ΑΚΜΗ

Σπυράκια μετά τις διακοπές: ρωτήσαμε την ειδικό και μάθαμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Imaxtree

Πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε, στο έχουμε πει πολλές φορές. Oι διακοπές τελείωσαν, οι ξέγνοιαστeς μέρες στο νησί αποτελούν παρελθόν και οι πρώτες μέρες στο γραφείο μας βρήκαν - εδώ Vivianes και Δήμητρα- με μερικά σπυράκια στο πρόσωπο. Οι σκέψεις πολλές, πόσο μάλλον αν δεν είχες παλαιότερα αντιμετωπίσει κανένα θέμα με την ακμή στο πρόσωπό σου. Τι πήγε λάθος; Πώς το αντιμετωπίζω τώρα; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να περιποιηθώ την επιδερμίδα μου; Τι πρέπει να προσέξω; Επειδή, λοιπόν, αυτές οι απορίες ταλαιπωρούν το κεφάλι μας (και πιθανώς και το δικό σου), είπαμε να τηλεφωνήσουμε στην ειδικό, aka τη δερματολόγο Θεώνη Ματούλα, προκειμένου να τη ρωτήσουμε τα παραπάνω αλλά κι ακόμη περισσότερα.

Είναι απλά σπυράκια ή η ακμή μου χτύπησε μόλις την πόρτα; Πώς καταλαβαίνω τη διαφορά;

Δυστυχώς ο ήλιος και η θάλασσα ταλαιπωρούν το δέρμα μας με αποτέλεσμα να δείχνει θαμπό και αφυδατωμένο. Πολλές φορές όμως με την επιστροφή μας από τις διακοπές εμφανίζονται διάφορα σπυράκια στο πρόσωπό μας. Από αυτά, κάποια είναι απλώς ακμοειδή εξανθήματα και αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα. Αυτά συνήθως είναι λευκά στίγματα ή μαύρα στίγματα, τα οποία οφείλονται σε εγκλωβισμένο σμήγμα μέσα στους φραγμένους πόρους του δέρματος. Αντίθετα υπάρχουν άλλα που ανήκουν στην κλασική εικόνα της ακμής και απαιτούν πιο εντατική αγωγή. Αυτά συνήθως είναι φλεγμονώδεις βλάβες, δηλ. κόκκινα σπυράκια είτε με πύον είτε όχι.

Γιατί τα σπυράκια χειροτερεύουν το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η αγαπημένη εποχή πολλών, είναι παράλληλα όμως «εχθρός» κυρίως για το μεικτό και λιπαρό δέρμα ή το δέρμα με τάση ακμής. Η ζέστη και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Η περίσσεια αυτή σμήγματος-λιπαρότητας σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, τους ρύπους και τα βακτήρια φράσσουν τους πόρους. Ο ήλιος από την άλλη, έχει μία κερατολυτική επίδραση στο δέρμα μας, δηλαδή αυξάνει το ρυθμό ανανέωσής του. Επομένως, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και μαζί με όλα τα προηγούμενα (σμήγμα, ιδρώτας, ρύποι, βακτήρια) μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος, οι οποίοι διογκώνονται και δημιουργούν τα λευκά και μαύρα στίγματα. Όταν αυτές οι βλάβες παραμένουν για πολύ δημιουργείται μικροφλεγμονή και μετά εμφανίζονται τα «κόκκινα σπυράκια». Επομένως, το καλοκαίρι απαιτεί από εμάς πιο σχολαστική ενασχόληση με την περιποίηση του δέρματός μας και συχνά διαφορετική ρουτίνα περιποίησης από ότι τις άλλες εποχές και κυρίως το χειμώνα.

