BEAUTY

Mythbusters: Καταρρίπτουμε το μύθο ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε λιγότερη ενυδάτωση

Και σε ποια γυναίκα δεν αρέσει να περιποιείται την επιδερμίδα της; Και ποια δε θέλει να δείχνει λαμπερή ακόμη και χωρίς ίχνος μακιγιάζ; Παρ' όλα αυτά, πολλές φορές υπάρχουν beauty στερεότυπα που μας κρατούν μακριά από το όνειρο (βλέπε υγιής και λαμπερή επιδερμίδα). Ένα από αυτά; Ότι το χειμώνα χρειαζόμαστε λιγότερη ενυδάτωση μιας και η επιδερμίδα μας είναι περισσότερο προστατευμένη. Κι όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί μπορεί οι περισσότερες να πιστεύουμε  ότι η χειρότερη εποχή για την επιδερμίδα μας είναι το καλοκαίρι, γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις εξωτερικές επιθέσεις (όπως ο ήλιος), ωστόσο το φθινόπωρο και o χειμώνας μπορεί να κάνουν τον εφιάλτη της αφυδάτωσης ακόμη πιο έντονο, καθώς διαταράσσονται τα φυσικά επίπεδα υγρασίας και νερού του δέρματος. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 6 πολύτιμα tips που θα πρέπει να ακολουθείς προκειμένου να μείνεις ενυδατωμένη όλο το χειμώνα.

#Πρώτος και βασικότερος κανόνας: Νερό, νερό, νερό

Θεωρείται πηγή ζωής και όχι άδικα. Μαζί με το οξυγόνο, το νερό που έχουμε όλοι στο σπίτι (ευχαριστούμε ΕΥΔΑΠ) είναι η βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει κάθε μορφή ζωής και φυσικά ο απαραίτητος σύμμαχός μας, αν θέλουμε να έχουμε μία λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Και όπως καταλαβαίνεις, όταν δεν πίνουμε την απαραίτητη ποσότητα σε καθημερινή βάση, ο οργανισμός πρώτα, και έπειτα το δέρμα μας αντιδρά. Θαμπάδα, έλλειψη σφριγηλότητας, τραχύτητα, κουρασμένη όψη, φαγούρα, ερυθρότητα ακόμη και σπυράκια είναι μέσα στις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα είναι αρκετά για να λάμψει η επιδερμίδα σου και να παραμείνει υγιής και ενυδατωμένη. Plus: Το νερό συμβάλλει επίσης στην αποτοξίνωση αφήνοντας το δέρμα πιο ελαστικό, καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο, τα σημάδια γήρανσης.

 

#Στόχευσε στη βαθιά ενυδάτωση

Αφουγκράσου τις ανάγκες της επιδερμίδας σου αυτή την εποχή και επένδυσε σε μία πλούσια ενυδατική κρέμα που θα την ενυδατώσει βαθιά και θα σχηματίσει ένα προστατευτικό φιλμ από τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες τις κρύες μέρες. Έτσι, τα αποθέματα υγρασίας θα κρατούνται στα επιθυμητά επίπεδα και η επιδερμίδα σου θα είναι λαμπερή και απαλή. Κι αν θέλεις να δώσεις ένα boost στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σου, βάλε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μία μάσκα που θα την καταπραΰνει και θα την ενυδατώσει. Παράλληλα, μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τα χείλη σου, μιας και η επιδερμίδα σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα λεπτή και η αφυδάτωση του οργανισμού είναι εμφανής κατευθείαν. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια υγρασίας στην περιοχή των χειλιών είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του προσώπου και του σώματος. Γι αυτό το λόγο, η συστηματική τους φροντίδα πρωί και βράδυ με τη χρήση ευεργετικών υλικών, όπως ελαιόλαδο, βαζελίνη και ειδικά balms είναι επιβεβλημένη. Φυσικά, το άφθονο νερό θα τους προσφέρουν πλούσια θρέψη και προστασία από τυχόν ερεθισμούς.

#Μην ξεχνάς τον καθημερινό καθαρισμό και την απολέπιση

Πριν εφαρμόσεις τα παραπάνω προϊόντα ενυδάτωσης, μην ξεχάσεις να κάνεις τον απαραίτητο καθαρισμό, ο οποίος θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου να υποδεχτεί σε βάθος τα ενυδατικά τους συστατικά. Ο σωστός καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας και η τακτική απολέπιση, που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τη σκόνη, τους ρύπους και τα υπολείμματα προϊόντων μακιγιάζ, βελτιώνουν την όψη και το δέρμα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για βαθιά ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε λοιπόν scrub και ξέπλυνε με άφθονο, δροσερό και καθαρό νερό, σαν αυτό που τρέχει από τη βρύση σου χάρη στην ΕΥΔΑΠ.

#Πες «ναι» στα infused και detox water

Αν κάτι δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πως τα infused water και τα detox water δεν είναι συνταγές μόνο για το καλοκαίρι. Κι αν διαβάζεις infused και νομίζεις πως είναι κάτι περίπλοκο που χρειάζεται ώρες προετοιμασίας, εξειδικευμένες γνώσεις και πολύ ιδιαίτερα υλικά, να σε ενημερώσω πως το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας σου. Πρόκειται για ροφήματα με βαση το νερό που περιέχουν εκχυλίσματα από φρούτα, λαχανικά ή μπαχαρικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι, μήλο, λεμόνι, κανέλα, ροζ πιπέρι, πιπέρι καγιέν, κουρκουμά, τζίντζερ. Έτσι, και θα πίνεις την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να παραμείνει ενυδατωμένος και δε θα τον φορτώνεις με παραπανίσιες θερμίδες. Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται, το δέρμα σου αποτοξινώνεται και καθαρίζει. Τα infused και το detox water έχουν τέλεια γεύση γιατί μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς υλικών, καταναλώνονται από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι οικονομικά.

#Απόφυγε το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό

Μπορεί να περιμένεις πώς και πώς τη στιγμή που θα γυρίσεις σπίτι και θα κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ζεστό νερό, όμως, καλό θα ήταν να κρατάς τις ισορροπίες και να αποφεύγεις το πολύ ζεστό/καυτό νερό. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και προκαλείται ξηρότητα στο δέρμα.

 

#Πες «ναι» σε μία ισορροπημένη και αντιοξειδωτική διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Φυσικοί χυμοί, φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό και βοηθούν στην καθημερινή και σωστή ενυδάτωση. Το αγγούρι, οι πιπεριές, το κολοκύθι, το σέλερι, το κουνουπίδι, τα καρότα, η ντομάτα, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το γκρέιπφρουτ, τα βατόμουρα, οι φράουλες και το μαρούλι είναι μέσα στη λίστα με τις τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Να θυμάσαι πάντα πως το νερό συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων και όλων των ζωτικών οργάνων, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα ο οργανισμός να «θωρακίζεται».

Τώρα ξέρεις ποια είναι τα πολύτιμα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να μείνεις ενυδατωμένη και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα όλους του μήνες του χρόνου. Η ενυδάτωση είναι το μόνο μυστικό για μία λαμπερή και νεανική επιδερμίδα και το νερό, η βασικότερη πηγή για έναν υγιή οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο το να πίνεις άφθονο νερό και να φροντίζεις τη συστηματική εσωτερική και εξωτερική ενυδάτωση του οργανισμού σου πρέπει να είναι στα καθημερινά to dos σου.