβασε κι αυτό: Η Μαρία Χούκλη δε χρειάζεται υπεράσπιση. Διαθέτει χιούμορ

«Εγκαθίσταται μέσα σου ένας φόβος. Τώρα έχω πάλι να κάνω το τσεκ απ, δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει κι αυτές τις μέρες είμαι πάλι αγχωμένη. Η λέξη που με ενοχλεί είναι η λέξη επιζήσασα, το βλέπω σε αρκετά άρθρα και με ενοχλεί πολύ. Ο καρκίνος σε αλλάζει, και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Μαθαίνεις, όμως, να εκτιμάς τα σωστά πράγματα, να μη στενοχωριέσαι για ανόητα. Και να μιλάς για πράγματα για τα οποία δε θα μιλούσες πριν από μερικά χρόνια. Τώρα πια μιλάω για τον καρκίνο» σημείωσε η δημοσιογράφος.

«Αυτό που σε σοκάρει περισσότερο είναι το άγνωστο. Αν φροντίζουμε οι γυναίκες να κάνουμε εξετάσεις, να πληροφορούμαστε για το τι σημαίνει αυτό αν μπορεί να μας συμβεί, νομίζω γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος μας», επεσήμανε η δημοσιογράφος για το ζήτημα της πρόληψης ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Με λένε Μαρία και είμαι καλά». Και πάντα καλά να είναι.

 

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency