CELEBRITIES

Η μυθιστορηματική ζωή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου: Ένας bon viveur στο κρατητήριο

ndp

Το μεσημέρι της Πέμπτης (18/04) ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συνελήφθη ως ύποπτος φυγής με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης. Αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ειδικού ανακριτή για να δώσει κατάθεση για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», ενώ συνελήφθη και ο δεύτερος δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος για τον οποίο εκκρεμούσε ένταλμα. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο ποινικολόγος που υπερασπίστηκε πρόσωπα όπως ο Κοσκωτάς και ο Ratko Mladic, ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, βρέθηκε από κρατούμενος στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ο κραταιός ποινικολόγος στα 85 χρόνια της ζωής του, είναι ασφαλές να πούμε πως τα έχει ζήσει όλα. Δόξα, φήμη, έρωτα, και τώρα μία σημαντική πτώση. Μην περιμένεις σε αυτό το κείμενο να σου δώσουμε λεπτομέρειες για την υπόθεση, θα σου δώσουμε όμως λεπτομέρειες για μια ζωή αν μη τι άλλο, μυθιστορηματική.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1934 . Τα βήματα που θα ακολουθούσε και η καριέρα του στη νομική ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα και ας ήθελε ο ίδιος να γίνει αρχιτέκτονας στα πρώτα νεανικά του χρόνια. Ο παππούς του Κωνσταντίνος ήταν  εισαγγελέας και ο πατέρας του Παυσανίας δικηγόρος και πολιτικός (είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Παπάγου). Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε πει στο Βήμα πώς από την παιδική του ηλικία είχε δύο αναμνήσεις: Η πρώτη σε ηλικία 4 ετών όταν χτυπιόταν στο πάτωμα ενός βιεννέζικου ιατρείου όπου βρέθηκε για να εξεταστεί το δεξί του μάτι από τον Νομπελίστα καθηγητή Νευροχειρουργικής  Γιούλιους Βάγκνερ, η δεύτερη στην ηλικία των 7 όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έλεγε πώς η μεγαλοαστική καταγωγή του του στέρησε τα κίνητρα. «Θα είχα πιο δυνατά κίνητρα, αν είχα αισθανθεί μεγαλύτερη πίεση στα πρώτα μου χρόνια. Πάντα θαύμαζα αυτούς που ξεκίνησαν από το τίποτα», είχε πει.

Η αρχιτεκτονική αλλά και η άλλη του μεγάλη αγάπη, το θέατρο, έμειναν πίσω όταν τελικά αποφάσισε να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη νομική στη Χαΐδελβέργη. Είχε ήδη αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά  περνούσε τον περισσότερο χρόνο του μαθαίνοντας να είναι ο bon viveur με τους χορούς, τις δεξιώσεις και τα ταξίδια, που γνωρίζαμε μέχρι χθες. Ξεκινά να δικηγορεί τη δεκαετία του 60. Είναι πλέον βέβαιος για τον δρόμο του, παρόλο που σχεδόν 60 χρόνια μετά τον έφερε στην θέση του συλληφθέντος.

Οι έρωτες

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η μεγάλη του αγάπη για την τέχνη και τη διανόηση, τον έχουν καταστήσει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της καριέρας του, άνθρωπο εμπιστοσύνης για πρόσωπα όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τις υποθέσεις τους. Ωστόσο, η Χούντα του 1967 ανακόπτει την διαδρομή του και ο ίδιος θα φύγει από την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το γεγονός της δικτατορίας που τον βγάζει εκτός συνόρων. Είναι και ο έρωτας. Έχει ερωτευτεί την Βραζιλιάνα Αλίσια Κοριολάνο με την οποία περιφέρεται στην Ευρώπη μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού. Τελικά παντρεύονται, εγκαθίστανται στο Λονδίνο, η Αλίσια δουλεύει ως μοντέλο, οι δυο τους αγαπιούνται βαθιά και φέρνουν στον κόσμο τα δύο τους παιδιά. Τον Ιάσονα που πλέον ζει μόνιμα στο εξωτερικό, και τη Μαρία, που ζει στην Αίγινα. Ο γάμος θα κρατήσει μέχρι το 1973. Περίπου όσο και η Χούντα, και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος θα επιστρέψει στην Ελλάδα να πιάσει το νήμα εκεί όπου το άφησε.

