CELEBRITIES

Ο Γιώργος Λιάγκας δε θέλει να βλέπει χοντρές γυμνές στην παραλία και το Twitter αντιδρά

Σου έγραψα πρόσφατα για κάποιες δηλώσεις του  Γιώργου Λιάγκα στον αέρα της εκπομπής του «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στο ΣΚΑΪ, που με έκαναν να αλλάξω κανάλι. Έλα μου όμως που ζάπινγκ είναι αυτό, δεν μπορείς ξαφνικά να προσπεράσεις μία συχνότητα, έπεσε ξανά εκεί το μάτι μου. Και όπως έπεσε, έτσι κόντεψε και να βγει με αυτά που έβλεπα μπροστά στην οθόνη μου. Ο Γιώργος Λιάγκας παρακολούθησε ένα απόσπασμα από το επεισόδιο του δεύτερου κύκλου του GNTM από το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτό θα σου θυμίσω ότι η Κατερίνα Πεφτίτση έκανε μια άρτια φωτογράφιση με μαγιό στην παραλία ως plus size μοντέλο και στη συνέχεια ξέσπασε σε κλάματα γιατί για εκείνη το γεγονός ότι ξεπέρασε τα σχόλια που είχε δεχτεί κατά καιρούς για το σώμα της και μπόρεσε να ποζάρει έχοντας αποδεχτεί τον εαυτό της, μπροστά στο φακό με αυτοπεποίθηση ήταν μεγάλο θέμα. Και μπράβο της και εύγε είπαμε, γιατί είναι σημαντικό να βλέπεις πόσο μεγάλα βήματα μπορείς να κάνεις από τη στιγμή που η ίδια αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Αλλά η Κατερίνα Πεφτίτση κανένα μπράβο δεν άκουσε από τον Γιώργο Λιάγκα. Άκουσε μόνο αρνητικά σχόλια με στόχο, όπως πάντα, την εικόνα της.

Διάβασε επίσης: Κάποτε αποκαλούσαν βόδι την Κατερίνα Πεφτίτση

«Να ξεκινήσουμε από την κοπέλα αυτή, την Πεφτίτση.  Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει μια κοπέλα που έχει παραπάνω κιλά, δεν ξέρω πώς να το πω, δε λέω χοντρή, να πρέπει να τη δούμε και να πρέπει αυτή να πείσει τον εαυτό της πως είναι υπέρβαση να βγαίνει να αλειφθεί με λάδι και να είναι υγρή στην παραλία σαν διαφήμιση της Greenpeace. Οφείλω εγώ να τη δω γυμνή στην παραλία, με τα παραπάνω κιλά; Δε θέλω να τη δω γατί αυτή δεν θα γίνει ποτέ μοντέλο. Γιατί αυτό με το plus size πολύ ωραία καραμέλα», είπε αρχικά ο παρουσιαστής του ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Εγώ θεωρώ πως παίρνουν τους ανθρώπους με τα παραπάνω κιλά και τους ξεφτιλίζουν. Εγώ είμαι χοντρός και είμαι ο τελευταίος που μιλάω. Αλλά το ότι είμαι παραπάνω κιλά και κλαίω που κυλίστηκα με το λίπος στην παραλία, δεν το καταλαβαίνω. Άρα, λοιπόν, εμένα που με λένε χοντρό στον δρόμο, να βγω και εγώ με τις πατσές στην παραλία και να πω “αχ τι ωραία που με αποδέχεστε”. H αισθητική είναι ενιαία. Δεν είναι ωραία αυτή η εικόνα». Τέλος αναρωτήθηκε: «Επιτρέπεται να διαφωνώ με αυτό»;

Διάβασε κι αυτό: Γιώργο Λιάγκα, γύρισες κι αναρωτιέμαι γιατί. Μη σκας, είναι που έχω περίοδο

 

Και ο καθένας θα του έλεγε «Βεβαίως και επιτρέπεται». Το ζήτημα είναι με το δημόσιο λόγο. Επιτρέπεται, φυσικά, ο καθένας να έχει αναχρονιστικές απόψεις, ρατσιστικές απόψεις, εμμονές που παρουσιάζει καμιά φορά καμουφλαρισμένες με χιούμορ ή με το άλλοθι: «Κι εγώ έχω κιλά, δικαιούμαι να ομιλώ». Το θέμα είναι ότι στον δημόσιο λόγο υπάρχει μία ευθύνη και η ευθύνη αυτή δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι η ευθύνη του να λέγονται πράγματα που δεν βοηθούν στην οπισθοδρόμηση όσων τα ακούνε αλλά στο να πάμε κάπου λίγο πιο μπροστά. Απλά στα λέω, δεν χρειάζεται να σου αναλύσω περαιτέρω ζητήματα περί στερεοτύπων, περί προτύπων μιας ανέφικτης εικόνας και που οδηγούν αυτά, περί ανασφαλειών και περί στεγανών, περί της περίφημης «διαφορετικότητας». Κι αν δε γίνεται ο δημόσιος λόγος να μας πάει μπροστά έστω ας μη μας σπρώχνει προς τα πίσω, προς εκεί που το body shaming ήταν η νόρμα της καθημερινότητάς μας. Γίνεται;

Κι αν ο Γιώργος Λιάγκας δεν αναγνωρίζει τι είναι το body shaming, αν το θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει στον δημόσιο λόγο του, τουλάχιστον το αναγνωρίζουν οι τηλεθεατές και το εξέφρασαν μέσω Twitter. Κάτι είναι κι αυτό.

 

 

 

Tα καλά νέα για τον Γιώργο Λιάγκα είναι πως η Κατερίνα Πεφτίτση αποχώρησε από το GNTM στο επεισόδιο της Τρίτης οπότε η επιθυμία του εισακούστηκε, δε χρειάζεται να την ξαναδεί σε φωτογραφίσεις της με μαγιό τουλάχιστον όχι στο πλαίσιο του reality μοντέλων του Star, το οποίο άκουσον άκουσον κατηγόρησε για bullying σε μια άλλη «όμορφη» για εκείνον υποψήφια. Το κακό νέο για τους υπόλοιπους είναι πως πολλές ακόμα ευκαιρίες θα δοθούν στον παρουσιαστή να σχολιάσει την εμφάνιση άλλων τηλεοπτικών προσώπων.