Πώς τα αντιμετωπίζω τώρα και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να περιποιηθώ την επιδερμίδα μου;

Όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα, καλό θα ήταν να επισκεφθούν τον δερματολόγο τους, ο οποίος είναι ο ειδικός για να κρίνει σε ποια κατηγορία ανήκουν, αν δηλαδή πρόκειται μόνο για ακμοειδή εξανθήματα ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει πιο εντατική φαρμακευτική αγωγή για ακμή ούτως ώστε να εξαφανιστούν. Κατ’αρχάς απαιτείται σωστός καθαρισμός του προσώπου. Το πλύσιμο του προσώπου πρέπει να γίνεται 2 φορές ημερησίως (πρωί-βράδυ και όχι περισσότερο) με χλιαρό νερό και μετά σκούπισμα προσώπου με ταμποναριστές κινήσεις. Η επιλογή ενός ήπιου καθαριστικού σκευάσματος που περιορίζει την έντονη σμηγματόρροια και τη λιπαρότητα είναι πρωταρχικής σημασίας. Το Simply Clean gel της Skinceuticals και το Blemish and Age cleanser gel, επίσης της Skinceuticals (για πιο έντονα ακνεϊκό δέρμα με λιπο-υδροξυοξέα, που εξυγιαίνει, απολεπίζει κ λειαίνει την επιδερμίδα) αποτελούν ιδανικές επιλογές.

Δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η καλή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία. Ακόμη και μία λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται τη σωστή ενυδάτωση. Επομένως, δεν αμελούμε να χρησιμοποιούμε μία oil-free κρέμα αλλά και να πίνουμε αρκετό νερό. Η αφυδάτωση του δέρματος προκαλεί περαιτέρω αύξηση παραγωγής σμήγματος. Εδώ η συμβολή του δερματολόγου είναι καθοριστική για το αν η κρέμα αυτή χρειάζεται να περιέχει τοπικό αντιβιοτικό, ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ, κάτι το οποίο εξαρτάται από την κλινική εικόνα.

Τέλος, σημαντικός είναι και ο ρόλος του αντηλιακού καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως και αυτή την εποχή, προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση της ακμής, αλλά και να μην αφήσει ο ήλιος δυσχρωμίες από τις έντονα φλεγμονώδεις (κόκκινες) βλάβες. Αρκεί να επιλέξουμε κάποιο μη λιπαρό προϊόν ιδανικό για επιδερμίδες με ακμή.

Ποια θεραπεία στο ιατρείο μπορεί να με βοηθήσει;

Η must θεραπεία για την περίοδο αυτή μετά το καλοκαίρι είναι ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός προσώπου. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού είναι η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι. Πρόκειται για μία θεραπεία που απομακρύνει τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος απαλλάσσοντας τους πόρους από το σμήγμα και τους ρύπους, με τη βοήθεια κεφαλών διαμαντιού, με αποτέλεσμα να αφήνει το δέρμα λείο και λαμπερό, χωρίς τραυματισμούς. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι ούτως ώστε να αναπνεύσει και πάλι και να έχει αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε τοπική αγωγή.

Από εκεί και πέρα, όταν συνυπάρχουν λευκά και μαύρα στίγματα συνήθως απαιτείται και διάνοιξή τους με ειδικό φαγεσωροεξαγωγέα από τον δερματολόγο. Η διαδικασία είναι απλή, προηγείται αντισηψία του προσώπου και μετά από τη διάνοιξη εξειδικευμένη φροντίδα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενούς. Μετά από 2-3 μέρες, το δέρμα είναι τελείως καθαρό χωρίς ερεθισμούς και τα «σπυράκια» αυτά έχουν εξαφανιστεί.

Πρέπει να προσέξω κάτι στη διατροφή μου για να μην επιδεινωθεί η ακμή ;

Οι πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις ακμής, πιθανόν λόγω των ορμονών που υπάρχουν στο γάλα. Επίσης, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Τέτοιες τροφές είναι τα γλυκά, αλλά και τροφές με λευκό αλεύρι και απλά σάκχαρα. Οι λιπαρές τροφές από την άλλη δεν έχει αποδειχτεί ότι συσχετίζονται άμεσα με την αύξηση της σμηγματόρροιας. Ωστόσο, η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει μικροφλεγμονές σε όλα τα όργανα, επομένως και στο δέρμα, και καλό θα είναι να αποφεύγεται.

*Ευχαριστούμε πολύ την κα Θεώνη Ματούλα για τις συμβουλές.

Κεντρική Φωτογραφία: Imaxtree