ndp

 Με τη Μαρία και τον Ιάσονα. NDP Photo Agency

Κι αν οι νομικοί κύκλοι τον ξέχασαν για λίγο η μήνυση κατά των πρωταιτίων της Χούντας τον κάνει και πάλι το «όνομα της ημέρας». Oι διασημότεροι καλλιτέχνες της εποχής εντάσσονται και πάλι στο πελατολόγιό του και κάπως έτσι απευθύνεται σε εκείνον και η Ζωή Λάσκαρη για μια συμβατική εμπλοκή σχετικά με μια θεατρική περιοδεία της στη Γερμανία. Ο έρωτας έχει ρίξει ξανά τα βέλη του στον ποινικολόγο. Μαζί ανεβαίνουν ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας. Εκείνος μεγαλώνει την κόρη της Μάρθα Κουτουμάνου σαν δικό του παιδί  (χαρακτηριστικό αυτής της στενής σχέσης του και με τη Μάρθα είναι πώς εμφανίζεται και εκείνος με την ίδια και τη Ζωή Λάσκαρη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου χρόνια αργότερα για να μιλήσουν για την περιπέτεια του νεαρού τότε κοριτσιού με τα ναρκωτικά) και ακόμα αποκτά μαζί της το τρίτο του παιδί, την Μαρία Ελένη Λυκουρέζου.

«Από τη στιγμή που την έπεισα να γίνει γυναίκα μου -διότι δική μου προσπάθεια ήταν και τελικά με επέλεξε-από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε τον κοινό δρόμο για 41 χρόνια. (…) Φτάσαμε στο σημείο κάποια στιγμή να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον ποιος θα λατρεύει τον άλλον περισσότερο», είχε πει για την σχέση του με την ηθοποιό θρύλο του ελληνικού κινηματογράφου. «Βεβαίως, είχαμε και συγκρούσεις σε πολλά θέματα κατά καιρούς, αλλά τελικά βοηθούν. Την ενοχλούσαν οι διάφορες μικροπεριπέτειες μου, τις οποίες είχε καταγγείλει και δημόσια. Δεν το κράταγε…», σημείωνε ο ίδιος σε συνέντευξή του για τις απιστίες του, για τις οποίες η Ζωή Λάσκαρη πολλάκις είχε μιλήσει δημόσια σαν κάτι που του συγχωρούσε. Στις 18 Αυγούστου 2017 η Ζωή Λάσκαρη πεθαίνει στο εξοχικό τους στο Πόρτο Ράφτη που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει η κύρια κατοικία τους. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μετά τον θάνατό της, επέστρεψε στο Κολωνάκι για να βρίσκεται κοντά στο γραφείο του και κυρίως μακριά από ένα σπίτι όπου η «παρουσία» της απούσας πια Ζωής ήταν συνεχής.

ndp

 NDP Photo Agency

«Από τη στιγμή που έφυγε από τη ζωή, ήθελα να είμαι πάλι στο κέντρο, να είμαι κοντά στο γραφείο, στους γνωστούς και στους φίλους, για να έχω μία άμεση επικοινωνία» δήλωνε ο ίδιος. Κι εκεί στο κέντρο, 7 μήνες μετά τον θάνατο της, γνώρισε τη Νατάσα Καλογρίδη. Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση, που θα αποδειχθεί και το πρώτο τους ραντεβού θα βρεθεί στα εξώφυλλα των περιοδικών. Η σχέση τους προκαλεί σχόλια και αντιδράσεις, και κόντρα σχόλια και  μία υποστηρικτική δήλωση από την κόρη του Μαρία Ελένη. «Δε με ενοχλεί καθόλου που είναι κρεμασμένη η ζωή μου στα περίπτερα, δεν ασχολούμαι το προσπερνώ, ας είναι κρεμασμένη όπου θέλει, φτάνει να είμαι εγώ συμβιβασμένος με ό,τι συμβαίνει. Το τηλέφωνό μου χτυπάει συνέχεια για δουλειές για νομικές συμβουλές και υποθέσεις. Για τα προσωπικά μου με ρωτάνε ελάχιστοι φίλοι με πολύ σεβασμό, πολλή κατανόηση και αγάπη», είχε πει στην συνέντευξή του στον κοινό του φίλο με τη Νατάσα Νίκο Κοκλώνη. Για την σύντροφό του ο ίδιος σημείωνε: «Στη Νατάσα με ελκύουν πολλά. Πάρα πολλά. Πώς να επιλέξω ένα από αυτά; Θα αδικήσω όλα τα άλλα. Η τέχνη αγκαλιάζει πολλούς ανθρώπους άμα αγαπάνε κι άμα κινούνται με άξονα την τέχνη. Εγώ πάντοτε κινούμουν στα περιθώρια από πολύ μικρός όλων των μορφών της τέχνης. Τα επόμενα βήματα τα προσδιορίζουν δύο άτομα όχι ένας. Εγώ γαντζώνομαι στο παρόν και προσπαθώ να οραματιστώ το μέλλον με αισιοδοξία».

