CELEBRITIES

8 χρόνια χωρίς την Amy Winehouse: “Θέλω να με θυμούνται σαν κάποια που ήταν πρωτοπόρος”

AP Photo/Matt Dunham, File

Μπορεί να λείπει 8 χρόνια, αλλά όταν ακούς το όνομά της, ακούς αυτόματα και τη βαθιά, "Janis Joplin" φωνή της στα αυτιά σου. Ε δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ανοίγεις το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο και ξεπηδά από τα ηχεία η βραχνάδα της Amy και "We only said goodbye with words". Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της 27χρονης τραγουδίστριας, ήμουν σε camping στην Αντίπαρο και είχα απλώσει την αρίδα μου στην παραλία. Και ήταν αρκετά σοκαριστικό για όλους εμάς που ήμασταν κοντά ηλικιακά, αν και ξέραμε τους εθισμούς της.

Ίσως η τραγική ηλικία των 27, στο πάνθεον της οποίας μπήκαν πολλοί γνωστοί stars (Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison και Kurt Cobain), ίσως το κράμα αθωότητας με κατάθλιψη στα μάτια της, και ίσως το ότι ήταν στο απόγειο της καριέρας της. Όλα αυτά μαζί μας προξένησαν μεγάλη στενοχώρια για αρκετό καιρό και, σαν από πείσμα, συνεχίζουμε να την ακούμε, όπως ακούμε και τον Ian Curtis (άλλος πρόωρος θάνατος).

 

Διάβασα πρόσφατα ότι το αγαπημένο της tattoo, που έδειχνε με καμάρι στις περισσότερες φωτογραφίες, ήταν το pin up girl σε όλο το δεξί της μπράτσο. Ο tattoo artist που το έκανε, μίλησε δημόσια για αυτό και είπε ότι ήταν ένας φόρος τιμής στην αγαπημένη της γιαγιά, Cynthia. Ήθελε να την έχει πάντοτε μαζί της και να μην ξεχνά το ιδιαίτερο δέσιμό τους. Και αυτό επιβεβαιώνει το βάθος της ευαισθησίας της. Όπως και αυτά που είχε να πει για τη ζωή, την αγάπη αλλά και τα πάθη της. Αλλά μιλούσε πολύ και για την παροδικότητα της ζωής. Σαν να γνώριζε.

Δες κι αυτό: Whitney Houston: Άκου το τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε και είχε ηχογραφήσει πριν 30 χρόνια

«Δε με ενδιαφέρει καθόλου τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εμένα. Ούτε πρόκειται. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχείς για κάτι τέτοιο».

«Κάθε άσχημη κατάσταση είναι ένα αργό τραγούδι σε αναμονή».

«Η ζωή είναι σύντομη. Τα πάντα μπορούν να συμβούν, και συνήθως συμβαίνουν. Δεν υπάρχει νόημα να κάθεσαι και να σκέφτεσαι τα αν και τα αλλά».

 

«Δε χρειάζομαι βοήθεια γιατί αν δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου, δεν μπορώ να βοηθηθώ».

«Είμαι ρομαντική. Ερωτεύομαι κάθε μέρα. Όχι ανθρώπους, αλλά καταστάσεις. Τις προάλλες, είδα έναν αλήτη να γυαλίζει τα παπούτσια του. Και μου έκλεψε την καρδιά».

«Πάντα είχα το προσωπικό μου στιλ, πάντα ήμουν διαφορετική. Δε μου αρέσει να φοράω ό,τι και οι άλλοι, γιατί είναι πολύ σημαντικό για μένα να κάνω statement».

 

«Κάθε τραγούδι σηματοδοτεί ένα συμβάν της ζωής μου και έτσι ζω τη ζωή μου. Με τραγούδια».

Διάβασε κι αυτό: Τα ποιήματα που μάθαμε μέσα από τα τραγούδια

«Το σκοτάδι με καλύπτει και δεν μπορώ να τρέξω τώρα».

 

«Δε φοβάμαι να δείχνω ευάλωτη».

 

«Θέλω να με θυμούνται σαν κάποια που δεν ήταν ικανοποιημένη μόνο με ένα επίπεδο μουσικής, αλλά σαν κάποια που ήταν πρωτοπόρος».

Και έτσι θα σε θυμόμαστε για πάντα Amy.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham, File