ΑΚΜΗ

Τα 4 σημεία του σώματος που εμφανίζουν ακμή και πώς να την αντιμετωπίσεις

Η ενήλικη ακμή είναι ένα θέμα που σε απασχολεί όλο και περισσότερο τελευταία. Η καθημερινότητα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εμφάνισή της καθώς το στρες είναι σημαντικός παράγοντας που την επηρεάζει. Ακόμα κι να δεν είχες καμία εμπειρία στην εφηβεία σου, τώρα που έχεις ενηλικιωθεί βλέπεις εκείνα τα ενοχλητικά στίγματα να βρίσκονται διάσπαρτα στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα σου, που ειδικά τώρα το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δεις τα σημάδια της ακμής εκτός από το πρόσωπο να κάνουν εμφάνιση και στο σώμα και συνήθως σε 4 σημεία του. Προφανώς, υπάρχει εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό αλλά και θεραπεία.

Πλάτη

 

Ένα σημείο του σώματος που συχνά μένει ακάλυπτο είναι η πλάτη. Όμως είναι και ένα από τα πρώτα σημεία που κάνει την εμφάνισή της η ακμή στο σώμα. Τι κάνεις γι’ αυτό; Αρχικά καλό είναι να μην χρησιμοποιείς σφουγγάρι στο ντους αλλά και να αλλάξεις το αφρόλουτρο με ένα που περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθάει στο να καθαρίσουν οι πόροι της επιδερμίδας. Αφού το απλώσεις περίμενε λίγα λεπτά για να δράσει και μετά ξέβγαλε. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες άλλαζε συχνότερα σεντόνια και θυμήσου να κοιμάσαι με κάτι βαμβακερό, καθώς αν ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της πλάτη σου.

Λαιμός

 

Αυτά τα μικρά σπυράκια που βγαίνουν στο λαιμό σου και συνήθως στο πίσω μέρος εκεί που τελειώνουν τα μαλλιά σου είναι σημάδια ακμής και η κύρια αιτία της εμφάνισής τους είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου. Συστατικά όπως η σιλικόνη δεν είναι καθόλου φιλικά για την επιδερμίδα σου όπως επίσης και τα hair oils. Δεν μπορώ να σου πω να σταματήσεις να περιποιείσαι τα μαλλιά σου, προτείνω όμως αν έχεις τέτοιο πρόβλημα να κοιμάσαι με τα μαλλιά πιασμένα και φυσικά να αλλάζεις συχνά τις μαξιλαροθήκες σου.

Στήθος

 

Ακόμα ένα σημείο που η ακμή χτυπάει με μικρά σπυράκια φυσικά δεν θες να βρίσκονται εκεί, κυρίως όταν πρέπει να φορέσεις το αγαπημένο σου φόρεμα με το ανοιχτό ντεκολτέ. Προκαλείται κυρίως από τα αθλητικά σουτιέν που φοράς στη γυμναστική. Γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις γρήγορα ντους ή αν δεν είναι εφικτό, άλλαξε το σουτιέν και γενικά τα ιδρωμένα ρούχα και καθάρισε την περιοχή με pads από γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ αν το πρόβλημα είναι έντονο.

Οπίσθια

 

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά τα σπυράκια δεν κάνουν διακρίσεις. Αν, λοιπόν, έχεις εκεί πίσω αυτά τα μικροσκοπικά μεν ενοχλητικά δε σπυράκια, τότε φταίει το εσώρουχό σου. Ξέρεις ότι για πολλούς λόγους πρέπει να φοράς βαμβακερά εσώρουχα και η ακμή είναι ακόμα ένας. Σε περίπτωση που δεις σπυράκια στο σημείο, ξεκίνα να φοράς μόνο βαμβακερά εσώρουχα κι αν αυτό δεν είναι εφικτό με τα καλοκαιρινά σου ρούχα, άλλαζε εσώρουχο το βράδυ στον ύπνο σου.

Φυσικά, αν δεις το πρόβλημα να επιμένει σε όποιο από τα σημεία που ανέφερα παραπάνω, κλείσε ραντεβού στο δερματολόγο σου.