CELEBRITIES

Η συγκινητική αφιέρωση της Beyonce στην Aretha Franklin και το “μελανό” σημείο στη σχέση τους

AP Photo/Matt Rourke, File

Η είδηση πως η Αφροαμερικανή εκπρόσωπος της γκόσπελ, Aretha Franklin, ζει τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει συγκίνηση στην Αμερική, αλλά και τους λάτρεις της soul. Το βράδυ της Δευτέρας, το διάσημο ζευγάρι της R'n' B, Beyonce και Jay-Z βρέθηκαν στο Detroit, πατρίδα της ερμηνεύτριας του "Respect", για τις ανάγκες της περιοδείας τους "On The Run II Tour" και αφιέρωσαν όλη την βραδιά στην μεγάλη καλλιτέχνιδα.

«Σε αγαπάμε και σε ευχαριστούμε για όλη την όμορφη μουσική» είπε η Beyonce που έχει πικρό παρελθόν με την Franklin. Πριν την εμφάνισή τους στο κατάμεστο στάδιο ακούστηκε ο ύμνος της Franklin, “Respect”, με το κοινό να ζητωκραυγάζει.

 

Η παρεξήγηση

Πριν από 10 χρόνια και κατά την διάρκεια των βραβείων Grammy, είχε χαρακτηρίσει «βασίλισσα» την Tina Turner, ενώ η Aretha είναι κοινώς αποδεκτή ως η βασίλισσα της Soul. Η τελευταία σε γραπτή ανακοίνωση σχολίαζε αυτό που είπε η Beyonce ως «φτηνιάρικη απόπειρα αντιπαράθεσης», αν και έκλεινε την ανακοίνωσή της με ένα «με αγάπη στη Beyonce, όπως και να ‘χει».

Ωστόσο, η Aretha Franklin λίγο αργότερα και όταν η Beyonce είχε τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Barrack Obama, είχε υπερασπιστεί την Queen B απέναντι σε όσους την κατηγόρησαν πως απλώς κινούσε τα χείλη της και δεν τραγουδούσε.

Φαντάσου αν κανείς δεν έδινε μια ευκαιρία σε τόσες λαμπρές γυναίκες που ήρθαν πριν από εμένα: Nina Simone, Eartha Kitt, Aretha Franklin, Tina Turner, Diana Ross, Whitney Houston και η λίστα συνεχίζει

δηλώνει στην συνέντευξή της στην Vogue Σεπτεμβρίου η ερμηνεύτρια του “Lemonade”, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στην Fraklin και όλες τις μαύρες τραγουδίστριες πριν από εκείνη.

Επιδεινώνεται η υγεία της Aretha

Η υγεία της 76χρονης Aretha βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η τελευταία φορά που τραγούδησε ήταν στις 7 του περασμένου Νοεμβρίου, σε event στη Νέα Υόρκη του Elton John AIDS Foundation. Η οικογένειά της έχει παρακαλέσει για «προσευχές για την Aretha και σεβασμό της ιδιωτικότητάς της».  Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου της άλμπουμ το 2017, η Franklin ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. «Πρέπει να σας πω ότι βγαίνω στην σύνταξη φέτος. Νιώθω πολύ, πολύ γεμάτη και πλούσια από σεβασμό αναφορικά με το που ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η καριέρα μου» δήλωνε τον περασμένο χρόνο.

Ο αρθρογράφος Roger Freidmann που αποκάλυψε το θέμα έγραψε: «H Aretha περιτριγυρίζεται από οικογένεια και αγαπημένους ανθρώπους της. Θα μας λείψει τόσο σαν μητέρα, αδερφή, φίλη και ξαδέρφη. Όμως η υστεροφημία της είναι μεγαλύτερη από τη ζωή. Δεν είναι απλά το περιοδικό Rolling Stone που την αποκάλεσε νο. 1 τραγουδίστρια όλων των εποχών ή ότι είναι η Βασίλισσα της Soul. Long Live The Queen».

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Matt Rourke, File