CELEBRITIES

Jane Fonda: Οι αποκαλύψεις της για τη μάχη της με τον καρκίνο θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις για την ηλιοθεραπεία

Charles Sykes/Invision/AP

Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες στη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Διέπρεψε όχι μόνο σαν ηθοποιός, αλλά και σαν περσόνα του fitness, με τις περίφημες βιντεοκασέτες γυμναστικής, δικής της παραγωγής στα 80s να αφήνουν εποχή. Η Jane Fonda, όμως δεν έμεινε ποτέ στην επιφάνεια. Η βαθύτερη πλευρά της ήταν πάντα πιο ενδιαφέρουσα και πιο ουσιαστική.

Γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ με το Βιετνάμ, ιδρύτρια της ιδιαίτερα μαχητικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών του θεάματος Women’s Media Center, η 82χρονη Fonda επιλέγει να παραδίδει μαθήματα ζωής μιλώντας με ειλικρίνεια μέσα από τις προσωπικές της ιστορίες. To 2014 αποκάλυψε ότι η μητέρα της είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και πως αυτό το δραματικό γεγονός την είχε ωθήσει στην απόπειρα αυτοκτονίας όταν εκείνη ήταν 12 ετών. Πριν έναν χρόνο, εξομολογήθηκε σε μία συνέντευξη στη συνάδελφό της, Brie Larson, πως είχε βιαστεί όταν ήταν παιδί και ότι για χρόνια ένιωθε πως έφταιγε εκείνη γι’ αυτό.

Στην τελευταία της συνέντευξη στη βρετανική Vogue για το τεύχος Μαΐου, η ηθοποιός ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για τη μάχη της με τον καρκίνο του δέρματος και του μαστού.

 

Σ΄ένα τεύχος που, όπως αναφέρεται, έχει στόχο να αλλάξει τα στερεότυπα γύρω από την ηλικία και το γήρας, η Jane Fonda έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στο εξώφυλλο. Ωστόσο, η αειθαλής της παρουσία δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτό. Μιλώντας για τον αγώνα με τον καρκίνο του μαστού και του δέρματος με τους οποίους έχει έρθει αντιμέτωπη, μόνο διδακτικά μπορεί να ενεργήσει για όλες εμάς.

«Όταν έχω ρεπό, πάω συνήθως στον δερματολόγο μου και ο χειρουργός αφαιρεί πράγματα από το δέρμα μου» παραδέχεται η Fonda, η οποία έχει αντιμετωπίσει αρκετή κριτική για τις πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί για λόγους αισθητικής. Την ίδια στιμή όμως, η ηθοποιός έχει ξαπλώσει στο χειρουργικό κρεβάτι για σοβαρές επεμβάσεις υγείας στην πλάτη, τους γοφούς, τα γόνατά της κι όχι μόνο. «Είχα πολύ καρκίνο. Ήμουν λάτρης του ήλιου. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνήθης στις ΗΠΑ και είναι κοινό σε άτομα άνω των 50 ετών με λευκό δέρμα να έχουν ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή απλά να έχουν περάσει πολλές ώρες εκτεθειμμένοι στον ήλιο χωρίς αντηλιακό».

Στις αρχές του 2018 η ηθοποιός έμφανίστηκε δημόσια με μία γάζα στο πρόσωπο, λόγω επέμβασης αφαίρεσης καρκινώματος στα χείλη. Τότε είχε πει αστειευόμενη «εϊ, ακούστε, εδώ ο κόσμος χάνεται, τι σημασία έχει ένα χειλάκι;». Και κάπου εδώ να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό χειλιών που συνήθως ξεχνάμε να εφαρμόσουμε.

Η Jane Fonda αναφέρθηκε και σε μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της, στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών του 2016, όπου άστραψε μέσα στη λευκή τουαλέτα της, η οποία δεν άφηνε ίχνος ντεκολτέ σε κοινή θέα. Ο λόγος που την επέλεξε όμως, είναι αναπάντεχα δυσάρεστος: «Βγαίνω από το αυτοκίνητο τυλιγμένη μέσα σ’ αυτό το περίεργο άσπρο φόρεμα με πτυχώσεις. Είχα κάνει μόλις μαστεκτομή και έπρεπε να καλύψω τις γάζες», εξομολογείται η ηθοποιός. Τα φαινόμενα απατούν, είναι γνωστό αυτό.

Jordan Strauss/Invision/AP

Jordan Strauss/Invision/AP