OPINIONS

H Khloe Kardashian ανέβασε άθελά της φωτογραφία χωρίς photoshop και την έσβησε. Για ποιον λόγο;

Instagram.com/Khloé Kardashian

Εάν δεν το γνωρίζεις ή δεν το έχεις αντιληφθεί, η οικογένεια Kardashian έχει προσλάβει μία ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από social media managers και επαγγελματίες στο editing και το photoshop. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αυτή η ομάδα ειδικών επιλέγει ποιες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν, τις ρετουσάρει και ύστερα από έγκρισή τους ποστάρονται στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media. Και κάπως έτσι, οι πέντε αδερφές μαζί με τη μητέρα τους καταφέρνουν να προβάλλουν ένα είδος ναρκισσισμού και ένα εξωπραγματικό και υπερχλιδάτο lifestyle. Κατά κύριο λόγο όμως, καταφέρνουν να προβάλλουν ως φυσιολογικά, άκρως τυποποιημένα και τοξικά πρότυπα γυναικείας ομορφιάς. Πρότυπα που καμία σχέση δεν έχουν με την απτή πραγματικότητα. Και αυτό ακριβώς αποδείχτηκε στην περίπτωση της Khloe Kardashian.

Το «λάθος» – που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικό – συνέβη όταν κάποιος από τους social media experts ανέβασε κατά λάθος μία αρετουσάριστη φωτογραφία της Khloe Kardashian. Και ξαναλέω, υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν φυσιολογική και θα σου εξηγήσω γιατί η συγκεκριμένη δεν είναι.

Εάν, λοιπόν, συγκρίνεις τη φωτογραφία με τις υπόλοιπες του feed της – οι οποίες δεν έχουν το παραμικρό ίχνος ατέλειας – θα αντιληφθείς πως μάλλον η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε τη διαφορά. Μήπως επειδή κατά λάθος αποκαλύφθηκε ο πραγματικός της εαυτός; Αυτός που τόσο καιρό κρυβόταν πίσω από μία οθόνη; Και η απάντηση είναι θετική.

Η Khloe Kardashian διέγραψε τη σωστή φωτογραφία

Όταν το συγκεκριμένο «λάθος» έγινε αντιληπτό, η φωτογραφία διαγράφθηκε απευθείας. Ωστόσο, οι χρήστες του Instagram είχαν προλάβει να αποθηκεύσουν τη φωτογραφία. Φωτογραφία που στη συνέχεια έκανε τον γύρο του διαδικτύου, λαμβάνοντας οξεία κριτική και αρνητικά σχόλια. Μία συνηθισμένη κατάσταση στα social media δηλαδή. Εκεί, όπου ο καθένας παίρνει θέση κριτή και δικηγόρου πίσω από μία οθόνη, χωρίς να του πέφτει λόγος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, ο φαύλος κύκλος δημιουργήθηκε από την ίδια και θα σου εξηγήσω παρακάτω το γιατί.

Khloe Kardashian Instagram.com/khloekardashian

Ο ντόρος που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλος, που ο εκπρόσωπος της Khloe Kardashian έκανε την εξής δήλωση. «Η Khloe είναι πάντα υπέροχη. Αλλά είναι δικαίωμά της να επιλέγει ποια φωτογραφία θα ανεβάσει και ποια όχι». Εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την εν λόγω δήλωση. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η δημοσίευσή της Khloe Kardashian μετά τον σάλο

Σε διαφορετική περίπτωση, λοιπόν, η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν θα έπρεπε να γίνει viral. Το μόνο που διακρίνω εγώ είναι ένα όμορφο γυναικείο σώμα και τίποτα παραπάνω. Αλλά μάλλον η Khloe πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Προσπαθώντας να μαζέψει τα σπασμένα και να διορθώσει αυτό το «λάθος» η Khloe Kardashian έκανε αρχικά ένα live στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δείχνοντας το σώμα της. Στη συνέχεια, δημοσίευσε ένα μέρος αυτού του live, το οποίο συνοδεύτηκε από ακόμα ένα video και τέσσερις έξτρα εικόνες με προσωπικές της σκέψεις.

«Γειά σας παιδιά. Αυτό είναι το σώμα μου αρετουσάριστο και αφιλτράριστο. Η φωτογραφία που ανέβηκε στον λογαριασμό μου αυτήν την εβδομάδα είναι όμορφη. Αλλά ως ένα άτομο που υπέφερε με την εμφάνισή του όλη του τη ζωή και όταν κάποιος τραβάει μία φωτογραφία του εαυτού μου που δεν είναι κολακευτική, έχει κακό φωτισμό και δεν αναδεικνύει το σώμα μου, όπως αυτό είναι είναι μετά από σκληρή δουλειά και επιλέγει να τη δημοσιεύσει, έχω το δικαίωμα να ζητήσω να μην δημοσιευτεί. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωσή μου» ανέφερε στην αρχή η Khloe Kardashian.