ndp

 NDP Photo Agency

Τα δημοσιεύματα και οι φήμες χωρισμού και γάμου διαδέχονταν η μία την άλλη στον χρόνο που ακολούθησε. Την περασμένη εβδομάδα το OK! Είχε κυκλοφορήσει με την είδηση της κοινής εμφάνισης που αποδεικνύει πως είναι ακόμα μαζί. Τα ταξίδια στις Μαλδίβες και στη Μύκονο που χαρακτήρισαν τον πρώτο χρόνο της σχέσης τους ωστόσο, τώρα θα πρέπει να μπουν στον πάγο. Ο bon viveur Αλέξανδρος δεν θα μπορεί να ταξιδεύει τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Οι πολύκροτες υποθέσεις

«Με εμένα ξεκίνησε κατ’ ουσίαν η ιστορία του δικηγόρου σταρ. Αν και παλαιότερα, που δεν υπήρχε η τηλεόραση, είχα μεγάλη προβολή σε πολλές ποινικές δίκες μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων (σ.σ.: την εποχή που αγορεύσεις και καταθέσεις δημοσιεύονταν ολόκληρες). Το σταριλίκι μού έδωσε βέβαια τη δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας και μου επέτρεψε να εκλεγώ βουλευτής χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Πήρε όμως και μια διάσταση που υπονόμευσε τη σοβαρότητα και την ακεραιότητα της ποινικής δικηγορίας. Η αστοχία μου ήταν ότι έφτασα στο σημείο να μετατρέψω την οθόνη και τις αφορμές των τηλεοπτικών εμφανίσεών μου σε τηλεοπτικές δίκες», είχε πει στο Βήμα κάποτε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ανάμεσα στις υποθέσεις του που απασχόλησαν την κοινή γνώμη ήταν η δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» (ήταν συνήγορος του Βαρδή Βαρδινογιάννη και των οικογενειών των επιχειρηματιών Αλεξάνδρου Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου για το μέρος του κατηγορητηρίου που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώτου και τις δολοφονίες των άλλων δύο). Ήταν επίσης συνήγορος του αστυνομικού Αθανασίου Μελίστα στη δίκη για την δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, του Γιώργου Κοσκωτά στο ομώνυμο σκάνδαλο και αυτή του Ratko  Mladic που σου έγραψα πιο πάνω. Μόνο τυχαίο δεν ήταν που το Forbes τον αποκάλεσε «Ο κορυφαίος νομικός της χώρας».

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει για εκείνον πολύ. Από την θέση του συνηγόρου υπεράσπισής βρέθηκε στην θέση εκείνου που πρέπει να τον υπερασπιστεί κάποιος. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που έχει κατηγορηθεί για κάτι. Τον Μάρτιο του 2012 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή, ως συγκατηγορούμενος στη δίκη για το “Σκάνδαλο της Αιξωνής”, μιας υπόθεσης καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων αναδασωτέας δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας στην πλαγιά του Υμηττού. Αθωώθηκε για τις βασικές κατηγορίες της απάτης και απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω, ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου κατά του Δημοσίου.

Ο μπαμπάς Αλέξανδρος

Όποια κι αν είναι η πορεία του επαγγελματικά, όποια τα μπλεξίματά του με το νόμο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά του Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα παραμένει πάντα όμορφη, γλυκιά, τρυφερή ό,τι κι αν συμβεί. Κι αυτή είναι η πλευρά του ποινικολόγου ως πατέρα. Η κόρη του Μαρία Ελένη Λυκουρέζου έχει πολλές φορές τοποθετηθεί δημόσια για την σχέση τους ενώ κι εκείνος είχε πει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Η Μαρία Ελένη είναι μία δεύτερη Ζωή. Με συγκίνηση και υπερηφάνεια το λέω». Η σχέση τους πάντα στενή ακόμα και όταν η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου άρχισε να μην συμφωνεί με την άγρια έκθεση της προσωπικής ζωής του πατέρα της στη νέα του σχέση. Η ίδια έστειλε και το πρώτο της μήνυμα μετά την σύλληψή του στον κόσμο μέσω των social media.

instagram/mariaelenizoi

 

instagram/mariaelenizoi

 

«Μην πιστεύεις όσα βλέπεις» και «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω» ήταν το κεντρικό νόημα των δύο story που μοιράστηκε η κόρη του ποινικολόγου στο Instagram. Η (είναι τελικά ή όχι) σύντροφός του, προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της σύλληψής του. Ο ίδιος, παραμένει στα χέρια των αρχών. Το τέλος δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γράψει για εκείνον. Σίγουρα όμως θα περιλαμβάνει μια ζωή έτοιμη για σενάριο ταινίας. 

ndp

 NDP Photo Agency

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency