CELEBRITIES

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Η εξομολόγησή του για την κατάθλιψη

Instagram/constantinemarkoulakis

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Φέτος δοκιμάζεται τόσο θεατρικά στην παράσταση «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» όσο και στην τηλεόραση αφού πρωταγωνιστεί στη σειρά «Λόγω Τιμής - 20 χρόνια μετά» του ΣΚΑΪ. Με αφορμή τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης βρέθηκε καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου, στον οποίο μίλησε με ειλικρίνεια για την περίοδο που πέρασε κατάθλιψη.

Διάβασε επίσης: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Σπάνια κοινή εμφάνιση στο θέατρο

«Δεν έφτασα στα όρια της κατάθλιψης, έπαθα κατάθλιψη. Όπως θα όφειλα να κάνω, ζήτησα τη γνώμη ειδικών και πήρα φαρμακευτική αγωγή, και όπως προτρέπω και τους ανθρώπους να το κάνουν. Στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά από ταμπού, μεταξύ των οποίων ένα πολύ χοντρό ταμπού για την ψυχική υγεία, το οποίο οδηγεί πολύ συχνά να ακούμε ιστορίες ότι 17χρονα παιδιά τον καιρό των πανελληνίων εξετάσεων να πηδάνε από μπαλκόνια επειδή δεν αντέχουν την πίεση. Για μένα τότε ήταν πολλές ήττες, η μία πάνω στην άλλη. Είναι πολύ εύκολο, ακόμα κι αν δεν έχεις ενδογενή κατάθλιψη, προβλήματα δηλαδή της βιοχημείας σου, είναι πολύ εύκολο για έναν άνθρωπο και αυτό συνέβη κατά κόρον την περίοδο της κρίσης, όλη αυτή την περίοδο, με δυο-τρία απανωτά χτυπήματα να βγει εκτός κέντρου βάρους και να σωριαστεί. Ο Γιούγκερμαν ήταν από τα μικρά, δεν είναι, βέβαια, ευχάριστο στο πρόσωπό σου να καθρεφτίζεται ένα ολόκληρο πράγμα που δεν πετυχαίνει. Μαζί ήταν επίσης το θέατρο Χώρα και τα προβλήματα που υπήρχαν, μαζί ήταν ο χωρισμός μου, ήταν μια σειρά από μικρούς θανάτους» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Να σου πω στο σημείο αυτό πως ο «Γιούγκερμαν» στον οποίο αναφέρθηκε ο ηθοποιός ήταν η φιλόδοξη τηλεοπτική παραγωγή του 2008 που βασίστηκε στο βιβλίο του Μ. Καραγάτση και «κόπηκε» νωρίς αφού δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση. Σε ό,τι αφορά στον χωρισμό του, σου θυμίζω ότι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ήταν παντρεμένος με την Έρση Ξενάκη με την οποία έχει αποκτήσει τον 14χρονο Γιώργο – Ίκαρο. Το ζευγάρι χώρισε αλλά διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συχνά περνά χρόνο με την πρώην σύζυγό του και τον νυν σύζυγό της, Πέτρο Μπούτο.

«Αυτό, λοιπόν, με έριξε. Αναζήτησα τη βοήθεια ειδικού, ως όφειλα να κάνω και τη χημική θεραπεία, τα χάπια. Αποφάσισα ότι πρέπει να μιλάω γι’ αυτό, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε αυτό το ταμπού. Αισθανόμαστε ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να μιλάμε και δεν καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε την επίσκεψη σε ειδικό. Και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμεύει με τον ίδιο τρόπο που θα χρησίμευε το αν έχεις πονοκέφαλο να πάρεις μια ασπιρίνη ή αν έχεις διαβήτη να πάρεις ινσουλίνη. Και είναι κρίμα να αφήνουμε τα προβλήματα της ψυχής, που στην πραγματικότητα είναι του εγκεφάλου, να μην τα αντιμετωπίζουμε σαν προβλήματα του σώματος συνολικά και να τα υποτιμούμε γιατί μπορεί να καταστρέψουμε τη ζωή μας», κατέληξε ο ίδιος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηθοποιός μιλά για αυτό το κομμάτι της ζωής του. Βλέπεις, όταν πραγματικά θες να εξαλειφθούν τα ταμπού για την ψυχική υγεία, εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία για να μιλήσεις γι’ αυτά, να τα βγάλεις στο φως και να τα συζητήσεις. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είχε παραδεχτεί ότι έχει βρεθεί σε γραφείο ψυχιάτρου και έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή μιλώντας το 2014 στο Πρωινό, ενώ σε συνέντευξή του στο DownTown τον περασμένο Αύγουστο τόνιζε ότι μετά τα 40 του νιώθει ότι περνά την καλύτερη περίοδο της ζωής του. «Πηγαίνω όλο και πιο κοντά σε κάτι που αισθάνομαι ότι είμαι πραγματικά. Αν και στο νεκροκρέβατο κρίνονται τα πάντα. Προς το παρόν, δεν έχω δαίμονες, πέρα από το σύμπλεγμά μου να με αγαπούν και να με θαυμάζουν, παιδικό τραύμα. Συχνά μπορεί να είμαι πολύ μαύρος. Όχι τόσο όμως ώστε να βυθιστώ», είχε τονίσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

 

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/constantinemarkoulakis