CELEBRITIES

Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου: Η εξομολόγηση για το βράδυ που πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

NDP Photo Agency

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και συγκεκριμένα ο Οκτώβριος του 1988, επεφύλασσε στους Έλληνες μια στιγμή όπου ένα απλό νεύμα απέκτησε ιστορική σημασία. Ο λόγος για το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου επιστρέφοντας από το Λονδίνο και την επέμβαση bypass στην οποία υποβλήθηκε εκεί, προς τη Δήμητρα Λιάνη με την οποία την σύστησε ως επίσημη πια σύντροφό του και αργότερα σύζυγό του στη ζωή της χώρας. Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου θυμήθηκε τις τελευταίες της στιγμές μαζί του σε μια εξομολογητική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Μετά τα μεσάνυχτα» του Alpha.

«Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν η ώρα που έφευγε ο Ανδρέας από το σπίτι νεκρός, δεν μπορούσα να το χωνέψω αυτό. Είχα πάθει σοκ εκείνο το βράδυ. Είχε έρθει ο πατέρας Τιμόθεος. Με είχαν βγάλει οι γιατροί, γιατί προσπαθούσαν να του κάνουν ανάνηψη, και δεν δούλεψε και ο απινιδωτής, ήταν ένα θέμα αυτό. Προσπαθώντας να κάνουν ανάνηψη, εγώ είχα πέσει κάτω, κρατούσα μια εικόνα του Χριστού κι έλεγα “όχι θεέ μου, δεν θα μου το κάνεις αυτό”. Αυτό το μονολογούσα.

Και κάποια στιγμή, όταν έφυγε από τη ζωή και ήρθε ο πατέρας Τιμόθεος, από το σοκ δεν λειτουργούσα, και μίλαγα στον Ανδρέα σαν να τσακωνόμουν μαζί του και του έλεγα “δεν έχεις το δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό, να σηκωθείς τώρα αμέσως”. Και θυμάμαι την κίνηση να με τραβήξει ο πατέρας Τιμόθεος και να με αγκαλιάσει. Κι εγώ να λέω “όχι, να σηκωθείς τώρα πάνω, δεν έχεις το δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό”. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Αυτόν τον άνθρωπο τον αγάπησα απίστευτα. Δεν μπορεί να ζήσει κανείς ξανά μια τέτοια αγάπη», είπε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου.

 

Η ίδια τόνισε ότι για την οικογένεια του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν όλα καλά όσο εκείνη ήταν ερωμένη του. «Η αλήθεια είναι ότι σεβόταν το ένστικτό μου. Δεχόμουν απειλές από στενό περιβάλλον του Αντρέα που μου έλεγαν: “Δήμητρα σήκω και φύγε “. Όσο ήμουν φιλενάδα για την οικογένεια του Ανδρέα, όλα πήγαιναν καλά. Αλλά από τη στιγμή που μεσολαβεί ένα διαζύγιο κι ένας γάμος, η στάση της οικογένειας προς το πρόσωπό μου ήταν εχθρική», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μίλησε και για την καταδίκη της για χρέη στην εφορία τονίζοντας είναι αποτέλεσμα του ακήρυχτου πολέμου που βιώνει εδώ και χρόνια από συγγενείς και συντρόφους του Ανδρέα Παπανδρέου. «Εγώ κι ο Ανδρέας κάναμε κοινή δήλωση στο πόθεν έσχες. Εγώ φυσικά απλώς έβαζα την υπογραφή μου. Και τι άλλο θα έκανα μπροστά σε έναν ηγέτη. Ανοίγουν την υπόθεση Αγράμπελης και ο Ανδρέας είχε γράψει την αντικειμενική αξία του σπιτιού. Αρχίζει μια ανάκριση, ένα κυνηγητό δικό μου που είχε στόχο τον Ανδρέα. Επί πεντέμιση ώρες με πήγαν σε έναν ανακριτή, λες και είχα σκοτώσει άνθρωπο, με τρεις περίεργους τύπους της ΣΔΟΕ. Ένας πολύ καλός μου φίλος δικηγόρος, μου αποκάλυψε πως η εντολή ήταν από το γραφείο του Χριστοδουλάκη που έλεγε: “Τσακίστε την Δήμητρα”. Τους είπα, “ακούστε να δείτε ο Ανδρέας είναι στο Α’ Νεκροταφείο, μπορείτε να πάτε να λύσετε όλες σας τις απορίες”. Εγώ, όταν μου ζήταγε ο Ανδρέας να βάλω μια υπογραφή, την έβαζα. Επίσης αν μου έλεγε: “Δήμητρα πήδα από το παράθυρο”, θα πηδούσα από το παράθυρο. Για μένα ο Ανδρέας ήταν το Α και το Ω της ζωής μου. Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας ήταν να μου πούνε ένα απίστευτο πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο πάρα πολύ λίγοι Έλληνες θα ήταν ικανοί να πληρώσουν αυτό το ποσό, το οποίο μαζεύτηκε και με τους τόκους υπερημερίας αυξήθηκε. Πληρώθηκε ένα μέρος, όπως θα πληρωθεί και θα διευθετηθεί και το άλλο. Όπως ασκήσαμε έφεση και για αυτό. Ήταν μεγάλη ατιμία αυτό που μου έκαναν», είπε η Δήμητρα Λιάνη- Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι τη μισή σύνταξη χηρείας που λαμβάνει την παίρνει η νόθα κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία ζει στη Σουηδία.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency