ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#CannesYouNot: Η καμπάνια που θέλει να ακυρώσει τις Κάννες

© 2023 Arthur Mola/Invision/AP

Μια νέα καμπάνια στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #CannesYouNot καταδικάζει το Φεστιβάλ των Καννών που «εδώ και 76 χρόνια τιμά κακοποιητές».

Η καμπάνια ξεκίνησε διαδικτυακά, λίγες μέρες πριν το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, από υποστηρικτές της Amber Heard. Ο λόγος; H νέα ταινία του πρώην συζύγου της, Johnny Depp Jeanne du Barry, είναι η ταινία που ανοίγει το 76ο Φεστιβάλ Καννών, στη Νότια Γαλλία.

Η Eve Barlow, δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και στενή φίλη της Amber Heard, δημοσίευσε το hashtag στις κοινωνικές της πλατφόρμες. «Οι Κάννες φαίνονται περήφανες για την ιστορία τους που υποστηρίζει βιαστές και κακοποιούς», έγραψε η Barlow στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη γαλλική έκφραση, «Plus ça change», που χονδρικά μεταφράζεται σε: «Όσο περισσότερα πράγματα αλλάζουν, τόσο περισσότερο μένουν ίδια».

Μαζί με τη λεζάντα της, η Barlow δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν κατηγορούμενους άνδρες που έχουν εξέχουσα παρουσία στις Κάννες όλα αυτά τα χρόνια, όπως ο Depp, ο Roman Polanski, ο Harvey Weinstein, ο Woody Allen, ο Gerard Depardieu και ο Luc Besson.«Αν υποστηρίζεις τις Κάννες, υποστηρίζεις τα αρπακτικά», αναφέρει η ανάρτηση της Barlow.

Η πόλη των Καννών, απαγόρευσε τις διαδηλώσεις κατά μήκος της Κρουαζέτ και της γύρω περιοχής, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Οι διοργανωτές της καμπάνιας #CannesYouNot, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποτραπούν από το να διαμαρτυρηθούν στο διαδίκτυο. Η καμπάνια σχεδιάστηκε με γνώμονα τον Depp, αλλά η πρόθεση είναι να ρίξει φως στο ζήτημα των ανδρών που κατηγορούνται για κακοποίηση και προστατεύονται από την κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι υπέρμαχοι της καμπάνιας #CannesYouNot, υποστηρίζουν ότι μετά την αποκαθήλωση του Harvey Weinstein, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, είπε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες για κακοποίηση. Την ίδια στιγμή όμως «είναι υποκριτικό για το Φεστιβάλ των Καννών να έχει μια πολιτική κατά των διακρίσεων, κατά των καταχρήσεων, ενώ ανοίγει το φεστιβάλ με μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp».

Τη Δευτέρα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ, ο επικεφαλής των Καννών Thierry Fremaux, απέκρουσε την κριτική ότι οι Κάννες υποστηρίζουν τους κακοποiητές. Μιλώντας σε μια αίθουσα γεμάτη δημοσιογράφους, ο Fremaux είπε: «Αν πραγματικά πιστεύατε ότι είναι ένα φεστιβάλ βιαστών, δεν θα ήσασταν εδώ να με ακούτε, δεν θα παραπονιόσασταν ότι δεν μπορείτε να βγάλετε εισιτήρια για να μπείτε στις προβολές».

Η επιστροφή του Johnny Depp και η Κάννες σε ρόλο Πιλάτου

Η δημόσια εικόνα του Johnny Depp τα τελευταία χρόνια, έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες νομικές μάχες του με την Amber Heard. O διάσημος σταρ του Χόλιγουντ, έχασε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης το 2020 που αφορούσε τους ισχυρισμούς της Heard για κακοποίηση, ενώ στη συνέχεια κέρδισε μια άλλη στις ΗΠΑ, που σαγήνευσε τον κόσμο το 2022 με τη δίκη να μεταδίδεται και να εξετάζεται προσεκτικά σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Η πρεμιέρα της ταινίας Jeanne du Barry στις Κάννες, θεωρείται μια σημαντική επιστροφή για τον Depp. Κατά τη διάρκεια του περσινού Φεστιβάλ Καννών, η δίκη Depp- Heard, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Λίγες μέρες μετά το τέλος του φεστιβάλ, η κριτική επιτροπή αποφάσισε υπέρ του Depp.

Αν και ο Depp παραμένει για πολλούς, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα του οποίου το star quality έχει εξασθενίσει εν μέσω δικαστικών μαχών και ανησυχητικών κατηγοριών εναντίον του, η περασμένη χρονιά σηματοδότησε μια εκπληκτική ανατροπή για τον πρώην A-lister που αποσύρθηκε από τα mega franchises, συμπεριλαμβανομένων των Fantastic Beasts και Pirates of the Caribbean.

Εκτός από τη μεγάλη πρεμιέρα στις Κάννες, πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Al Pacino θα πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία που σκηνοθετεί ο Depp, στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Αυτή η ταινία θα παρουσιαστεί επίσης στις Κάννες. Στα παραπάνω, μπορείς να προσθέσεις ότι ο Depp σύμφωνα με το Variety, υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τον οίκο Dior. Γεγονός που του χαρίζει τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών, στα ανδρικά αρώματα.

Η ταινία Jeanne du Barry σκηνοθετείται από την Maïwenn Le Besco, η οποία πρόσφατα επιτέθηκε σε δημοσιογράφο φτύνοντας τη στο πρόσωπο. Για την επίθεση, η δημοσιογράφος υπέβαλε καταγγελία εναντίον της Maïwenn στην αστυνομία.

Ο Fremaux υπερασπίστηκε επίσης το άνοιγμα του φεστιβάλ με την ταινία του Depp. «Δεν ξέρω για την εικόνα του Johnny Depp στις ΗΠΑ», είπε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου. «Για να σας πω την αλήθεια, στη ζωή μου, έχω μόνο έναν κανόνα. Την ελευθερία της σκέψης και την ελευθερία του λόγου και της δράσης μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο. Αν ο Johnny Depp, είχε απαγορευτεί να παίξει σε μια ταινία, δεν θα ήμασταν εδώ για να το συζητήσουμε».

Ο Fremaux πρόσθεσε επίσης ότι δεν παρακολούθησε τη δίκη Depp VS Heard. «Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορώ να τα συζητήσω όλα αυτά», είπε. «Αν υπάρχει ένα άτομο σε αυτόν τον κόσμο που δεν βρήκε το παραμικρό ενδιαφέρον σε αυτήν την πολύ δημόσια δίκη, είμαι εγώ. Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται. Με ενδιαφέρει μόνο ο Johnny Depp ως ηθοποιός».