BEAUTY

Το τίμημα της ομορφιάς

Η πραγματικά όμορφη γυναίκα τόσο συχνά τιμάται και ανταμείβεται αποκλειστικά για την εμφάνισή της, ώστε καταλήγει να παραμελεί την ανάπτυξη άλλων μερών του εαυτού της. Η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της επιτυχίας είναι μόνο επιφανειακά. Και μόλις αρχίσει να μαραίνεται η ομορφιά της, συνειδητοποιεί ότι έχει ελάχιστα να δώσει. Δεν έχει αναπτύξει την τέχνη ούτε να είναι ενδιαφέρουσα ως άνθρωπος ούτε να ενδιαφέρεται για τους άλλους.

Με αυτές τις προτάσεις ο Ίρβιν Γιάλομ περιγράφει το τίμημα της εξωτερικής ομορφιάς στη ”Θεραπεία του Σοπενχάουερ”.

Τελικά η ομορφιά δεν είναι μία τόσο εύκολη υπόθεση. Είναι ευλογία να έχεις όμορφα μάτια, συμμετρική μύτη, καταπληκτικό χαμόγελο και θεληματικό πηγούνι. Έχεις όμως να διανύσεις διπλάσιο δρόμο.

Από τη μία είσαι υποχρεωμένη να αποδείξεις σε όλους πως δεν είσαι μονάχα όμορφη. Πως έχεις ποιότητα και δεν είσαι μόνο επιφάνεια. Βρίσκεσαι συνεχώς εκτεθειμένη σε μία διαδικασία να πείσεις για τα χαρίσματά του, τα οποία δεν περιορίζονται στα αμυγδαλωτά σου μάτια.

Για τους περισσότερους θα είσαι ακόμα μία ωραία κοπέλα που δεν έχει τίποτα άλλο πέρα από την εξωτερική της εμφάνιση. Για κάποιους άλλους θα είσαι μία ακόμα γλάστρα, μία ακόμα χαζή.

Εννοείται πως δεν θα απολογηθείς για τα κάλλη σου αλλά θα πρέπει να τους αλλάξεις γνώμη. Να τους κάνεις να εμβαθύνουν και να καταλάβουν πως μία όμορφη εμφάνιση μπορεί να συνοδεύεται και από ένα κοφτερό μυαλό. Ναι, υπάρχουν και τα κορίτσια που διαθέτουν μόνο το πρώτο. Όπως και να ‘χει εσύ που έχεις το πακέτο πρέπει να το επικοινωνήσεις.

Είσαι θύμα της άκριτης ταμπελοποίησης. Είσαι όμορφη; Άρα είσαι χαζή. Ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει πως τα έχεις όλα. Είναι και αυτές οι εξαιρέσεις που επιτείνουν τα μη κολακευτικά σχόλια περί εξυπνάδας και πνευματικής καλλιέργειας που κάνουν την κατάσταση κομματάκι πιο περίπλοκη.

Ας μην κρυβόμαστε. Μία όμορφη γυναίκα είναι σαφώς πιο ευνοημένη. Οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα. Οι ευκαιρίες δίνονται χωρίς φειδώ. Είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση να αποδείξεις πως αξίζεις και πως η επιτυχία δεν είναι αποτέλεσμα των δίμετρων ποδιών σου.

Από την άλλη η ομορφιά μπορεί να γίνει μία τεράστια παγίδα. Μία όμορφη γυναίκα είναι πολύ πιθανό να επαναπαυθεί στις δάφνες της και να μείνει εκεί. Να αρκεστεί στο εξωτερικό και να μην ενδιαφερθεί στο ελάχιστο για το εσωτερικό.

Να γίνει παράδειγμα για όσους προσθέτουν τη λέξη ”χαζή” δίπλα σε μία πολύ όμορφη γυναίκα. Μη γίνεις η αφορμή τους και πάνω από όλα μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου.

Το εισιτήριο της ομορφιάς δυστυχώς δε βγαίνει με επιστροφή. Aller χωρίς retour και χωρίς δυνατότητα διόρθωσης. Φρόντισε για εσένα πριν να είναι αργά. Πριν οι ρυτίδες κάνουν το όμορφο πρόσωπό σου συνηθισμένο. Αντιμετώπισε με την ίδια σοβαρότητα τις ενυδατικές και την πνευματική και ψυχική σου καλλιέργεια.

Η ιστορία της ομορφιάς

Η πρώιμη δυτική θεωρία της ομορφιάς βρίσκεται στα έργα πολλών πρώιμων Ελλήνων φιλοσόφων από την προ-σωκρατική περίοδο, όπως ο Πυθαγόρας. Το Πυθαγόρειο σχολείο είδε μία δυνατή σχέση μεταξύ των μαθηματικών και της ομορφιάς.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν, ότι τα αντικείμενα τα οποία ήταν μοιρασμένα αναλογικά σύμφωνα με την χρυσή τομή φαίνονται πιο ελκυστικά. Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική στηρίζεται στην ιδέα της συμμετρίας και της αναλογίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παρθενώνα, αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική έχει βασιστεί πολλές φορές σε αυτή την νοοτροπία. Γνωστό παράδειγμα το Τατζ Μαχάλ στην Ινδία.

Η σύγχρονη έρευνα μάλιστα εισήγαγε την ιδέα ότι οι άνθρωποι των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι συμμετρικά και αναλογικά σύμφωνα με την χρυσή τομή θεωρούνται πιο ελκυστικοί από αυτούς στους οποίους δεν υπάρχει μαθηματική συμμετρία. Η συμμετρία είναι επίσης σημαντική γιατί δηλώνει την απουσία γενετικών ή επίκτητων ατελειών.

Παρόλο που το ύφος, το στυλ και η μόδα διαφέρει ευρύτατα, η δια-πολιτισμική έρευνα έχει ανακαλύψει μία ποικιλία από ομοιότητες στην αντίληψη των ανθρώπων περί ομορφιάς. Τα μεγάλα μάτια και μια καθαρή επιδερμίδα, για παράδειγμα, θεωρούνται όμορφα και στους άντρες και στις γυναίκες σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προτίμηση για όμορφα πρόσωπα εμφανίζεται στο προσκήνιο νωρίς στην ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς και ότι τα κριτήρια της ελκυστικότητας είναι όμοια ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα και πολιτισμούς.

Οι γυναίκες παίζουν με την ομορφιά τους, όπως τα παιδιά με τα μαχαίρια. Τελικά πληγώνονται (Ουγκώ Β.)

 

Διαβάστε ακόμα στο Ladylike.gr

Τα χαρακτηριστικά της (πραγματικά) έξυπνης γυναίκας

Το ήξερες ότι ο τρόπος που κοιμάσαι σε γερνάει;

Κάναμε Vampire Lift, την πιο φυσική θεραπεία κατά της γήρανσης