CELEBRITIES

Aretha Franklin: Βαριά άρρωστη η βασίλισσα της soul

APimages

Μια από τις εμβληματικότερες γυναικείες παρουσίες στην αμερικανική soul, αλλά και την μουσική βιομηχανία γενικότερα, η Aretha Franlkin φαίνεται ότι ζει τις τελευταίες της ημέρες ζωής. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η 76χρονη σήμερα ερμηνεύτρια, είναι βαριά άρρωστη, και έχει στο προσκέφαλό της τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η βασίλισσα της Soul αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πολλά προβλήματα υγείας.

Το 2010, η τραγουδίστρια διαγνώστηκε με καρκίνο, ωστόσο συνέχισε να προσφέρει τις μοναδικές της εμφανίσεις μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και τραγούδησε στο Party του Ιδρύματος κατά του AIDS, του Elton John. Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου της άλμπουμ το 2017, η Franklin ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. «Πρέπει να σας πω ότι βγαίνω στην σύνταξη φέτος. Νιώθω πολύ, πολύ γεμάτη και πλούσια από σεβασμό αναφορικά με το που ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η καριέρα μου» δήλωνε τον περασμένο χρόνο.

APimages

AP images

Η Aretha Franklin τραγουδά σε εκδήλωση στη μνήμη του Martin Luther King, ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ, Barrack Obama, APimages

Η Aretha Franklin χρειάστηκε να βρει το κουράγιο και ενώ πολεμούσε τον καρκίνο να διαψεύσει μια ψεύτικη είδηση, το 2017, που την ήθελε νεκρή. Απαντώντας στο Hoax, επεσήμανε τότε πως ήταν καλά στην υγεία της και πως οι εξετάσεις και η απόκριση στην θεραπεία φαίνεται να είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της σήμερα είναι μάλλον μη αναστρέψιμη. Ο αρθρογράφος Roger Freidmann που αποκάλυψε το θέμα έγραψε: «H Aretha περιτριγυρίζεται από οικογένεια και αγαπημένους ανθρώπους της. Θα μας λείψει τόσο σαν μητέρα, αδερφή, φίλη και ξαδέρφη. Όμως η υστεροφημία της είναι μεγαλύτερη από τη ζωή. Δεν είναι απλά το περιοδικό Rolling Stone που την αποκάλεσε νο. 1 τραγουδίστρια όλων των εποχών ή ότι είναι η Βασίλισσα της Soul. Long Live The Queen».

Η βασίλισσα της Soul

Η Franklin, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του «Ζωντανού Θρύλου» και αυτό της «Συνολικής Προσφοράς». Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Aretha».

APimages

AP images

Ένα από τα βραβεία Grammy της καριέρα της από το μακρινό 1972

Έχει στο ενεργητικό της 20 No. 1 singles στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το “Respect” τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον George Michael  τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Το παιδί θαύμα από το Tennessee

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Merphis του Tennessee. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν εκείνη ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα. Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Detroit όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Aretha, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το Songs of Faith.

APimages

 APimages

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Aretha γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, και οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο  είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της.

APimages

APimages

H Aretha Franklin τραγουδά στην τελετή ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Barrack Obama το 2009.

Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το “Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, “Today I Sing The Blues”, “Won’t Be Long” και “Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, “με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν”.

Το μόνο που χρειάζεται μια τέτοια γυναίκα, είναι λίγος σεβασμός… Σωστά;

Κεντρική φωτογραφία: ΑP Images