CELEBRITIES

Το παλάτι του Μονακό τιμά την Grace Kelly δημοσιεύοντας 10 σπάνιες φωτογραφίες της

AP Photo

Στις 12 Νοεμβρίου του 2019 συμπληρώθηκαν ακριβώς 90 χρόνια από τη γέννηση της ηθοποιού και πριγκίπισσας του Μονακό, Grace Kelly. Το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα το 1982, όταν η Grace Kelly ήταν μόλις 52 ετών. Στο διάστημα αυτών των 52 χρόνων η ίδια είχε καταφέρει πολλά. Να γίνει πρωταγωνίστρια, να κερδίσει το Όσκαρ, να γνωρίσει τον πρίγκιπα Rainier, να γίνει πριγκίπισσα και να εξασφαλίσει με τους απογόνους τους τη διαδοχή του θρόνου του πριγκιπάτου. Η δημοφιλία της στο Μονακό ήταν τόση που το βύθισε για μήνες σε πένθος με τον χαμό της. Και παραμένει τόσο μεγάλη, που το παλάτι του Μονακό, με επικεφαλής πλέον τον γιο της πρίγκιπα Αλβέρτο, τίμησε τα γενέθλιά της δίνοντας στην κυκλοφορία 10 φωτογραφίες από το αρχείο του. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του παλατιού στο Facebook.

 

Η Grace Kelly βρέθηκε τον Απρίλιο του 1955 στις Κάννες (λίγο καιρό πριν είχε κερδίσει το Όσκαρ για την ταινία “The Country Girl”), ως μέρος της Αμερικανικής αποστολής στο διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου. Κατά την παραμονή της εκεί δέχτηκε να συμμετέχει σε μία φωτογράφιση με τον πρίγκιπα Rainier του Μονακό. Μετά από έναν χρόνο φλερτ  παντρεύτηκαν με δύο τελετές -πολιτική και θρησκευτική- και η ένωσή της χαρακτηρίστηκε τότε «ο γάμος του αιώνα».  Ανάμεσα στους καλεσμένους τους βρέθηκαν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Cary Grant, η Ava Gardner και πολλοί άλλοι.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκιπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό. Παρόλο που συνέχισε να δέχεται προτάσεις για να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το “Marnie” του Hitchcock, η πριγκίπισσα πλέον Grace συναντούσε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του Rainier στα project της. Τελικά επέστρεψε στην σκηνή με μια σειρά από ποιητικές απαγγελίες, έπαιξε στο ντοκιμαντέρ The Children of Theter Street και έκανε την αφήγηση στην τηλεταινία “The Poppy is also a Flower”. Ενώ συνεργαζόταν με τον σύζυγό της για τη μετατροπή ενός νέου ανεξάρτητου φιλμ με τίτλο “Reattanged” σε μεγάλου μήκους ταινία, πέθανε και τα σχέδιά τους έμειναν στη μέση. Η πριγκίπισσα Grace είχε πλούσια ανθρωπιστική και φιλανθρωπική δράση, ήταν πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Μονακό και ίδρυσε τον οργανισμό L’ AMADE.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1982, ενώ οδηγούσε η Grace Kelly έπαθε εγκεφαλικό και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της. Μαζί της ήταν η κόρη της Στεφανί που προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου αλλά δεν τα κατάφερε. Το αυτοκίνητο έπεσε από τον γκρεμό και η Grace πέθανε το επόμενο βράδυ όταν ο Rainier αποφάσισε να αποσυνδεθούν τα μηχανήματα που την κρατούσαν μηχανικά στη ζωή. Ο Rainier δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά και το 2005 θάφτηκε στο πλευρό της στο Μονακό.

«Θα ήθελα να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που έκανε καλά τη δουλειά του. Ένα ανθρώπινο πλάσμα με κατανόηση, ευγένεια και ήθος» είχε πει η ίδια η Grace Kelly. Και 90 χρόνια μετά την γέννησή της, ο τρόπος που τη θυμόμαστε μάλλον δείχνει πως τα κατάφερε καλά.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo