ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοίβος Δεληβοριάς: «Ελπίζω η απόλυτη εναντίωση στον καλλιτεχνικό κόσμο να σταματήσει»

Papadakis Press/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με ένα μακροσκελές κείμενο στη σελίδα του στο Facebook ανακοίνωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς τη συμμετοχή του στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στο υπό κατάληψη Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, ως ένδειξη συμπαράστασης στους καλλιτέχνες που αντιδρούν στο Προεδρικό Διάταγμα που τους έχει οδηγήσει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες στους δρόμους.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα μοιραστεί τη σκηνή της συναυλίας με τίτλο «Δε φεύγουμε. Τώρα θα μας ακούσετε», με τους Σπύρο Γραμμένο, Πάνο Βλάχο, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Φριντζήλα, Ιουλία Καραπατάκη, Magic De Spell, Polkar κ.α. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, δύο μέρες, αφού οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών τους όπως καταγγέλουν ότι συμβαίνει με το Προεδρικό Διάταγμα.

Το Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θέατρου τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας 8/2, που ήταν η τελική ημερομηνία που είχαν ορίσει οι καθηγητές της για να τους διαβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που έχει φέρει πρωτοφανή αναστάτωση στον καλλιτεχνικό χώρο, τελεί πλέον χωρίς καθηγητές, αλλά και χωρίς σπουδαστές, εφόσον η ίδια ημερομηνία ήταν η τελευταία μέρα πριν την απώλεια του διδακτικού έτους.

«Δεν φεύγουμε από την κατάληψη του κτηρίου Τσίλλερ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Συγκεντρωνόμαστε από τις 19:00 και συμμετέχουμε στην “μικρή” συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει το Σωματείο μας. Όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να μας προκαλεί με ψέματα, non paper και διαρροές, εμείς βρίσκουμε κι άλλους τρόπους να μας ακούσουν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της συναυλίας από το ΣΕΗ.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μέσα από τον δικό του λογαριασμό στο Facebook θέλησε να ενημερώσει τους διαδικτυακούς του φίλους για τη συναυλία και παράλληλα να μοιραστεί τις σκέψεις του για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, την υποβάθμισή της και την γενικότερη αντιμετώπιση της Τέχνης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι, ως γνωστόν, μια χώρα που αργεί τραγικά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τέχνη. Η λογοκρισία ίσχυε μέχρι τα μέσα του ’90 (και τώρα ξαναμπαίνει ύπουλα από το παράθυρο ακόμη και με την απόλυτη αποσιώπηση ειδήσεων), οι ξένες ταινίες μέχρι προ ολίγων ετών δεν είχαν κανένα κίνητρο να γυριστούν εδώ (παροιμιώδης υπήρξε η αποπομπή του Γκοντάρ -ο οποίος ήθελε να γυρίσει ταινία στον Πειραιά πριν 10 χρόνια- από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ Λιάπη, που είχε ζητήσει πρώτα να… διαβάσει το σενάριο!), η Δημόσια Τηλεόραση παρά λίγο να κλείσει σε μια νύχτα», σημείωσε αρχικά ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Οι Υπουργοί Πολιτισμού βλέπουν συνήθως μόνο παλιές ελληνικές ταινίες με χαστούκια σε γυναικεία μάγουλα και ακούνε μουσική μόνο σε κοσμικές ταβέρνες. Οι δε Πρωθυπουργοί διαβάζουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μόνο βιβλία αυλοκολάκων τους– ή απλώς δηλώνουν ότι τα διαβάζουν», πρόσθεσε ο τραγουδοποιός, που φέτος πρωταγωνιστεί και στην πρώτη του τηλεοπτική σειρά, τα Νούμερα της ΕΡΤ.

«Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός πως το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης -που ήρθε αρνητικά στη δημοσιότητα με το ΠΔ που αποφασιστικά την υποβαθμίζει- γίνεται πεδίο λαϊκίστικης μάχης από την τωρινή κυβέρνηση κι από μερικούς οικόσιτους -και σκανδαλωδώς επιχορηγημένους από αυτήν- δημοσιογράφους», συμπλήρωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς και συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν τον «πεφωτισμένο» δεσπότη που θα προχωρήσει τα πράγματα.

«Όπως σε όλα όμως τα σοβαρά ζητήματα -και όχι μόνο τα καλλιτεχνικά- δεν γίνεται να περιμένουν οι πολίτες πότε θα έρθει ο “πεφωτισμένος” εκείνος δεσπότης που θα τολμήσει να μην κολακεύει μόνο το χαμηλό υπογάστριο και τις διάφορες μαφίες και να προχωρήσει λίγο τα πράγματα. Κοντεύοντας πια τα 50, είμαι βέβαιος πως δεν θα έρθει ποτέ από μόνος του.

Μοναδική, λοιπόν, επιλογή μας είναι να μην αφήνουμε τους διάφορους “συσκοτισμένους” που εναλλάσσονται στην εξουσία να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Κι εδώ πέρα έχουμε μιαν απολύτως καταστροφική περίπτωση εξουσιαστών μπροστά μας, με πάρα πολλά πραχθέντα που αποδεικνύουν φασίζουσα αγραμματοσύνη και νομοτυπική μισανθρωπία», τόνισε.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στη στάση των καθηγητών των δραματικών σχολών του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που έχουν ταχθεί στο πλευρό των φοιτητών τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η στάση των ανθρώπων που διδάσκουν στο Εθνικό και στο ΚΘΒΕ, καθώς και των ιδιαίτερα ώριμων (λόγω της δυστοπικής έλλειψης προοπτικής μέσα στην οποία γεννήθηκαν) σπουδαστών, είναι στάση αξιέπαινη και θυσιαστική, είναι στάση υπεύθυνου, πνευματικού ανθρώπου. Αν δεν ήταν, δεν θα έσπευδαν οι παπαγάλοι να την σπιλώσουν με ψευτιές, κάτι που δεν έκαναν φυσικά για την Καμία Παραίτηση Υπουργού στην υπόθεση πχ των υποκλοπών», τόνισε.

Όπως είπε στη συνέχεια ο Φοίβος Δεληβοριάς, παρότι αξιέπαινη η στάση των καθηγητών δεν είναι «όπως φαίνεται, αρκετή». «Θέλει υπομονή και επιμονή από όλους όσους εργαζόμαστε στην Τέχνη, από όλους όσους διαπομπευόμενοι διατηρούμε πνεύμα φιλελεύθερο (με την χατζιδακική έννοια του όρου), προοδευτικό και δημοκρατικό. Από όλους όσους τέλος πάντων θέλουμε την κοινωνία να πηγαίνει εμπρός στα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών και του Πολιτισμού», σημείωσε.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς εξήγησε στη συνέχεια ότι «θα πάει στα παιδιά». «Δεν έχω να ρισκάρω τόσα όσα οι ίδιοι και οι -άνεργοι πλέον- δάσκαλοί τους. Μόνο μερικά τρολάκια πληρωμένα θα υποστώ που θα λερώσουν τον τοίχο μου. Και μερικούς εξουσιοτραφείς δημοσιολογούντες που θα ήθελαν να μην υπάρχει δημιουργία έτσι κι αλλιώς-και τώρα πια το γράφουν ανενδοίαστα», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω μόνο να θυμηθώ τους αγώνες που έγιναν για να υπάρχει νέα ελληνική γλώσσα, για να υπάρχει δικό μας Θέατρο και Μουσική και Σινεμά και Τηλεόραση κι ακόμα πιο πέρα- για να φεύγεις από μιαν οικογένεια που δε θες ή για να κάνεις μίαν όπως ακριβώς τη θες, αν θες. Τα πράγματα δεν αλλάζουν όταν είναι ώριμες οι συνθήκες, αλλάζουν πρώτα και μετά οι συνθήκες προσαρμόζονται σ’αυτά.

Τα υπόλοιπα από κοντά στη συναυλία. Ελπίζω η τρέλα και η απόλυτη εναντίωση σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο να σταματήσει σύντομα με άμεση απόσυρση του ΠΔ και σοβαρή εξέταση από Νομικούς των όποιων νομοτεχνικών εμποδίων υπάρχουν στην αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών», συμπλήρωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Ο τραγουδοποιός έκλεισε με μία μεγάλη παραδοχή, που όλοι οι φιλότεχνοι άνθρωποι κάνουν αγρά ή γρήγορα στη ζωή τους, ανεξάρτητα με το αν μιλούν για το θέατρο, για το σινεμά, για οποιαδήποτε παραστατική τέχνη ήταν εκείνη που τους άγγιξε.

«Συγνώμη αν παραϋπήρξα ευγενικός στις διατυπώσεις μου, όταν οι προκλήσεις είναι τόσο χυδαίες. Έχω όμως να κάνω με το Θέατρο, που δεν μου ανήκει ούτε του ανήκω, μου έσωσε όμως σε πλείστες περιπτώσεις -και χωρίς καμιάν υπερβολή- τη ζωή», κατέληξε ο Φοίβος Δεληβοριάς.