ΑΚΜΗ

Καθημερινές συνήθειες που επιδεινώνουν την ακμή

Η ενήλικη ακμή είναι πλέον συνηθισμένη. Αν και έχεις ξεπεράσει την ηλικία που δικαιολογούνται τα σπυράκια κι αυτά συνεχίζουν να εμφανίζονται, είναι πολύ πιθανό να τα επιδεινώνεις χωρίς να το καταλάβεις.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις ορμόνες και τον τύπο του δέρματος που είναι βασικοί λόγοι εμφάνισης ενήλικης ακμής για να ασχοληθούμε με τις καθημερινές συνήθεις που μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα σου και να επιδεινώσουν τα ανεπιθύμητα σπυράκια που εμφανίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα (κυρίως στην πλάτη).

– Το άρωμά σου μπορεί να ευθύνεται για ερεθισμούς αλλά και φλεγμονές του δέρματος. Όταν ψεκάζεις το άρωμά σου καλό είναι να προσέχεις να μην πέσει πάνω στο πρόσωπό σου αλλά και στα μαλλιά σου, ειδικά αν έχεις την κακιά συνήθεια να τα ακουμπάς συνέχεια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αρωματικά αφρόλουτρα και κρέμες σώματος. Μετά τη χρήση τους φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου για να μη μεταφέρεις επιβλαβή συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το πρόσωπό σου.

– Κάτι ακόμα που επηρεάζει την ακμή και ίσως αγνοείς είναι τα ρούχα σου. Υφάσματα όπως το polyester και το lycra, παγιδεύουν στις ίνες τους νεκρά κύτταρα και ιδρώτα από το δέρμα σου όταν τα φοράς. Αν σκεφτείς ότι το δέρμα απελευθερώνει 1 εκατομμύριο νεκρά κύτταρα κάθε 40 λεπτά, τότε μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να υπάρχει στην μπλούζα σου. Αυτά τα νεκρά κύτταρα που μένουν πάνω στο σώμα σου μπλοκάρουν την επιδερμίδα και προφανώς επιβαρύνουν τυχόν σημάδια ακμής.

 

– Ξέρεις ότι πρέπει να περιορίσεις τη χρήση του κινητού σου τηλεφώνου. Τώρα θα μάθεις ότι πρέπει και να το καθαρίζεις γιατί πάνω του έχει ένα σωρό μικρόβια τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να μεταφερθούν στο πρόσωπο αλλά και σε μέρη του σώματος. Αν δεν προσέξεις θα δεις τα σπυράκια να πολλαπλασιάζονται.

– Η κακή διατροφή όπως τα λιπαρά, τα τηγανητά, τα γλυκά και το αλκοόλ είναι σύμμαχοι της ακμής. Γι’ αυτό αν δεις ότι τα σπυράκια σου γίνονται όλο και πιο έντονα, άλλαξε τη διατροφή σου και θα δεις αποτελέσματα.

Extras: Σου θυμίζω ότι η παράλειψη του αντηλιακού και του ντεμακιγιάζ είναι επίσης παράγοντες που εντείνουν τα σημάδια ακμής.