CELEBRITIES

Η απίστευτη φοβία του Anthony Bourdain για μία συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα

Έτρωγε κι έπινε με τους ανθρώπους χωρίς φόβο και προκατάληψη σε μέρη που ο μέσος πολίτης της Δύσης αντιμετωπίζει με δισταγμό. Είχε ταξιδέψει στις πιο έκρυθμες και ταλαιπωρημένες περιοχές του πλανήτη, όπως το Κονγκό, η Λιβύη η Μιανμάρ, η Σενεγάλη και το Αφγανιστάν. Έλεγε πως ο αληθινός ταξιδιώτης είναι ασυγκράτητα περίεργος και δεν φοβάται. Είχε περάσει απογεύματα στο Ιράν και πρωινά στην Πουντζάμπ. Ταξίδεψε σε τουλάχιστον 80 μέρη, τα οποία ιεραρχούσε με βαθμό επικινδυνότητας. Όσο πιο αντισυμβατικός ο προορισμός και το φαγητό, τόσο το καλύτερο. Καμία πολιτική αναταραχή ή τρομοκρατική απειλή δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να μπει στο αεροπλάνο. Ίσα ίσα.

 Kι όμως υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο όπου ο Anthony Bourdain φοβόταν πραγματικά. Μην πάει ο νους σου μακριά. Μόνο μέχρι την Ελβετία. Ο Anthony Bourdain είχε ασκήσει βέτο. Κανένα επεισόδιο Parts Unknown δεν θα γυριστεί ποτέ στην Ελβετία. Σε μία από τις πιο ασφαλείς, πλούσιες κι ειρηνικές χώρες στον κόσμο.

Η σκέψη και μόνο ότι θα βρισκόταν εκεί τον αρρώσταινε. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του, ο Tony υπέφερε από μία «νοσηρή φοβία» για τη χώρα των τραπεζών και της σοκολάτας. «Πρέπει να είχα μία τρομακτική εμπειρία ως παιδί βλέποντας τη Μελωδία της Ευτυχίας και να μπλόκαρα. Η θέα στο αλπικό τοπίο, οι χιονισμένες βουνοκορφές, η λίμνη της Γενεύης ή τα ρολόγια με τους κούκους και τα καπέλα με εκείνα φτερά, ακόμα και το τυρί τους με τρομάζει», είχε πει. Ο Bourdain δεν μπορούσε να εκλογικεύσει αυτόν τον παράλογο φόβο για οτιδήποτε ελβετικό. «Απλά το νιώθεις στο πετσί σου. Είναι ανατριχιαστικό». 

Ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας και γαστρονόμος είχε αποκαλύψει κατά καιρούς και μερικές άλλες φοβίες που αντιμετώπιζε. Δεν άντεχε τους κλόουν, τους μίμους, το καραόκε και τα ποντίκια. Δεν άγγιζε σκύλους, γάτες και το φαγητό που σερβίρουν στο αεροπλάνο. Αλλά το έμβρυο πουλιού με το κέλυφος και ωμό μάτι φώκιας είχε δοκιμάσει, όλα κι όλα.