CELEBRITIES

Υπόθεση Harvey Weinstein: Η Lena Headey είναι ακόμα μία γυναίκα που του είπε “όχι” και το πλήρωσε

Μια ακόμα διάσημη γυναίκα γράφει το όνομά της και ανανεώνει τη λίστα με τις 100 και πλέον ηθοποιούς που καταγγέλουν για σεξουαλική επίθεση τον πάλαι ποτέ ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein. Πρόκειται για την πολύ γνώριμη από το Game of Thrones, Lena Headey. H Cersei Lannister δέχθηκε επίθεση.

Και μπορεί ως βασίλισσα του King’s Landing να είχε ήδη διατάξει την εκτέλεση του άντρα εκείνου που θα τολμούσε να την αγγίξει με πονηρούς σκοπούς και παρά τη θέλησή της, ως Lena ομως, η απόκρουση έγινε με πιο ρεαλιστικό πλην ήπιο, αλλά αποφασιστικό τρόπο. Ο άνθρωπος που έγινε η αφορμή να ξεσπάσει το κίνημα #metoo, 14 χρόνια πριν, δηλαδή το 2005, χίμηξε με τον γνωστό τρόπο ενός άντρα που κάνει κατάχρηση του ονόματος και της θέσης του, σε μία νεαρή γυναίκα, που- ο ίδιος θεωρεί- ότι τον έχει ανάγκη για να πετύχει.

Η 44χρονη Headey μίλησε ανοιχτά στους Sunday Times, αλλά και μέσω Twitter. Δεν ήταν μία, αλλά δύο οι φορές που ο Weinstein προσπάθησε μαζί της.

«Η πρώτη φορά ήταν στο Φεστιβάλ Βενετίας, το 2005. Ήμασταν εκεί για την πρεμιέρα των “Αδελφών Γκριμ”, μία παραγωγή της Miramax. Ο Harvey μού είπε να πάμε βόλτα στο κανάλι. Ενώ περπατούσαμε δίπλα δίπλα, ξαφνικά σταμάτησε και μου την έπεσε, με λόγια και χειρονομίες. Αρχικά έβαλα τα γέλια, από άμυνα, επειδή πραγματικά σοκαρίστηκα. Του είπα κάτι  του τύπου “έλα τώρα ρε φίλε, θα ήταν σα να φιλούσα τον πατέρα μου! Πάμε να βρούμε τους υπόλοιπους, πάμε να πιούμε κάτι”. Δεν με ξαναπροσέλαβαν σε ταινία της Miramax, ποτέ», αποκάλυψε η πρωταγωνίστρια του Game of Thrones.

Τη δεύτερη φορά, μερικά χρόνια αργότερα, ο Harvey Weinstein ζήτησε από τη Lena Headey να ανέβει στο δωμάτιό του για να της δώσει ένα σενάριο. « Είχα πάντα τη σκέψη ότι δε θα προσπαθούσε ποτέ τίποτα με μένα ξανά, αφού είχα γελάσει μπροστά στα μούτρα του και του είχα ξεκαθαρίσει πως δε θα πήγαινα μαζί του ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Πίστεψα ότι είχε σεβαστεί τα όριά μου κι ότι ήθελε να μιλήσουμε για κάποια δουλειά», εξηγεί η Headey. «Μου ζήτησε να συναντηθούμε για πρωινό. Φάγαμε πρωινό, μιλήσαμε για ταινίες. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις για την προσωπική μου ζωή. Πήγα την κουβέντα ξανά σε κάτι λιγότερο προσωπικό. Πήγε στο μπάνιο κι όταν γύρισε, μου πρότείνε να ανέβουμε στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο για να μου δώσει ένα σενάριο. Περπατούσαμε προς το ασανσέρ και ήδη όλη η ενέργεια είχε αλλάξει. Ολο μου το σώμα ήταν σε συναγερμό. Καθώς ανεβαίναμε του είπα “δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο μια επαγγελματική σχέση μαζί σου, σε παρακαλώ μην σκεφτείς ότι έρχομαι μαζί σου για οποιονδήποτε άλλο λόγο- τίποτα δε θα συμβεί”. Δεν ξέρω τι με έπιασε και άνοιξα το στόμα μου εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Αλλά με οδηγούσε ένα δυνατό ένστικτο του τύπου “μην τολμήσεις να με πλησιάσεις”».

Η Lena Headey προφανώς και πλήρωσε το τίμημα της άρνησής της τρώγοντας εμπάργκο από τα κέντρα επιρροής του παραγωγού, γεγονός το οποίο φρέναρε την καριέρα της για 10 χρόνιαμ όπως λέει. Σήμερα, όμως, έχοντας φτάσει ψηλά χωρίς την ανιδιοτελή βοήθεια κάποιου αδηφάγου παραγωγού, στέκεται στο ύψος της και μιλάει γι’ αυτό γιατί θέλει, κι όχι για να κερδίσει δημοσιότητα. Απ’ αυτήν έχει και με το παραπάνω.