CELEBRITIES

38 γυναίκες κατηγορούν τον σκηνοθέτη James Toback για σεξουαλική παρενόχληση

Ενός κακού aka Harvey Weinstein, μύριοι έπονται. Για το ευρύ κοινό μέχρι χθες ο James Toback ήταν ο σεναριογράφος του The Gambler με τον Mark Wahlberg, ο σκηνοθέτης ενός ντοκιμαντέρ για τον Mike Tyson, ο υποψήφιος στα Όσκαρ του 1991 για το σενάριο του Bugsy. Από σήμερα είναι ένας ακόμα Χολιγουντιανός παράγοντας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση όχι από μία, αλλά από 38 γυναίκες, μέχρι τώρα, από τη δεκαετία του 80' κι έπειτα.

Σύμφωνα με άρθρο των LA Times οι 31 από τις 38 γυναίκες, ηθοποιοί κυρίως, καταγγέλλουν τον 73χρονο σεναριογράφο/σκηνοθέτη για σωρεία άσεμνων συμπεριφορών σε συναντήσεις τους και οντισιόν. Ο Toback είχε τις κακές συνήθειες να τρίβεται στα πόδια τους, ν’ αυνανίζεται μπροστά τους, να εκσπερματώνει στο παντελόνι του ή και όχι. Ένα κάποιο ΣΟΚ, ξανά. 

Συγκεκριμένα η ηθοποιός Starr Rinaldi αποκαλύπτει ότι είχε παρενοχληθεί από τον Toback πριν 15 χρόνια στο Central Park. “‘Ηθελε πάντα να του διαβάζω σ’ ένα ξενοδοχείο ή στο διαμέρισμά του” αναφέρει η Rinaldi συμπληρώνοντας πως ο σεναριογράφος την ρωτούσε πόσο σοβαρά έχει πάρει την τέχνη της. “Το απαίσιο πράγμα είναι πως όποιον δρόμο κι αν επέλεγες, να κοιμηθείς μαζί του ή να φύγεις, είσαι διαλυμένη. Έχεις βιαστεί”.

“Άπλωσε τα χέρια του πάνω μου και μου είπε ότι θα εκσπερματώσει, αν τραβούσα τις θηλές του”, λέει η ηθοποιός Echo Danon.

“Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε τα πράγματα, ήταν ότι έτσι γίνεται”, είναι τα λόγια της ηθοποιού Adrienne LaValley. Η συνάντησή της με τον Toback ολοκληρώθηκε με εκείνον να προσπαθεί να τρίψει το πέος του στο πόδι της και όταν εκείνη αντιστάθηκε, ο σκηνοθέτης εκσπερμάτισε στα παντελόνια του. “Ένιωθα σαν πόρνη, μια απόλυτη απογοήτευση για τον εαυτό μου, για τους γονείς μου, για τους φίλους μου. Και μου άξιζε να μην πω τίποτα σε κανέναν”.

Οι περισσότερες γυναίκες με τις οποίες ήρθε σε επαφή και μίλησαν στην εφημερίδα είπαν πως ο Toback τις προσέγγιζε ακόμα και στον δρόμο και υποσχόταν να τις κάνει αστέρες του Χόλιγουντ, αρκεί να τον εμπιστεύονταν. Αλίμονο.

Ο James Toback είναι  απόφοιτος του Χάρβαρντ, παντρεμένος με την Stephanie Kempf  και πατέρας ενός γιου. Έχει ήδη αρνηθεί τις κατηγορίες ισχυριζόμενος πως δεν γνωρίζει αυτές τις γυναίκες κι αν είχαν συναντηθεί, “ήταν για μόλις 5 λεπτά γι’ αυτό και δεν τις θυμάται”. Επίσης απαντάει πως η συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά από μέρους του είναι “βιολογικά αδύνατη” καθώς έχει διαβήτη και επιβαρυμένη καρδιά.

Επίσης δεν παρέλειψε να σχολιάσει το κίνημα του #metoo, το οποίο προέκυψε μετά το σκάνδαλο Weinstei “Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο είναι επαναστατικό. Οι γυναίκες ήταν όλα αυτά τα χρόνια στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα με τους άντρες να οδηγούν. Τώρα είναι η δική τους στιγμή να οδηγήσουν… Αν και κατανοώ την ιδέα του #metoo, φοβάμαι πως ανοίγει την πόρτα όχι μόνο σε δικαιολογημένη οργή και δίκαιες κατηγορίες αλλά και σε απρόσωπες και κατασκευασμένες συκοφαντίες”.

AP Photo/Evan Agostini

Πάντως η μουσικός Louise Post καταγγέλλει πως το 1987 ο Toback της είχε πει ότι δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να αυνανιστεί και να την κοιτάζει στα μάτια.

 Η τελευταία ταινία του με τίτλο The Private Life of a Modern Woman και πρωταγωνιστές τη Sienna Miller και τον Alec Baldwin, έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Evan Agostini/Invision/AP