«Το λέω αλήθεια. Η συνεχής πίεση, οι κριτικές και ο χλευασμός όλη μου τη ζωή σχετικά με το γιατί δεν είμαι τέλεια και η συνεχής σύγκριση με άλλα πρότυπα σχετικά με το πώς θα πρέπει να είμαι εμφανισιακά, είναι πάρα πολλά για να αντέξω ψυχολογικά». “Η Khloe είναι η χοντρή αδερφή”. “Η Khloe είναι η άσχημη αδερφή”. “Ο μπαμπάς της δεν θα είναι ο πραγματικός της μπαμπάς, επειδή είναι τόσο διαφορετικός”. “Ο μόνος τρόπος για να έχασε όλα αυτά τα κιλά, είναι μόνο με επεμβάσεις” γράφει η Khloe Kardashian και συνεχίζει.

«Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ζω, ικανοποιώντας παράλληλα όλα τα πρότυπα που ο κόσμος έχει θέσει για εμένα»

«Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για το πώς νιώθει. Μεγάλωσε με τα πάντα στη ζωή της. Επίσης, συμμετέχει σε reality επομένως έχει υπογράψει για όλα αυτά. Φυσικά, δεν ζητάω τη λύπηση κανενός. Το μόνο που ζητάω είναι επίγνωση του πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Δεν είμαι τέλεια. Αλλά σας υπόσχομαι πως προσπαθώ να ζω κάθε μέρα της ζωής μου όσο πιο αληθινά μπορώ, Με ενσυναίσθηση και ευγένεια. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάνει λάθη. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ζω, ικανοποιώντας παράλληλα όλα τα πρότυπα που ο κόσμος έχει θέσει για εμένα», αναφέρει η Khloe Kardashian που μάλλον ξεχνάει πως η οικογένειά της έχει θέσει τα συγκεκριμένα πρότυπα για τα οποία μιλάει και έμμεσα κατηγορεί.

«Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν συνηθίζεις την κακή κριτική του πόσο μη ελκυστικός είναι κάποιος. Όμως, οφείλω να πως πως όταν ακούς τέτοια σχόλια συχνά, αρχίζεις να επηρεάζεσαι. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα παράδειγμα του πώς νιώθω. Ότι δεν είμαι όμορφη, όταν απλά είμαι ο εαυτός μου» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Θα εκτιμήσω ένα ωραίο φίλτρο. Έναν καλό φωτισμό και ένα ρετουσάρισμα εδώ κι εκεί. Το να βάφομαι, να φτιάχνω τα νύχια μου ή να φοράω ένα ζευγάρι πέδιλα για να παρουσιάσω μία συγκεκριμένη εικόνα του εαυτό μου στον κόσμο, είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Το σώμα μου, η εικόνα μου, ο τρόπος που επιλέγω να παρουσιάσω τον εαυτό μου, οι εικόνες που επιλέγω να δημοσιεύσω. Είναι όλα επιλογή μου. Δεν είναι στην κρίση του κανενός να αποφασίσει τι είναι αποδεκτό και τι μη» κατέληξε η Khloe Kardashian.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των Kardashians, η φυσική ομορφιά θεωρείται κατακριτέα

Σίγουρα ορισμένα από τα λόγια της είναι σωστά. Ωστόσο, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως τα λόγια της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το lifestyle που η ίδια και η οικογένειά της υπηρετούν και προβάλλουν στα social media. Νομίζω είναι αρκετά ειρωνικό να λες πως πιέζεσαι ψυχολογικά, «στην προσπάθεια σου να ικανοποιήσεις τα πρότυπα που ο κόσμος έχει θέσει για σένα», όταν είναι επιλογή σου να μην τα ικανοποιήσεις. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως εν προκειμένω αυτά τα πρότυπα δεν τέθηκαν από κανέναν άλλον, πέρα από την οικογένειά της και η ίδια φαίνεται να τα υπηρετεί πιστά.

Εξάλλου, και ο απολογητικός τόνος του κειμένου της αλλά και τα βίντεο με το σώμα της, που ανέβηκαν ως πειστήρια στον αντίλογο, είναι εξαρχής προβληματικά. Τι προσπαθεί να αποδείξει η Khloe Kardashian και σε ποιον; Εξάλλου κανείς δεν της ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για το «αληθινό» της σώμα. Τόσο ο έμμεσος απολογισμός και το δράμα, όσο η συνολικότερη στάση για την οριστική εξαφάνιση της «ντροπιαστικής» φωτογραφίας, όχι μόνο πρόδωσε την έλλειψη αυτοπεποίθησης και την υπερβολική προσκόλλησή της στον ψεύτικο κόσμο των social media. Πρόδωσε και το λυπηρό γεγονός πως είναι εγκλωβισμένη σε μία κουλτούρα που η ίδια υποστηρίζει, αλλά ταυτόχρονα κατακρίνει.